Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Ο Τραμπ προσγειώνει τον Χρυσό και τις Προβλέψει

Η θεωρία θέλει την αγορά χρυσού να αποτελεί μια από τις σταθερές της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά το μέλλον και τις προβλέψεις για την ύφεση ή την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Η περίπτωση της εκλογής Τραμπ, αποτελούσε για τους αναλυτές ένα κλασικό case-study ανασφάλειας για το άγνωστο, ανάλογο με αυτό που προκάλεσε το Brexit τόσο στην Μεγ. Βρετανία όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Οι λάθος προβλέψεις

Είναι βέβαιο ότι σε μια συνεχόμενη ροή πληροφοριών και ανάλυση των δεδομένων σχετικά με μια εκλογική αναμέτρηση, πολλά λάθη μπορούν να γίνουν. Στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών, οι αναλυτές “διάβασαν” λάθος, καθώς στα σενάρια νίκης του Τραμπ, προέβλεπαν εκτίναξη των τιμών του χρυσού.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση της ΑΒΝ ΑΜRO, υποστηρίχθηκε η διαδεδομένη θέση ότι σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρυ (αναμενόμενο σενάριο) η αγορά χρυσού θα παραμείνει σταθερή στις ελεγχόμενες προβλέψεις ενώ σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ (μη αναμενόμενο σενάριο) η αγορά χρυσού θα ανατρέψει τις προβλέψεις και η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 1,850$.

Παρόμοιες προβλέψεις για επενδύσεις σε χρυσό σε περίπτωση που ο Τραμπ εμφανιστεί πρώτος στα πρώτα αποτελέσματα, ακούστηκαν και γράφτηκαν σε πολλά ενημερωτικά μέσα, επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι ο χρυσός είναι το καλύτερο καταφύγιο στο σενάριο επικράτησης του Τραμπ.

Η αμηχανία

Η πίστη της αγοράς στην επικράτηση της Χίλαρυ μετατράπηκε σε αμηχανία καθώς τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από τις διάφορες Πολιτείες έδειχναν τον Ντοναλντ Τραμπ να προηγείται.
Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι αγορές αντιδρούν. Στην περίπτωση αυτή κι ενώ όλοι παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα από τις κάλπες των εκλεκτόρων της Φλόριντα, του Οχάιο, της Β. Καρολίνα και της Πενσυλβάνια – πολιτείες κλειδιά για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ- η αγορά χρυσού κάλπαζε, θυμίζοντας την πρόσφατη εμπειρία του Brexit.

Η προεδρική δήλωση Τραμπ και η “διόρθωση”

Η σοβαρή εμφάνιση Τραμπ μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα που τον οδηγούσε στο Οβάλ Γραφείο, δημιούργησε τις συνθήκες προκειμένου οι επενδυτές να εμπιστευτούν το νέο πρόεδρο και τη νέα εποχή την οποία φέρνει ως προίκα. Ενωτικό μήνυμα μετέδωσε και η αντίπαλος του Χίλαρυ Κλίντον το οποίο συνοψίζεται σε μια φράση: «
Χρωστάμε στον Τραμπ μια ευκαιρία να κυβερνήσει».
Έτσι το ράλι ανόδου των δεικτών της Wall Street, σε βαριά χαρτιά, όπως η αμυντική βιομηχανία, οι κατασκευές, ενώ η άνοδος στις τοποθετήσεις χρυσού εξαερώθηκε φτάνοντας σε χαμηλά πολλών μηνών. Την ίδια ώρα το δολάριο ενώ συμπιεζόταν όσο ο Τραμπ ήταν πιο κοντά στην εξουσία, επέστρεψε σε πράσινα νούμερα μετά την ενωτική ομιλία του νέου προέδρου, δίνοντας ώθηση στους επενδυτές για νέες προβλέψεις.
Τι μέλλει γενέσθαι
Ο απρόβλεπτος Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει το επόμενο 8μηνο τις αγορές καθώς οι κινήσεις του σε σχέση με αυτά που είχε εξαγγείλει τόσο για τις φορολογικές περικοπές και τις δημόσιες επενδύσεις όσο και για το εμπόριο και τις σχέσεις των ΗΠΑ με Μεξικό, Κίνα και Ε.Ε. θα κρίνουν το ευμετάβλητο παγκόσμιο σκηνικό.

Υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις όπως του Levy και άλλων οικονομολόγων οι οποίοι τονίζουν πως η ρητορική από την πράξη απέχουν καθώς το αμερικανικό σύστημα έχει πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας (Fed, Κογκρέσο) μα πάνω απ’ όλα η ίδια η πραγματικότητα. Από την άλλη μεριά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις υπερ της οικονομικής πολιτικής του νέου προέδρου ενδέχεται να διαψευστούν, δημιουργώντας εκ νέου αβεβαιότητα και συμπίεση στην αμερικανική οικονομία.

Μένει να δούμε αν τελικά ο  πρόεδρος των ανατροπών θα ανατρέψει εκ νέου τις προβλέψεις.

Πηγές

G. Boele, Precious Metals Watch – Trump would be bullish for gold, ΑΒΝ-ΑΜRO Insights, 22.07.2016 https://insights.abnamro.nl/en/2016/07/precious-metals-watch-trump-would-be-bullish-for-gold/

Buy Gold or Gold Miners if Trump Looks Victorious, Bloomberg, 03.11.2016 http://www.bloomberg.com/news/audio/2016-11-03/buy-gold-or-gold-miners-if-trump-looks-victorious

R. Ungarino, Here’s another thing almost everyone got wrong about the election…gold, CNBC, 14.11.2016 http://www.cnbc.com/2016/11/14/heres-another-thing-almost-everyone-got-wrong-about-the-electiongold.html

A. Kίτου, Γιατί οι αγορές απορρόφησαν το “σοκ” της εκλογής Τραμπ, Capital.gr, 09.11.2016, http://www.capital.gr/story/3168574

Μ. D. Levy, Υπερβολικοί οι φόβοι των αγορών για τον Τραμπ, Καθημερινή, 13.11.2016, http://www.kathimerini.gr/883350/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/ypervolikoi-oi-fovoi-twn-agorwn-gia-ton-tramp