Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

H Tουρκική εισβολή στην Συρία με το κλαδί ελιάς – Αποτέλεσμα εικόνας για της επίθεση στο Αφρίν

γράφει ο Μάνος Μπενόπουλος
H Tουρκική εισβολή στην Συρία με το κλαδί ελιάς
Αποτέλεσμα εικόνας για attack afrin
Ποιος ο στόχος της Τουρκίας 
Στις 20 Ιανουαρίου ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην βόρεια Συρία στην περιοχή του Αφρίν την οποία ελέγχουν Κούρδοι αντάρτες. H επιχείρηση ονομάστηκε “Κλαδί Ελιάς” με μεγάλη δόση ειρωνίας καθώς η ελιά συμβολίζε την ειρήνη. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ( Recep Tayyip Erdogan ) είχε προχωρήσει τους προηγούμενους μήνες σε μια σειρά σκληρών δηλώσεων κατά των Κούρδων της περιοχής οι οποίοι κατέχουν μια ζώνη αμέσως από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Οι αντάρτες είναι μέλη των “Μονάδων Προστασίας του Λαού” (People’s Protection Units) της ένοπλης πτέρυγας του “Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης” (Democratic Union Party – PYD). Οι Τούρκοι θεωρούν ότι αποτελούν παρακλάδι του PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και συνεπώς τρομοκράτες. Με λίγα λόγια η Τουρκία θέλει να αποτρέψει την επικράτηση στην περιοχή των συνόρων της, του Κουρδικού στοιχείου όπου σε συνδιασμό με τους Κούρδους της ανατολικής Τουρκίας θα ήταν πιθανό ο σχηματισμός ελεύθερου Κουρδιστάν. Ένα τέτοιο σενάριο θα απειλούσε την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και θα δημιούργουσε τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή. 

Η εισβολή 
Από τις 13 Ιανουαρίου ο Ερντογάν  είχε ανακοινώσει ότι θα υπάρξει δράση “εντός μίας εβδομάδας εάν οι τρομοκράτες στο Αφρίν δεν παραδοθούν” και τέσσερις ημέρες αργότερα η προεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι θα ληφθούν μέτρα “άμεσα και αποφασιστικά να εξαλείψουν τις απειλές και να αποτρέψουν τη δημιουργία τρομοκρατικού διαδρόμου και τρομοκρατικού στρατού πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας”. 
Ο προεδρικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, Ibrahim Kalin,  υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν περισσότερες από 700 επιθέσεις από τους Κούρδους του Aφρίν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αναφέρθηκε στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο “δικαίωμα της Τουρκίας σε αυτοάμυνα” για να εξηγήσει την αιτιολόγηση της επιχείρησης. Ο πρωθυπουργός Μπινίλι Γιλντίν δήλωσε ότι ο στόχος της Τουρκίας στην Αφρίν είναι να “δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μήκους 30 χιλιομέτρων” που θα εμπόδιζε τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον. 
Οι πρώτες επιθέσεις κατά του Αφρίν έγιναν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) o οποίος ουσιαστικά ελέγχεται από την Άγκυρα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο FSA διαδραμάτισε ρόλο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συμφερόντων της στη βόρεια Συρία. Στην προηγούμενη διασυνοριακή επιχείρηση “Ασπίδα Ευφράτη” τον Αύγουστο του 2016, η Άγκυρα είχε χρησιμοποιήσει μονάδες FSA, συνοδευόμενες από ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας, για να δημιουργήσουν μια σφήνα μεταξύ των δύο κουρδικών ζωνών (Συρίας και Ιράκ)  τερματίζοντας ταυτόχρονα την  παρουσία του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην περιοχή. 
Η συναίνεση της Ρωσίας 
Η απόφαση για την επίθεση στο Άφριν είχε σαφέστατα την συναίνεση της Ρωσίας. Ο απαραίτητος συντονισμός διεξήχθη με τη συνεχή προσωπική διπλωματία του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ  συμφωνία  επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από την αναφερθείσα μετεγκατάσταση του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού που είχε σταθμεύσει εκεί πριν από την εμφάνιση των εχθροπραξιών. Επίσης, δεν παρεμποδίστηκε η Τουρκική πολεμική αεροπορία ούτε από το αμυντικό σύστημα των Ρώσων ούτε από τους Σύριους παρά την δημόσια αντίθεση της Δαμασκού στην επιχείρηση. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αρκέστηκε σε μια απλή ενημέρωση για τις αεροπορικές επιδρομές, όπως δήλωσε o υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis. 
Oι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν. Επί προεδρίας Ομπάμα (2014) έγιναν οι πρώτες προσεγγίσεις των Κούρδων της βόρειας Συρίας (YPG) με στόχο την διάλυση  του κοινού εχθρού, δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ εξόπλισαν τους Κούρδους με στρατιωτικό οπλισμό κάτι που δυσαρέστησε τους Τούρκους. Η Τουρκία κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι εξοπλίζουν τρομοκράτες αποφάσισε να ασκήσει επιθετική πολιτική στην περιοχή σε συννενόηση με την Ρωσία προκαλώντας τριβές στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η αντίδραση των Αμερικανών στην επίθεση ήταν ήπια στοχεύοντας στην εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, υπουργός Άμυνας Mattis αναγνώρισε ότι η Τουρκία είχε «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια», μια παρατήρηση που επαναλήφθηκε την ίδια μέρα από τον υπουργό των  Εξωτερικών Rex Tillerson, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγνωρίζουν και εκτιμούν πλήρως το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τους πολίτες της από τα τρομοκρατικά στοιχεία ». 
Ο πρόεδρος Donald Trump τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο κάνοντας του σαφή την αμερικανική θέση για την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων από την Άφριν.Αυτό επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από τον σύμβουλο εσωτερικής ασφάλειας του Τράμπ, Τόμ Μπόσερ, ο οποίος δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να “αποσυρθούν” από το Αφρίν και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση στην περιοχή.  
Συνεπώς, είναι φανερή μια διάσταση απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Τούρκοι θέλοντας να αποτρέψουν την Κουρδική κυριαρχία στην βόρεια Συρία αντικρούονται στα συμφέροντα των ΗΠΑ οι οποίες δείχνουν να θεωρούν τους Κούρδους ως τους πιο αξιόμαχους και αξιόπιστους σύμμαχους στην περιοχή. 
Πηγές: