Loading...
P and B brief

P and B brief Ep. 08

Σελίδα στο facebook: Si vis Aurum para Bellum
Όνομα του blog: Pecunia et Bellum
Περίοδος: Ιανουάριος – Μέσα Φεβρουαρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν απόφαση σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Quassim Suleimani σε ιρακινό έδαφος. Το Ιράν ανταπέδωσε με επιθέσεις πυραύλων στην αμερικανική πρεσβεία και βάση στο Ιράκ. Αργότερα, το Ιράν κατέρριψε κατά λάθος ένα
ουκρανικό αεροπλάνο Boeing.

Η δολοφονία του Suleimani δε θα πρέπει να συγχέεται με
την πρόσφατη δολοφονία του Qassim al-RImi, αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Al Qaeda στην αραβική χερσόνησο, για την οποία έκανε δήλωση ο Λευκός Οίκος.

Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε πέντε άτομα για την γνωστή δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.

Η Τουρκία απέστειλε στρατιώτες στη Λιβύη προς υπεράσπιση της κυβέρνησης που έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Khalifa Haftar, εκπρόσωπος της αντίπαλης πλευρά του εμφυλίου της Λιβύης, με την πίεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρνήθηκε την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Μόσχα, χωρίς αυτό βέβαια να εμποδίζει την επακόλουθη διάσκεψη στο Βερολίνο. Στο Βερολίνο, τα κράτη που συμμετείχαν αποφάσισαν την μη ανάμιξη στην μάχη. Εντούτοις, ο πόλεμος συνεχίζεται, ενώ οι εξοπλισμοί εξακολουθούν να ρέουν τροφοδοτώντας εντάσεις, ανεξαρτήτως του εμπάργκο.
Ο κύριος Macron δήλωσε πρόσφατα την πρόθεση να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τα στρατιωτικά ισλαμικά μορφώματα στο Σαχέλ. Με 4.500 ήδη παρόντες στην περιοχή, ο Γάλλος πρόεδρος απέστειλε 220 στρατιώτες περισσότερους.

Η Κίνα έκανε μία βελτίωση στο πολεμικό της ναυτικό με την απόκτηση του αντιτορπιλικού Type 055.
Οι ΗΠΑ μείωσαν το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά μέσα σε 6 χρόνια, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στην δημιουργία 225.000 νέων θέσεων εργασίας στην αμερικανική οικονομία.

Οι Φιλιππίνες, παραδοσιακά εξαρτημένες από τις ΗΠΑ, δηλώνουν έντονη επιθυμία για την σταδιακή ανεξαρτητοποίησή τους στον τομέα της άμυνας.

Η γερουσία του αμερικανικού κογκρέσου, του οποίου ηγείται το ρεπουμπλικανικό κόμμα του Donald Trump, αθώωσε τον πρόεδρο, απαλλάσσοντάς τον από τις διαδικασίες αποπομπής.


Επιπλέον, ο πρόεδρος Trump πρότεινε τη σύναψη καινούργιας συμφωνίας για το παλαιστινιακό ζήτημα, δείχνοντας εύνοια για το ισραηλινό κράτος.

Αν και απορρίφθηκε από τις παλαιστινιακές αρχές και τον αραβικό κόσμο, η συζήτηση για το σχέδιο δεν έχει λήξει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρατηρούμε επίσης την αναβίωση των διαπραγματεύσεων περί του στάτους της κατανομής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Παράλληλα, η Μεγάλη Βρετανία αναζητά το νέο της ρόλο στον κόσμο κάνοντας μικρά βήματα, όπως η πρωτοβουλία για νέα εμπορική συμφωνία με τη Ιαπωνία, στο πρότυπο που η τελευταία χώρα είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Ρωσία μεταβάλλει, συνταγματικά, την ισορροπία ανάμεσα στους κρατικούς θεσμούς υπέρ της Δούμας (κάτω Βουλής) και του κρατικού συμβουλίου. Πολλοί επικρίνουν την κίνηση αυτή του προέδρου Putin ως στρατηγική για την άσκηση εξουσίας του πέραν της λήξης της θητείας του το 2024.

Ανακοινώθηκε ο συντηρητικός (και, για πολλούς, απογοητευτικός) προϋπολογισμός της Ινδίας για το 2020 με ισάξιες περικοπές για κάθε νέα παροχή.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή απόφαση, καλώντας τη Μιανμάρ να σταματήσει την οποιαδήποτε ενέργεια, που ενδέχεται να βλάψει την μουσουλμανική μειονότητα Rohingya.

Ο κόσμος ανησυχεί για την νέα επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα. Δεδομένου του κόστους σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος είναι παράλληλα και οικονομικό. Για παράδειγμα, στον τομέα της τεχνολογίας διακρίνουμε περιπτώσεις, όπου, για παράδειγμα η Toyota ανέστειλε
τη λειτουργία εργοστασίων για χάριν της δημόσιας υγείας.
Η Annegret Kramp-Karrenbauer, η διάδοχος της γνωστής Angela Merkel, παραιτήθηκε απρόοπτα από την ηγετική της θέση στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μειώσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Σαχέλ, στην προσπάθεια μείωσης στρατιωτικών δαπανών.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ από κοινού με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφόρησης, ήλεγχαν την προσφορά συσκευών κρυπτογράφησης κυβερνήσεων ξένων χωρών, με αποτέλεσμα να ελέγχουν τον μηχανισμό και να υποκλέπτουν σημαντικό όγκο πληροφοριών.

Το κόμμα Sinn Fein, ιστορικά συνδεδεμένο με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, κατάφερε να αναδειχθεί στις ιρλανδικές εκλογές, δημιουργώντας νέα πιθανά σενάρια για την μετά-το-Brexit πορεία του ιρλανδικού ζητήματος.

Το Ιράν απέτυχε να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο στο διάστημα. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη πως το Ιράν φροντίζει την ανάπτυξη τεχνολογίας που ευνοεί την εμβέλεια των πυρηνικών όπλων που επιθυμεί να αναπτύξει.
Οι Φιλιππίνες διέκοψαν επίσημα την παραδοσιακή τους στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Trump επέτρεψε την πώληση εξαρτημάτων αεροσκαφών στην Κίνα παρά τις προτάσεις για απαγόρευση, που είχαν προηγηθεί.
Αν και ο Ashraf Ghani κέρδισε τις εκλογές του Αφγανιστάν, η σταθερότητα του σχηματισμού της κυβέρνησης φαίνεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις από την αντιπολίτευση.