Loading...
Latest news
Δελτία Τύπου

Politeia 2019: An International Conference of Political Scientists

γράφουν οι: Ειρήνη Ντούρα και Όλγα Τσουκαλά

«Η ψυχή διαιρείται εις τρία: το μεν γαρ αυτής εστίλογιστικόν, το δε επιθυμητικόν, το δε θυμικόν (ενν. η δικαιοσύνη είναι η ψυχή της Πολιτείας)»

Πλάτων-Πολιτεία Βιβλία 1-5

Ζάππειο Μέγαρο, 27-29 Σεπτεμβρίου.  

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και την εξαιρετική οργάνωση του συνεδρίου από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημών (ΕΟΠΕ), διανύσαμεένα εποικοδομητικό τριήμερο μαθαίνοντας και συζητώντας για τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ένα συνέδριο που χαρακτηρίστηκε από την πλειοψηφία των προσκεκλημένων ομιλητών του, διεθνούς επιπέδου. Πράγματι, η «Politeia» του κ. Σ. Σιδηρόπουλου με θέμα “Europe at the Crossroads: Leadership, Challenges and State of Play” μάς έκανε να αναρωτηθούμε και να προβληματιστούμε για το μέλλον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου όσο και της χώρας μας. Βλέποντας τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα που μονοπωλούν την προσοχή μας στα Μ.Μ.Ε. και τις εφημερίδες όπως το Brexit, ή ακόμα και την ενεργειακή κατάσταση της Κύπρου, το φετινό θέμα του συνεδρίου ήταν άκρως ελκυστικό και επιμορφωτικό για κάθε μελλοντικό πολιτικό επιστήμονα.  

Tην Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου POLITEIA. Την έναρξη του Συνεδρίου προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολικών Επιστημόνων και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Συμεών Σιδηρόπουλος μαζί με τον Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Καθ.Νίκο Παπαδάκη.
Από της σημαντικότερες στιγμές του Συνεδρίου υπήρξε ο δεκάλεπτος χαιρετισμός που απηύθυνε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.


Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό. Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Δρ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βουλευτής Καθ. Γεώργιος Κατρούγκαλος. Από το ΚΙΝΑΛ, ο Ευρωβουλευτής, κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος (ΠΝ) Νικόλαος
Τσούνης. Η Πολιτική Σύμβουλος της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, κα Michele Siders.
Την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην αίθουσα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας, κ.κ. Θεοδώρητος. Παράλληλα, διαδραματίστηκαν και τα βραβεία “Κατερίνα Παναγόπουλου” ως τιμητική διάκριση στον πλατινένιο χορήγό του συνεδρίου ” Katerina Nafpliotis Panagopoulos”.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ “KATERINA NAFPLIOTIS PANAGOPOULOS”

Ως προς το φλέγον και επίκαιρο ζήτημα του Brexit σε ερώτηση μας προς τον κ. Δημήτριο Γουνόπουλο για τις πιθανές έννομες και εμπορικές συνέπιες που θα υποστεί το Ην. Βασίλειο σε τυχόν προσχώρηση της Ιρλανδίας στην Ζώνη Σένγκεν,  αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι πως η Ιρλανδία έχει ένα ισχυρό όπλο απέναντι στον αντίπαλο της για να κερδίσει τη ρεβάνς ούσα πιο στενά συνδεδεμένη με την Ε.Ε.

Παρουσία διαφόρων αξιόλογων ακαδημαϊκών, προσώπων της ενεργού πολιτικής και ειδικών σε θέματα διεθνών σχέσεων, τα πάνελ που συγκροτήθηκαν αποτέλεσαν το καθένα ξεχωριστά κομμάτι ενός μεγάλου παζλ διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής. Ειδικότερα για την Ελλάδα, την γεωπολιτική της θέση, τον ρόλο της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τις εξελίξεις των γεγονότων, η ανάλυση και η κριτική που έγινε καθ’ όλη την διάρκεια του «Politeia» σε θέματα ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και ασφάλειας, ενεργειακών ζητημάτωνκαι σχέσεων με άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία, εμπλούτισαν τις γνώσεις μας.  

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τα μέλη της, η κτήση υπηκοότητας του Ευρωπαιου Πολίτη, οι εξωτερικές σχέσεις της, το εμπόριο, η ασφάλεια της, η δομή, η αποτελεσματικότητά και φυσικά το μέλλον και οι στόχοι της για εξέλιξη, ολοκλήρωση και περισσότερη διαφάνεια. Επιπλέον εστιάσαμε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα: Η διαχείριση της ύφεσης του 2008 και οι χώρες που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο, ανάμεσά τους και η δική μας. Η χρησιμότητα και λειτουργικότητα των θεσμών της που για πολλούς σήμερα είναι ένα ερώτημα με διαφορετικές απαντήσεις, ανάλογα την στάση τους προς την ένωση. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα και το αίσθημα αυτής στους ευρωπαίους πολίτες αλλά και οι ακροδεξιές τάσεις και κινήματα που αναπτύχθηκαν εν καιρώ οικονομικής και μεταναστευτικής κρίσης. 

