Loading...
Πρόσφατες αναλύσεις
P and B brief

P and B brief Ep. 14

Ο σχολιασμός είναι διάλογος. Μία φράση, μία παράγραφος ενδέχεται να κρύβει έναν θησαυρό. Πηγή σχολιασμού: Pecunia et Bellum, blog του διεθνολόγου Αλέξανδρου Σαηνίδη.

Ακούγεται ωμά μερκαντιλιστικό το να εκφραστεί με τέτοιο τρόπο, αλλά ο πλούτος συνήθως χρειάζεται για την υποστήριξη της στρατιωτικής ισχύος και [με τη σειρά της] η στρατιωτική ισχύς χρειάζεται συνήθως για την απόκτηση και [περαιτέρω] προστασία του πλούτου.” 

                                  – Paul Kennedy, the Rise and Fall of the Great Powers 

Ο συγγραφέας αναφέρεται σε δύο από τους συντελεστές ισχύος ενός κράτους: την οικονομία του και τις ένοπλες δυνάμεις του. Αν και η κάθε μεταβλητή έχει δική της υπόσταση, P. Kennedy αναφέρει τη συμπληρωματική λειτουργία της μίας για την άλλη. Αρχικά αξίζει να σημειωθεί πώς ο πλούτος αποτελεί πιο εξειδικευμένο όρο από την οικονομία. Πρόκειται για τη συσσώρευση πόρων και περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμα. Υπονοείται, δηλαδή, ότι τα βασικά κρατικά έξοδα, αλλά όχι απαραίτητα ένα εξωτερικό χρέος, έχουν καλυφθεί ήδη. Πληρώντας την προϋπόθεση αυτή, τότε το κράτος είναι ικανό και βρίσκεται σε θέση να υποστηρίζει σε διάρκεια χρόνου την δική της αμυντική βιομηχανία και να ενσωματώσει την πλεόν εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία σε αυτήν. Παράλληλα, ο πλούτος θα τροφοδοτεί υποδομές, οι οποίες σχετίζονται με τους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και άλλων. Επιπλέον, ένα κράτος, ιστορικά, μπορεί να προστατεύσει τις ζωές των ένοπλων δυνάμεων αποφεύγοντας μία άσκοπη μάχη σε μία ακατάλληλη στιγμή με την παροχή ενός χρηματικού δώρου.

Στον αντίποδα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις, ένα κράτος μπορεί να αποκτήσει περισσότερο πλούτο εισβάλλοντας και προσαρτώντας εδάφη. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μία τέτοια επιχείρηση είναι δαπανηρή, με την συνήθως μικρότερη ελάφρυνση τυχόν λεηλατήσεων. Αν, ωστόσο το έδαφος αυτό είναι μεστό σε πρώτες ύλες και είναι εκμεταλλεύσιμο ή εξασφαλίζει μία καλή εμπορική οδό, μακροπρόθεσμα συμβάλλει στην συσσώρευση πλούτου. Αντίστοιχα, η προστασία του πλούτου πραγματοποιείται χάρη στην αποτροπή και απόκρουση απειλών και της χρήσης βίας. Όταν εξασφαλίζεται η ακεραιότητα του κρατικού εδάφους, είναι σαφές πως οι υποδομές είναι ασφαλείς, οι πόροι παραμένουν στα χέρια του αμυνόμενου κράτους και σαφώς αποτρέπονται δαπανηρές εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών.