Loading...
P and B brief

P and B brief Ep. 02

Στοιχεία:

Σελίδα του facebook: Si vis Aurum para Bellum

Όνομα στο WordPress: Pecunia et Bellum

O Evo Morales της Βολιβίας έχασε την εξουσία του και αναζήτησε άσυλο στο Μεξικό. Μία προσωρινή κυβέρνηση ασκεί την εξουσία.

Η πρεσβεία της Βραζιλίας βρίσκεται υπό κατάληψη από υποστηρικτές του Guaido.

Οι διαδηλωτές της Χιλής χαράσσουν την πορεία προς ένα δημοψήφισμα το 2020 σχετικά με το αν και πώς θα γίνει αναθεώρηση του συντάγματος.

Εκλογές στην Ισπανία: Αν και κυβερνάει η Αριστερά, το Άκρο-Δεξιό κόμμα είναι πλέον αισθητά ισχυρότερο. Εντούτοις, η Αριστερά της Ισπανίας δεν κατάφερε να κατοχυρώσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αύξηση εντάσεων των επεισοδίων στις διαδηλώσεις του Hong Kong.

Μεγάλες διαδηλώσεις και στην Τσεχία με αφορμή την επέτειο της Βελούδινης Επανάστασης. Οι διαδηλωτές καλούν τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας να παραιτηθεί από την άσκηση εξουσίας.

Η εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, η οποία μάλιστα θεωρείται τυπικά η πλέον κερδοφόρα στον κόσμο θα εισέλθει στο χρηματιστήριο.

Η ηγεσία του Ιράν υποστήριξε τις δράσεις που εκτόξευσαν την τιμή του πετρελαίου.

Πυροβολισμοί στην Σρι Λάνκα. Λεωφορεία που μετέφεραν μουσουλμάνους ψηφοφόρους δέχτηκαν επίθεση.

Υψηλές εντάσεις με σημείο αναφοράς την λωρίδα της Γάζας. Μετά από ανταλλαγή πυρός μεταξύ του Ισραήλ και παραστρατιωτικών ομάδων, πιθανότατα να επιβιώσει μια εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης πυρός παρά την εκδικητικότητα που εκδηλώνεται και από τις δύο πλευρές.

Η Γκάμπια κατηγόρησε την Μυανμάρ σχετικά με την μεταχείριση των μουσουλμάνων Rohingya στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Ρωσία, η Νορβηγία και η Λιθουανία ανταλλάσσουν πράκτορες, τους οποίους συνέλαβαν οι αρχές της εκάστοτε χώρας.

Ο Hun Sen της Καμπότζης ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 70 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Πράγματι ήδη απελευθέρωσε κάποιους.

Μία δεκαετία αργότερα, το Ζιμπάμπουε άρχισε να επανεκδίδει το αντίστοιχο δολάριό της.

Ουκρανοί νομοθέτες ψήφισαν την εξάλειψη του εμποδίου για την πώληση χωραφιών. Υποστηρικτές του αμφιλεγόμενου αυτού μέτρου υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα φέρει κέρδη μέσω των επενδύσεων, καθώς η Ουκρανία κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου εξαγωγέα σιταριού.

Υπό εξέλιξη οι ακροαματικές διαδικασίες σχετικά με ενδεχόμενη αποπομπή του προέδρου Donald Trump – Ο Trump συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Erdogan, δείχνοντας φιλική και επιεικής στάση απέναντί του – Το υπουργείο για το εμπόριο των ΗΠΑ προσθέτει επιχειρήσεις που παρέχουν όπλα στην Συρία, σε μαύρη λίστα – Οι ΗΠΑ θα παρατείνουν τις άδειες των επιχειρήσεών της να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οικονομικά με την Huawei.

Ο Xi Jinping επισκέφτηκε την Ελλάδα. Η Κίνα στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών του Πειραιά για χάριν της βέλτιστης εφαρμογής του κινεζικού εμπορικού σχεδίου BRI.

p

Φήμες, υποσχέσεις και δηλώσεις – γιατί κι αυτές μπορεί να λειτουργήσουν, όχι ως γεγονός αλλά ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επιπλέον ο Xi υποσχέθηκε στην Ελλάδα ότι θα την υποστηρίξει στην εκστρατεία της για την επιστροφή των Ελγίνειων Αγαλμάτων.

Μεγάλη διαρροή κινεζικών εγγράφων υποδεικνύει ότι ο Xi Jinping εξέδωσε διατάγματα, σύμφωνα με το οποία ο εξτρεμισμός και οι αποσχιστικές τάσεις των Ουιγούρων και των λοιπών μουσουλμάνων της Κίνας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται «δίχως καθόλου έλεος

Ειδικοί διαπιστώνουν ότι πετρελαιοφόρα πλοία χρησιμοποιούν τεχνάσματα έτσι ώστε να μεταφέρουν πετρέλαιο στην Βενεζουέλα κρυφά και παράνομα, κόντρα στις διεθνείς νόρμες.