Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία

Η έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της Ε.Ε και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης

Γράφει η Αλεξάνδρα Μουτροπούλου

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2024 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πολυαναμενόμενη Έκθεση του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης στο σημερινό σύνθετα διαμορφωμένο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε ένα πλαίσιο έντονων ευρωπαϊκών συζητήσεων για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) και την ενδυνάμωση της Ε.Ε. στην διεθνή σκηνή, ανατέθηκε, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, στον πρώην Ιταλό Πρωθυπουργό και τέως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η σύνταξη της σχετικής έκθεσης για τις αδυναμίες και τις προκλήσεις της Ευρωζώνης. Το κείμενο εξετάζει μια σειρά από μακροχρόνιες αδυναμίες στην ευρωπαϊκή οικονομία και προτείνει στρατηγικές και ουσιαστικές λύσεις αποσκοπώντας σε με ανθεκτική και ανταγωνιστική Ε.Ε. απέναντι σε άλλες υπερδυνάμεις όπως οι Η.Π.Α και η Κίνα. (Philip Blenkinsop et al., 2024)                          

Η Έκθεση Ντράγκι εστιάζει σε τέσσερις βασικούς πυλώνες ευημερίες στους οποίους οφείλει να εστιάσει η Ε.Ε. προκειμένου να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε μελλοντικές κρίσεις. Οι πυλώνες αυτοί -όπως θα αναλυθούν και στην συνέχεια- είναι:

  1. Η Οικονομική Ενοποίηση
  1. Η Χρηματοοικονομική Ένωση
  2. Η Δημοσιονομική Ένωση
  3. Η Πολιτική Ένωση

Για την επίτευξη και την αλληλοσυμπλήρωση των παραπάνω στόχων ο κ.Ντράγκι κάνει αναφορά σε νέες πολιτικές στρατηγικές τόσο σε επίπεδο τομέων (π.χ ενέργεια, μεταφορές, τεχνητή νοημοσύνη κλπ) όσο και σε οριζόντιο επίπεδο (π.χ διακυβέρνηση, καινοτομία, δεξιότητες κλπ). Η συνολική στρατηγική που υιοθετείται από την έκθεση απαιτεί κοινές και συλλογικές προσπάθειες από τις χώρες της Ε.Ε. και χαρακτηρίζεται από μεγάλες οικονομικές δεσμεύσεις. (Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, 2024). Κρίθηκε αναγκαίο ότι για την επαρκή τόνωση της οικονομίας απαιτούνται τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές απαιτήσεις ύψους 750-800 δις. ευρώ ετησίως, πόσο που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε. Τα ποσά αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη – με βάση τον κ. Ντράγκι-  για ριζοσπαστική και θεμελιώδη αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αντιστοιχούν στο διπλάσιο του ποσού που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια του σχεδίου Μάρσαλ (1948-1951) για την εξ ολοκλήρου ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. (Αντώνης Καρακούσης, 2024).

Ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση της έκθεσης ως προς τον κάθε πυλώνα ευημερίας ξεχωριστά:

Η Οικονομική Ενοποίηση της Ε.Ε

Ο πυλώνας της οικονομικής ενοποίησης είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες στους οποίους εστιάζει η Έκθεση και αποτελεί τον πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Το κείμενο εστιάζει σε έναν αυστηρότερο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών και στη βαθύτερη σύγκλιση των οικονομιών εντός της Ευρωζώνης προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες ανισορροπίες μεταξύ των εθνικών οικονομικών επιδόσεων, γεγονός που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε νέες κρίσεις χρέους. Για τον λόγο αυτό, γίνεται αναφορά σε οικονομική ενοποίηση μέσω συγκροτημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μακροοικονομικής εποπτείας για τον συντονισμό των πολιτικών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αποφυγή των ανισορροπιών.

