Loading...
P and B brief

P and B brief Εp. 01

Στοιχεία: Σελίδα του facebook Si vis Aurum para Bellum

Όνομα blog στο WordPress: Pecunia et Bellum

Δεκαπέντε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας υπέγραψαν εμπορική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή της Ινδίας. Η συμφωνία ονομάζεται Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική  Σχέση (Regional Comprehensive Economic Partnership). Καθώς συζητείται το ενδεχόμενο σύναψης Ευρωπαϊκής εμπορικής συμφωνίας με την Ινδία, πλέον αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί, καθώς η Ινδία θα χρειαστεί να προβεί σε δυτικόστροφες κινήσεις, έτσι ώστε να μην βρεθεί οικονομικά απομονωμένη.

Το ανώτατο δικαστήριο στην Ινδία έκρινε ότι στην αμφιλεγόμενη περιοχή της Ayodhya ο θρησκευτικός χώρος ανήκει στους Ινδουιστές, και όχι στους Μουσουλμάνους. Εκατοντάδες Ινδοί Sikhs προσκύνησαν στον τόπο λατρείας.

Επιπλέον, οι αρχές της Ινδίας έχουν καταγράψει 42 υποθέσεις δανειακής απάτης, φτάνοντας στο ύψος των 75 δις. ρουπία. 15 τράπεζες συμμετείχαν στην απάτη, συμπεριλαμβανομένης της Κρατικής Τράπεζας της Ινδίας.

Ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την επιθυμία του να καλέσει τους ηγέτες του ASEAN σε συνεδρίαση στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ΗΠΑ εκκίνησαν την διαδικασία για αποχώρηση από την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζεται η ολοκλήρωση του διαστήματος ενός έτους.

Αυξημένο το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρηματιών για την αγορά της Κούβας, στο πλαίσιο της Έκθεσης του Διεθνούς Εμπορίου της Αβάνας. Αν και οι αμερικανικές τράπεζες ασκούν πίεση στη νήσο, τα τρόφιμα εξαιρούνται από το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε βοήθεια στο Μεξικό για να καταπολεμήσει τα καρτέλ, τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο των Αμερικανών Μορμόνων. Αυτό το περιστατικό αποτελεί πλήγμα για το Μεξικό, καθώς ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς της χώρας αυτής είναι η μείωση επιρροής ξένων δυνάμεων στο εσωτερικό του.

Επιπλέον, σύντομα συνίσταται μια επιτροπή Κογκρέσου, αρμόδια για τις δημόσιες ακροάσεις. Οι ακροάσεις σχετίζονται με το αν ο πρόεδρος Trump έχει συνεργαστεί με την Ουκρανία, ώστε να λάβει πληροφορίες για πολιτικούς του αντιπάλους.

Μεγάλη πυρκαγιά στην Νιγηρία, η οποία αποτέλεσε πλήγμα για την βιομηχανία υφάσματός της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε συμφωνία με την Κίνα σχετικά με την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων των Ευρωπαϊκών Προϊόντων στην αγορά της Κίνας.

Το Ιράν αναπτύσσει μηχανήματα για την επιτάχυνση εμπλουτισμού ουρανίου.  Η κυβέρνηση αναφέρει ότι αυτή η ενέργεια αποτελεί αντίδραση στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμβληματική πυρηνική συμφωνία. Αυτό πραγματοποιείται κατά την επέτειο των 40 ετών από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράν το 1979. Μάλιστα, αρχές του Ιράν συνέλαβαν την επιθεωρητή των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά και κατάσχεσαν τα ταξιδιωτικά της έγγραφα.

Ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου αξίας 53 δις.-βαρέλι στο Ιράν.

Πειρατική επίθεση σε ελληνικό πετρελαιοφόρο στην ακτή του Tόγκο της Αφρικής.

37 νεκροί, 60 τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενοι μετά από Τζιχαντιστική επίθεση σε καναδικά ορυχεία στην Μπουρκίνα Φάσο.

Διαμαρτυρόμενοι στο Ιράκ επιχείρησαν να εισέλθουν στο Ιρανικό προξενείο στην Kerbala. Τρεις από αυτούς έχασαν τις ζωές τους. Μεγάλες διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται και στην Βολιβία σχετιζόμενες με την παραμονή του Μοράλες στην εξουσία, αλλά και στην Καταλονία στο πλαίσιο των ισπανικών εκλογών. Στην άλλη άκρη του κόσμου γίναμε μάρτυρες του θανάτου ενός φοιτητή στις διαμαρτυρίες του Χονγκ Κονγκ.

Έληξε συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, η οποία επέτρεπε σε Ισραηλινούς αγρότες να χρησιμοποιούν τμήμα εδάφους της Ιορδανίας. Αυτή η λήξει σηματοδοτεί την ύπαρξη εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία θα απελευθερώσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αποστέλλοντάς τους στην χώρα προέλευσής τους, ακόμη και αν θεωρούνται τυπικά ανιθαγενείς.

Ενθρονίστηκε ο αυτοκράτορας Naruhito στην Ιαπωνία και σχηματίστηκε κοινοβούλιο.

Στην Υεμένη συνάπτεται συμφωνία μεταξύ των αποσχιστών και της κυβέρνησης για να σταματήσει ο αγώνας εξουσίας στον Νότο.