Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Η παραίτηση του Ρέντσι

Ενόψει μιας βαριάς, όπως διαφαίνεται, ήττας στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του προς τον ιταλικό λαό ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με το οποίο παραδέχθηκε πως το “οχι” στο Ιταλικό δημοψήφισμα υπερισχύει με μεγάλη διαφορά. “Εχασα και το λέω δυνατά”, είπε επί λέξει ο Ρέντσι.
“Εκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα”, τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.
“Ανιέζε, σε ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ και τα παιδιά μου. Αλλά και όλους εσάς για τη στήριξη. Ζήτω η Ιταλία. Καλή επιτυχία.”
 “Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας”, δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι “οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου”.
Με τη συμμετοχή να φτάνει στο 65,47%, το 59,11% των ψηφοφόρων επέλεξε το “όχι” και το 40,89% το “ναι”. Οι Ιταλοί του εξωτερικού πάντως, είχαν διαφορετική άποψη, καθώς ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του “ναι” (64,7%).
Είπε… «Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το «ΟΧΙ» κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του «ΟΧΙ». Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το «ΟΧΙ», καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα.»
Αναβολή όμως της παραίτησης του Ρέντσι ζήτησε ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2017.
Λίγες ώρες πριν παραιτηθεί και επίσημα από πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Ματέο Ρέντσι αποχαιρέτησε τους ψηφοφόρους του με μια ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα.
 “Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Όπως γνωρίζετε, οι περισσότερες από 13 εκατομμύρια ψήφους δεν ήταν αρκετές για να κερδίσουμε τη μεγάλη πρόκληση του δημοψηφίσματος. Και όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι, αντέδρασαν σε αυτήν την ήττα με αυτήν την ομιλία. Νιώθω σαν να τα παρατάω ή σαν να θέλω να πάρω εκδίκηση. Διαβάζω τις εφημερίδες και αναρωτιέμαι τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης… Στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω τα χιλιάδες emails και μηνύματα στο κινητό μου και σκέφτομαι ότι είμαι τυχερός που περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για μένα. Από την πλευρά μου, χαμογελάω και πιστεύω ότι τελείωσα καλά τη δουλειά μου. Σήμερα (07/12/2016), για παράδειγμα, ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του 2017, έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό”, γράφει μεταξύ άλλων ο Ρέντσι, ο οποίος συνοδεύει την ανάρτηση με μια φωτογραφία που έχει ένα χειρόγραφο σημείωμα: “Αντίο σε όλους και ευχαριστώ”.
Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έγινε τελικά ο «νέος Κάμερον» της Ευρώπης.
Όπως σημειώνει το Politico οι τράπεζες της Ιταλίας παραπαίουν καθώς είναι εκτεθειμένες σε κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας το 2016. Συνακόλουθα, το αποτέλεσμα μπορει να αποσταθεροποιήσει την πολιτική σκηνή της χώρας και να στείλει δονήσεις και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές, με ένα από τα χειρότερα σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη για κατάρρευση της ευρωζώνης. Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες ωστόσο θα έχουν πιθανότατα να κάνουν με διαδικασίες διάσωσης δύο εκ των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών. H πολιτική αστάθεια θα πανικοβάλει τους επενδυτές και θα διακινδυνεύσει το σχέδιο να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για την αναζωογόνηση της Monde dei Paschi di Siena (MPS) και της UniCredit, αναφέρει η αρθρογράφος του Politico και προσθέτει: Ειδικότερα, η MPS θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ιδιαίτερα ακανθώδες μέλλον. Η συγκεκριμένη τράπεζα γλίτωσε τη διάσωση το περασμένο καλοκαίρι, όταν την τελευταία στιγμή ο Ρέντσι εξασφάλισε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης με τη συμμετοχή της JP Morgan και της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας Mediobanca. Η επιτυχία του σχεδίου βρίσκεται πλέον στον αέρα.