Η δημιουργία ενός ενισχυμένου πλαισίου μακροοικονομικής εποπτείας στοχεύει στον εντοπισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και σε ανισορροπίες στο εξωτερικό ισοζύγιο καθώς και σε ευρύτερους μακροοικονομικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα στις αποκλίσεις στις τιμές των ακινήτων και στην αύξηση των δανείων. Παράλληλα, προβλέπονται ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, οι οποίοι θα επιτρέπουν την αυτόματη διόρθωση τυχόν σοβαρών αποκλίσεων μεταξύ κρατών-μελών μέσω κοινοτικών κανόνων και μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η ξαφνική αδυναμία οικονομικής ανταπόκρισης στο ανακύπτον χρέος. Επιπλέον, η έκθεση προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών σταθεροποίησης, οι οποίοι θα λειτουργούν στο επίπεδο της Ευρωζώνης. Σκοπός των μηχανισμών αυτών θα είναι η αντιμετώπιση των ασύμμετρων οικονομικών σοκ που ενδέχεται να υποστούν μεμονωμένα κράτη, περιορίζοντας, έτσι, άλλα επαχθέστερα μέτρα όπως π.χ. τα μέτρα λιτότητας. ( Mario Draghi, 2024, σ. 19-20).

Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, είναι αναμενόμενο να μην βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο για όλα τα κράτη μέλη. Παραμένει, ωστόσο, μια από τις βασικότερες παραμέτρους που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από πολλούς επιμέρους παράγοντες όπως για παράδειγμα, από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, από το επίπεδο της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, από την προώθηση της έρευνας και τη δημιουργία νέων πηγών ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν όλους τους παραπάνω επιμέρους στόχους και θα ενσωματώνονται στα εθνικά οικονομικά προγράμματα, προάγοντας την οικονομική ενοποίηση και το κοινό οικονομικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλη την Ευρωζώνη. (Herbert Smith Freehills et al., 2024)

Η Χρηματοοικονομική Ένωση

Ο πυλώνας της χρηματοοικονομικής ένωσης δίνει έμφαση στην περαιτέρω ενοποίηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων και των αγορών εντός της Ευρωζώνης. Περιλαμβάνει τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, την ενίσχυση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω ενός ενιαίου πλαισίου.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, ένας βασικός άξονας είναι η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης και η αγορά κεφαλαίων. Αυτό συνεπάγεται την ενοποίηση και την εναρμόνιση των κανόνων και κανονισμών που διέπουν τις αγορές κεφαλαίων, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την ευκολότερη ροή κεφαλαίων μεταξύ των κρατών-μελών. Στην έκθεση Ντράγκι προτείνονται αναλυτικά μέτρα για την ενίσχυση της διασυνοριακής διαπραγμάτευσης και την βελτίωσης της διαφάνειας στις αγορές κεφαλαίων.

Επιπρόσθετα, η έκθεση εστιάζει και στην ανάπτυξη μηχανισμών για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους και τη διαχείριση οικονομικών κρίσεων –όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Προτείνεται ενδεικτικά η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την αναδιάρθρωση χρέους των κρατών μελών, η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής χρηματοοικονομικών κρίσεων και η δημιουργία μηχανισμών για τη συλλογική διαχείριση του δημόσιου χρέους. Έντονες αντιρρήσεις επέφερε η έκκληση του κ. Ντράγκι για εντατικοποίηση του «κοινού δανεισμού» (joint borrowing) και η έκδοση ενός κοινού χρέους για τα κράτη της Ευρωζώνης. O κοινός δανεισμός αναφέρεται στον συνδυασμό τον πόρων πολλών μερών για τη λήψη ενός κοινού δανείου και συχνά χρησιμοποιείται για την κάλυψη μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών και την υλοποίηση μεγάλων έργων. Στο πλαίσιο της Ε.Ε., το σύστημα αυτό έχει βρει εφαρμογής σε μόλις δύο μεγάλα προγράμματα: το ΝextGenerationEU  και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (EFSF), ωστόσο, η έκθεση υποστηρίζει την περαιτέρω εφαρμογή αυτού του μοντέλου δανεισμού και σε άλλες πρωτοβουλίες. (Virginie Malingre, 2024).

Η Δημοσιονομική Ένωση

Σημαντικές προτάσεις έγιναν όπως προαναφέρθηκε και στον δημοσιονομικό τομέα, ο οποίος είναι απαραίτητο να λειτουργεί αρμονικά και εξορθολογισμένα, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή οργάνωση και τον συντονισμό των ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έμφαση δίνεται στην ενοποίηση των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, μέσω της ενιαίας εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων της  Ε.Ε., όπως για παράδειγμα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η ενιαία δημοσιονομική πολιτική μεταξύ των κρατών-μελών διευκολύνει την ομαλή διαχείριση και την παροχή προσωρινής στήριξης σε κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αποσκοπώντας  στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της κοινωνικής πολιτικής των κρατών αυτών. Προς επίτευξη των παραπάνω στόχων, η Έκθεση Ντράγκι προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού δημοσιονομικού οργανισμού, ο οποίος θα επιβλέπει το ενιαίο δημοσιονομικό ταμείο και τη διαχείριση των κοινών κονδυλίων. Μια ενιαία δημοσιονομική πολιτική, θα επιταχύνει επίσης σημαντικά τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις, την φορολογία, τις επενδύσεις και το εμπόριο. Η Ένωση, λόγω της σύνθετης διάρθρωσής της και του μεγάλου αριθμού κρατών μελών, υστερεί σημαντικά στο κομμάτι της ταχύτητας λήψης αποφάσεων και την ελαστικότητάς της. Χαρακτηριστικά, μια νομοθετική διαδικασία, από την πρόταση έως και την ψήφιση ενός νόμου στην ΕΕ, διαρκεί κατά μέσο όρο 19 μήνες, καθιστώντας την έτσι λιγότερο ανταγωνιστική συγκριτικά με μεγάλους ανταγωνιστές της, που ως μεμονωμένες χώρες, μπορούν να εφαρμόσουν απευθείας τις στρατηγικές που τους ευνοούν. Επομένως, η αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού πυλώνα προσφέρει πολλαπλά οφέλη ως προς την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, την εναρμόνιση των πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών και την συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης. ( Mario Draghi, 2024, σ. 307-309).

Η Πολιτική Ένωση

Στον τέταρτο και τελευταίο πυλώνα δίνεται έμφαση στην πολιτική ενοποίηση της Ένωσης.  Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο φιλόδοξους πυλώνες, καθώς συνιστά το θεμέλιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, συμβάλλοντας στην βαθύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση των κρατών μελών. 

Η ενίσχυση της Πολιτικής Ένωσης εξαρτάται από όλους τους επιμέρους τομείς που θέτουν τις κατευθυντήριες και συνθέτουν τις πολιτικές αποφάσεις. Ο κ. Ντράγκι τονίζει στην έκθεσή του ότι αναγκαίο στοιχείο για την δημιουργία μιας ενοποιημένης Ευρώπης είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, με έμφαση στην μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. . Η λογοδοσία των οργάνων θα οδηγήσει σε ισχυρότερη δημοκρατική νομιμοποίηση, αυξάνοντας την αντιπροσώπευση των πραγματικών συμφερόντων τόσο των ίδιων των κρατών μελών όσο και των πολιτών τους.

Ένα άλλο ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα αναφορικά με την πολιτική ενοποίηση είναι η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), που θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης την κοινή εξωτερική πολιτική και τον αμυντικό σχεδιασμό της Ένωσης απέναντι στο εχθρικό διεθνές περιβάλλον. Είναι ουσιώδους σημασίας, η ενιαία και συντονισμένη στάση της Ε.Ε. απέναντι στις αναδυόμενες διεθνείς κρίσεις προκειμένου να προσφέρει μια ουσιαστική γεωπολιτική επιρροή και να διεκδικεί τα συμφέροντά της. Η έλλειψη ενιαίας πολιτικής ασφαλείας αποδυναμώνει τη θέση της Ένωσης ως διεθνούς παίκτη και την καθιστά πιο ευάλωτη απέναντι σε πιθανούς εχθρούς και κινδύνους. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην έκθεση του, στην δημιουργία μια συνεκτικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης που θα συντονίζει την πρόληψη και την αντιμετώπιση των απειλών, των κυβερνοεπιθέσεων, την τρομοκρατία και τις γεωπολιτικές προκλήσεις ενώ παράλληλα δεν θα βασίζει τον αμυντικό της σχεδιασμό τόσο σε εξωτερικούς παράγοντες όπως π.χ. το ΝΑΤΟ .  (Mario Draghi, 2024, σ. 50-54).

Στο πλαίσιο της Πολιτικής Ένωσης εντάσσονται επίσης η συλλογική δράση στην οικονομική διακυβέρνηση και η κοινή λήψη αποφάσεων για ζητήματα οικονομικής πολιτικής καθώς και η υιοθέτηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Η Έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα διασφαλίζει την ισομερή κατανομή βαρών μεταξύ κρατών της Ε.Ε. Τέλος, έντονος λόγος γίνεται για την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής γραμμής αναφορικά με την ενέργεια και την βιωσιμότητά της, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το κόστος των επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητά τους, θέτοντας έτσι σε δίλημμα την Ένωση σχετικά με τις επόμενές της κινήσεις.

Πέρα, όμως, από τους τέσσερις αυτούς βασικούς πυλώνες, η Έκθεση Ντράγκι κάνει λόγο και για άλλους –ιδιαίτερα ενδιαφέροντες- τομείς. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής και λογισμικού, όπου η Ε.Ε. χάνει συνεχώς έδαφος σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές της, όπως για παράδειγμα η Κίνα ή οι ΗΠΑ, οι οποίες πρωταγωνιστούν στον τομέα των καινοτόμων επιχειρήσεων τεχνολογίας. Υποστηρίζεται ότι οι βιομηχανικοί φορείς της Ε.Ε μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν το χάσμα τους, μέσω της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε ποσοστό 75%, όπως έχει οριστεί ως στόχος για το 2030. (Mario Draghi et al., 2024, σ. 79).  Ένας ακόμη κρίσιμος τομέας στον οποίο η Ε.Ε οφείλει να επενδύσει σημαντικά προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι το διάστημα. Η ανάπτυξη της λεγόμενης «διαστημικής οικονομίας» αποτελεί θεμελιώδες βήμα για την ενίσχυση πολλών επιμέρους τομέων όπως η συγκοινωνία, οι επικοινωνίες, η άμυνα αλλά και τη δημιουργία νέων αγορών. Χαρακτηριστικά, η εκτιμώμενη αξία του τομέα του διαστήματος υπερβαίνει τα 3τρις. δολάρια, δίνοντας έτσι νέες δυνατότητες επένδυσης και εκμετάλλευσης. (Mario Draghi et al., 2024, σ. 172-173).

Συμπερασματικά, παρατηρείται πως παρά το γεγονός ότι η Έκθεση Ντράγκι παρουσιάζει ένα πρωτοπόρο και φιλόδοξο σχέδιο για την γενικότερη ενοποίηση και αναβάθμιση της Ένωσης, υπάρχουν αρκετές προβληματικές που μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων. Κατ’αρχήν, ήδη πολλά κράτη μέλη έφεραν ήδη αντίρρηση σε βασικές προτάσεις της Έκθεσης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Ολλανδία αναφορικά με τον κοινό δανεισμό και η Δανία σχετικά με την κοινή αμυντική πολιτική (Άννα Διαμαντοπούλου, 2024). Η πολιτική βούληση των κρατών μελών γενικότερα για την εφαρμογή των αναγκαίων –σύμφωνα με τον κ.Ντράγκι- διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και η περαιτέρω παραχώρηση της εθνικής τους κυριαρχίας στην Ένωση αποτελούν βάσιμες προβληματικές που μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να παγώσουν την διαδικασία. Επιπρόσθετα, η διαφορετική δυναμική των κρατών μπορεί να οδηγήσει σε ανισομέρεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη να υιοθετούν νέες πολιτικές γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από άλλα, οξύνοντας έτσι περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δυναμικών των κρατών μελών στο πλαίσιο της ΕΕ.  (Herbert Smith Freehills et al., 2024)

Παρ’όλα αυτά, η Έκθεση Ντράγκι αποτελεί ένα στρατηγικό όραμα για το μέλλον της Ε.Ε. και εστιάζει στην βαθύτερη ενοποίησή της και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η επιρροή της Έκθεσης στον μελλοντικό ευρωπαϊκό σχεδιασμό αναμένεται να διαπιστωθεί.

Βιβλιογραφία

Blenkinsop, Philip. “Draghi Urges EU to Catch up Rivals or Face ‘Slow Agony.’” Reuters, September 9, 2024, sec. European Markets. https://www.reuters.com/markets/europe/draghi-urges-reform-massive-investment-revive-lagging-eu-economy-2024-09-09/.

 “Draghi Report Makes Wide-Ranging Recommendations to Boost European Competitiveness | Herbert Smith Freehills | Global Law Firm.” Accessed September 29, 2024. https://www.herbertsmithfreehills.com/notes/crt/2024-posts/Draghi-Report-makes-wide-ranging-recommendations-to-boost-European-competitiveness.

September 2024. (n.d.). Retrieved from https://commission.europa.eu/document/download/ec1409c1-d4b4-4882-8bdd 3519f86bbb92_en?filename=The%20future%20of%20European%20competitiveness_%20In-depth%20analysis%20and%20recommendations_0.pdf

September 2024. (n.d) Retrieved from https://commission.europa.eu/document/download/97e481fd-2dc3-412d-be4c-f152a8232961_en?filename=The%20future%20of%20European%20competitiveness%20_%20A%20competitiveness%20strategy%20for%20Europe.pdf

“Mario Draghi’s Competitiveness Report: EU Condemned to ‘slow Agony’ If No Change.” September 10, 2024. https://www.lemonde.fr/en/economy/article/2024/09/10/mario-draghi-s-competitiveness-report-eu-condemned-to-slow-agony-if-no-change_6725504_19.html.

“Mario Draghi’s Competitiveness Report Sets a Political Test for the EU | Chatham House – International Affairs Think Tank,” September 10, 2024. https://www.chathamhouse.org/2024/09/mario-draghis-eu-competitiveness-report-sets-political-test-eu.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΝΑ. “Η Έκθεση Ντράγκι και η σημασία της για την Ελλάδα -Ακούει η Αθήνα;” iefimerida.gr, September 12, 2024. https://www.iefimerida.gr/oikonomia/arthro-tis-annas-diamantopoyloy-ekthesi-ntragki.

ΤΟ ΒΗΜΑ. “Μάριο Ντράγκι: Το καμπανάκι για την ευρωπαϊκή οικονομία και η ευρεία αποδοχή του,” September 15, 2024. https://www.tovima.gr/print/finance/i-epanastasi-crtou-souper-mario/.

ΤΟ ΒΗΜΑ. “Ο Ντράγκι ζητά σχέδιο Μάρσαλ – Θέλει κοινό δανεισμό και επενδύσεις 800 δισ.,” September 9, 2024. https://www.tovima.gr/2024/09/09/finance/ekthesi-ntragki-zita-sxedio-marsal-thelei-koino-daneismo-kai-ependyseis-800-dis/.

“Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας: Έκθεση του Μάριο Ντράγκι – Ευρωπαϊκή Επιτροπή.” Accessed September 16, 2024. https://greece.representation.ec.europa.eu/news/mellon-tis-eyropaikis-antagonistikotitas-ekthesi-toy-mario-ntragki-2024-09-09_el.

.