Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Τρομοκρατία και έλλειψη ηγετών. Η νέα μάστιγα της ανθρωπότητας χωρίς ανάχωμα;

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε  μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης τρόμου που έχει συγκλονίσει όλη την υφήλιο. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS αλλά και μεμονωμένες φιγούρες συνεχίζουν  και μάλλον θα έλεγε κανείς εμπλουτίζοντας  κιόλας με δικές τους πιο μοχθηρές πιο βίαιες και πιο απομακρυσμένες από κάθε ανθρώπινη λογική διάσταση τακτικές, το μακάβριο έργο των προκατόχων τους που δεν είναι άλλο από την τρομοκρατία και την καταπάτηση της ανθρώπινης φύσης.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν ακριβώς μια από αυτές τις στιγμές που προανέφερα. Μια επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ο δρ
άστης  χρησιμοποίησε ένα όχημα-φορτηγό προκειμένου να στερήσει το δικαίωμα στη ζωή από σχεδόν 100 ανθρώπους, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της μεταφοράς παγωτού ώστε να περάσει απαρατήρητος και άλλη μια επίθεση μόλις χθες το απόγευμα όπου ένας  δεκαοκτάχρονος νέος προσπάθησε να δελεάσει τους ανθρώπους σε ένα κατάστημα Mc Donald’s σε εμπορικό κέντρο στο Μονάχο της Γερμανίας  με πρόσχημα την προσφορά δωρεάν φαγητού μόνο για να τους προσφέρει τελικά μια μεγάλη ποσότητα «μολυβιού» και 10 αδικοχαμένες ζωές.
Αν και αυτές οι δυο επιθέσεις δε διέφεραν σε τίποτα από τις διάσπαρτες τρομοκρατικές ενέργειες που δυστυχώς παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό να αυξάνονται μέρα με τη μέρα νομίζω πως θέτουν ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ή αν θα μπορούσε να πει κάποιος δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους τρομοκράτες. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι άλλο από το στοιχείο του φόβου που έχει πυρακτωθεί πλέον στο μυαλό του κάθε πολίτη σε όποιο σημείο της γης και αν κατοικεί.
Το παράδοξο με αυτή την σύγχρονη μέθοδο της τρομοκρατίας είναι ότι δεν υπακούει σε κάποιο μεμονωμένο κώδικα λειτουργίας και γι αυτό και δε μπορεί να προβλεφτεί και στη συνέχεια να καταπολεμηθεί με επιτυχία. Πρόκειται για επιθέσεις που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο  αλλά κυρίως αποσκοπούν στο να χτυπήσουν μεγάλους αριθμούς αμάχου πληθυσμού μέσω επιθέσεων σε συναυλίες, εμπορικά κέντρα , αεροδρόμια κ.ο.κ.  
Έτσι λοιπόν ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούν να εντοπίσουν τα σημεία που πρόκειται να γίνουν τρομοκρατικά χτυπήματα και καταλήγουν πάντα δεύτερες στον « τόπο του εγκλήματος », η ανθρωπότητα μειώνεται μέρα με τη μέρα και ο τρόμος συνεχίζει να υπάρχει παντού  . Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από το στοιχείο του φόβου που αναφέρθηκε  πιο πάνω ενδυναμώνεται και ένα ακόμα ισχυρό φαινόμενο μίσους και διχασμού που μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιο εύστοχα ως απόρροια του πρώτου  . Φανερή συνέπεια του διχασμού αυτού είναι η ταχεία άνοδος των ακροδεξιών-στοιχείων και κόμματων τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που προτείνουν λύσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό ή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας  που μόνο μακριά βαδίζουν από την προστασία οποιουδήποτε ανθρώπινου δικαιώματος και μάλιστα ενισχύουν τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στα κράτη.
Συνοψίζοντας λοιπόν γίνεται αντιληπτό πώς η άνοδος αυτής της νέας τρομοκρατίας όπως ονομάζεται που χτυπάει ανεξέλεγκτα και αφαιρει χιλιάδες αθώες ανθρώπινες ζωές σε συνδυασμό με τη μη επιτυχημένη  αξιοποίηση των κατάλληλων μέσων για την καταπολέμηση της έχει οδηγήσει την κοινωνία σε μια τραγική θέση. Δυστυχώς η έλλειψη ηγετικων είναι πλέον φανερή  η έλλειψη ηγετικών προσωπικοτήτων προκειμένου να συμβάλλουν με τις δράσεις τους στον τερματισμό των τρομοκρατών αλλά και να βοηθήσουν τους λαούς να ξεφύγουν από το αίσθημα του τρόμου χωρίς να διχάζονται μεταξύ τους αλλά παραμένοντας ενωμένοι κάτω από τις ανθρώπινες αξίες
και τα ιδανικά που διακατέχουν την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες για να μπορέσει να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση.