Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Κολομβία: οι κρίσιμες εκλογές για την χώρα και οι εξελίξεις

γράφει η Ελένη Μπαρντακτσιάν,

«Πάνω από 10.700 εγκλήματα που αφορούν παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν εντελώς ξεχαστεί. Δεν μπορείς να τα αναφέρεις. κανείς δεν τολμά να μιλήσει. κανείς δεν λέει τίποτα. Συνεπώς, αν εκλεγεί ο κ. Ντούκε, πάει χέρι με χέρι με τον Ουρίμπε, θα είναι το ίδιο. Περισσότερος φόβος. Μεγαλύτερη ατιμωρησία», λέει η Σεσίλια Αρένα. Η χώρα, που παρουσιάζει ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και ιθαγενών σε ολόκληρο τον κόσμο (ένα θύμα κάθε τρεις ημέρες) και όπου τα όρια του κράτους συγχέονταν συχνά με αυτά του παρακράτους. Πάνω από 260.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν 83.000 θεωρούνται μέχρι και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ 7,4 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που διαρκεί τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια στη χώρα των Άνδεων. Η ώρα της κάλπης έφτασε για την Κολομβία και οι κάτοικοι μέσα σε κλίμα πόλωσης καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Η χώρα που θα αποτελέσει τον πρώτο «παγκόσμιο εταίρο» του ΝΑΤΟ συγκλονίζεται από μαζικές δολοφονίες δημοσιογράφων, συνδικαλιστών και ιθαγενών, ενώ ο πρώτος γύρος των εκλογών στιγματίστηκε από καταγγελίες νοθείας. Η αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε ήταν άμεσες. 

    Στις 17 Ιουνίου, ένα πρώην μέλος του M-19, ο Γκουστάβο Πέτρο, διεκδίκησε την ηγεσία της χώρας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και όπως έκαναν πριν από σχεδόν μισό αιώνα οι προκάτοχοί του η καλή νοθεία θα πρωταγωνιστήσει. Πριν από τον πρώτο γύρο κατήγγειλε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ελέγχου από ανεξάρτητη επιτροπή των αλγόριθμων που θα χρησιμοποιήσει η εκλογική επιτροπή για έκδοση των αποτελεσμάτων. Αμέσως μετά τις εκλογές, υποστηρικτές του Πέτρο παρουσίασαν αλλοιωμένα ψηφοδέλτια, τα οποία όμως δεν έγιναν αποδεκτά ως πειστήρια από την εκλογική επιτροπή.

   Ο πέμπτος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε ενώ στην Κολομβία διεξήχθη την Κυριακή 17/6/2018 ο δεύτερος γύρος των κρίσιμων για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας προεδρικών εκλογών. Ο ELN, η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία σήμερα και σύμφωνα με τις αρχές διαθέτει περίπου 1.500 μαχητές,  ανακοίνωσε στις 11/6/2018 την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας από τη 15η ως τη 19η Ιουνίου τα μεσάνυχτα, για να διασφαλιστεί ομαλή ψηφοφορία. Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς για την προεδρία, ο γερουσιαστής Ιβάν Ντούκε, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στα τέλη Μαΐου και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν φαβορί έναντι του υποψήφιου της κολομβιανής αριστεράς Γκουστάβο Πέτρο.

Στις 18/6/18 και με ποσοστό 54% ο 41 ετών δεξιός οικονομολόγος μέχρι πρότινος Γερουσιαστής Ντούκε εξασφαλίζει άνετη νίκη επί του υποψηφίου της αριστεράς Γκουστάβο Πέτροπου πήρε 42%. «Είναι μια ευκαιρία που την περιμέναμε για να γυρίσουμε τη σελίδα της πόλωσης, των διαμαρτυριών που μας δηλητηριάζει. Δεν βλέπω εχθρούς στην Κολομβία. Δεν θα κυβερνήσω με άξονα το μίσος, δεν έχω μίσος για κανέναν Κολομβιανό». Μεταξύ Ντούκε και Πέτρο το δίλημμα ήταν επιστροφή στη σκληρή δεξιά με κίνδυνο νέων διώξεων για πρώην αντάρτες ή στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο που θυμίζει Τσάβες βασισμένο στην εκμετάλλευση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των κεφαλαίων της συμφωνίας που ο νέος πρόεδρος δηλώνει πως θα τεθούν υπό αναθεώρηση είναι τα εγκλήματα που βαρύνουν στους αντάρτες πρώην μέλη της οργάνωσης FARC και η επιβολή αυστηρότερων ποινών. Αντιπρόεδρος του Ντούκε εξελέγη η Μάρτα Λουτσία Ραμίρες και πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που εκλέγεται στο αξίωμα.

ΝΑΤΟ

Η 29μελής συμμαχία του ΝΑΤΟ κατέληξε τον Μάιο 2017 σε συμφωνία σύμπραξης με την Κολομβία, λίγο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία είχε χαρίσει στον Σάντος ένα Νόμπελ Ειρήνης. Η Κολομβία θα ενταχθεί επισήμως στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και θα γίνει έτσι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής στη συμμαχία, όπως είχε ανακοινώσει ο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ως «παγκόσμιος εταίρος» θα έχει την ικανότητα να έχει πλήρη διαπίστευση στις Βρυξέλλεςκαθώς και το γεγονός να μην είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε στρατιωτικέ δράσεις. Η Κολομβία θα συνεργάζεται σε τομείς της παγκόσμιας ασφαλείας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια της ναυτιλίας, η τρομοκρατία και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενέκρινε την Κολομβία ως νέο μέλος του. «Η συμμετοχή στον ΟΟΣΑ και το ΝΑΤΟ βελτιώνει την εικόνα της Κολομβίας και μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερο λόγο στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Σάντος. Αξίζει να αναφερθεί πως η ένταξή της Κολομβίας στο ΝΑΤΟ θεωρήθηκε προάγγελος θερμών επεισοδίων με τη γειτονική και πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα.

Ίσως τελικά τα Νόμπελ και το ΝΑΤΟ να είναι οι δύο όψεις του ίδιου σκληρού νομίσματος με το οποίο η Δύση βραβεύει τους οικονομικούς και πολιτικούς δολοφόνους.

Πηγές

6.     http://gr.euronews.com/2018/06/18/nikh-tou-dexiou-duque-sthn-colombia-trigmoi-sth-symfwnia-me-farc