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στις συζητήσεις, όντας μέλος της Ένωσης, με τον νέο ρόλο της στο νοτιοανατολικό άκρο της Ε.Ε. Αναφορά έγινε στις σχέσεις της με την γείτονα Τουρκία, που απειλεί όλο και περισσότερο την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Οι τριμερής και τετραμερής πολυεπίπεδη συμμαχία με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, που δημιουργούν πονοκέφαλο στην Άγκυρα. Το Κυπριακό και Κουρδικό Ζήτημα επίσης τέθηκαν υπό συζήτηση, επηρεαζόμενοι άμεσα από την εξέλιξή τους αλλά και η πιθανότητα μεταγενέστερης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε και το μέλλον αυτής. Σε ερώτησή μας για το σενάριο αυτό, ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων κ. Χρήστος Αργυρίου έδωσε μία διαφωτιστική απάντηση στο τί να περιμένουμε:  

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “POLITEIA”

Ε: Τί θα σήμαινε για την περιοχή μας η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε με αφορμή ενός νέου μεταρρυθμιστικού έργου στη γείτονα χώρα, βασιζόμενοι αρχικά στην ιστορία της (και τις μεταρρυθμίσεις της) και το πολύχρονο έργο του Ταγίπ Ερντογάν να κατεδαφίσει το Κεμαλικό κράτος και να χτίσει το δικό του. Τί θα σημαίνει για τον τουρκικό λαό και την τουρκική πολιτική η “γρήγορη” και ίσως αναγκαστική επίλυση του Κουρδικού και Κυπριακού αλλά και όλων των ενταξιακών προϋποθέσεων που εκκρεμούν; Μιλάμε για επικείμενη άδικη λύση τους για χάρη του ευρωπαϊκού κέρδους; 

Χ. Αργυρίου: “ Η Ε.Ε και η χώρα μας θέλουν την ένταξη της Τουρκίας. Το κουρδικό θα αργήσει να επιλυθεί και είναι διαφορετικό από το Κυπριακό. Με την κυβέρνηση Ερντογάν και τις δομές που έχει θέσει αυτό είναι πολύ δύσκολο διότι στρέφεται κατά πολύ ενάντια της Δύσης. Ίσως με τον επόμενο πολιτικό αρχηγό. Όσον αφορά το Κυπριακό, τα 3/5 του Συμβουλίου Ασφαλείας ασχολούνται με τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής. Είναι ένα ζήτημα πιο πάνω από την Τουρκία. Επίσης, ο Ερντογάν φιλοδοξεί την επίλυσή του ένεκα της επετείου των 100 χρόνων της χώρας σε λίγα χρόνια, με εκείνον στο τιμόνι της διακυβέρνησης.”   

Εξίσου φλέγοντα ζητήματα που τέθηκαν επι τάπητος ήταν τα ζήτημα αναπτυξιακών προγραμμάτων στις περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, όπως λόγου χάριν τονίστηκε το όραμα του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη για το σχέδιο «Κρήτη 2030» ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κρήτη με άξονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην περιοχή. Ιδιαίτερα πρέπει να σημειωθεί η παρουσίαση για τα άτομα με αναπηρία όπως εκείνης της Κας Ζαρκοπούλου. Σύμφωνα με την οποία, 1 στους 6 πολίτες εντός της Ε.Ε είναι άτομο με αναπηρία το οποίο έρχεται ακόμα αντιμέτωπο με την πρόκληση διαβίωσης σε χώρες που είτε σε μεγάλο μέρος είτε σε μικρόπαρουσιάζουν ελλιπή σχεδιασμό για την προσβασιμότητα αυτών των ατόμων.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας έχει καταφέρει μέσω ιδρυμάτων να έχει στο ενεργητικό 60 ανεξάρτητα ιδρύματα(μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης) μέσω των οποίωνδιασφαλίζεται η στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. Κυπριακό και Ισραήλ-Παλαιστίνη εξακολουθούν να αποτελούν δαμόκλειο σπάθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως τονίστηκε στο «Politeia». Αυτό που εξήχθη ως συμπέρασμα για την άμυνα και ασφάλεια είναι πως μια νέα περιφερειακή τάξη αναδύεται ορμώμενη από την ώθηση που της δίνει το φυσικό αέριο και οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα για τις χώρες της Κύπρου, Αιγύπτου, Τουρκίας, Λίβανου, Ισραήλ και Ελλάδος.

Ο ιατρικός τουρισμός, η βιοτρομοκρατία ( τρομοκρατία με βιολογικά όπλα), η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο οικογενειακός γιατρός ήταν μερικά από τα θέματα που ξεχώρισαν από την πολιτική και γεωστρατηγική τοποθέτηση των άνωθεν θεμάτων. Πόσο αποδοτικός είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τους πόρους της υγείας; Είναι αποτελεσματικότερη η πρόσληψη προσωπικού ή η επένδυση στην ιατρική τεχνολογία; και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που απασχόλησαν τα πάνελ του συνεδρίου που μας παρουσίασαν με ρεαλιστικό και ξεκάθαρο τρόπο την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτυπώνεται νατουραλιστικά στο φαινόμενο επιδημίας από τον ιό Έμπολα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Εν κατακλείδι, η «Πολιτεία» του Πλάτωνα που μιλούσε για την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, την Αρμονία, την Ισότητα σε συνδυασμό με την γλαφυρή ομιλία του κ. Αλέξανδρου Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή, η οποία σε αγγλική γλώσσα κατάφερε να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του “Oikos”, “Polis” και “Ecumene”, άγγιξε το νόημα που ήθελε ο αρχαίος ημών Φιλόσοφος Πλάτων να αφήσει ως αναλλοίωτο κληροδότημα στην ιστορία της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, της ψυχής μιας «Politeia».

Πηγή Φωτογραφίας Εξωφύλλου : Προσωπικό αρχείο φωτογραφιών της Αρχισυντάκτριας του ΟΔΕΘ, Όλγας Τσουκαλά, Ζάππειο Μέγαρο, 28/9/2019