Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

#Free Latifa Campaign

Γράφει η Κυριακή Χαρακοπούλου

Την προσοχή των μέσων ενημέρωσης έχει τραβήξει, ανά τα χρόνια, η Βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι, φέρνοντας στο προσκήνιο βαρύγδουπες κατηγορίες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από τον Κυβερνήτη του Ντουμπάι και Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Rashid al Maktoum. Σύμφωνα με μαρτυρίες μελών της οικογένειάς του, ο Σεΐχης κατηγορείται για την απαγωγή και φυλάκιση δύο εκ των κορών του, τη Shamsa bint Mohammed al Maktoum και Latifa bint Mohammed al Maktoum. Η σφοδρότητα των κατηγοριών ανάγκασε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν δράση,  ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Ωστόσο, το μαρτύριο της Shamsa και της Latifa συνεχίζεται, καθώς βγήκαν στη δημοσιότητα συνταρακτικά βίντεο στα οποία η Latifa κατηγορεί τον πατέρα της,  όχι μόνο για απαγωγή, αλλά και για προμελετημένους φόνους, ενώ περιγράφει τις αποκρουστικές συνθήκες φυλάκισής της και διατυπώνει χωρίς υπεκφυγές πως κρατείται όμηρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σεΐχης Mohammed είναι ο Κυβερνήτης ενός από τα επτά Αραβικά Εμιράτα, του Ντουμπάι, ενώ ταυτόχρονα ασκεί το αξίωμα του Πρωθυπουργού των ΗΑΕ, όπως και αυτό του Αντιπροέδρου του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, το σημαντικότερο εκτελεστικό και νομοθετικό σώμα των ΗΑΕ. Οι αναπτυξιακές πολιτικές του ως Κυβερνήτη έχουν καταστήσει το Ντουμπάι ένα από τα πιο πολυπολιτισμικά Εμιράτα και έχουν προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις και κεφάλαια, συμβάλλοντας στην ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ως πετρελαιοπαραγωγικού κολοσσού. Όσων αφορά την ιδιωτική του ζωή, ο Mohammed bin Rashid έχει δεκάδες συζύγους, δύο από τις οποίες νυμφεύθηκε και επίσημα. Η νεότερη και πιο γνωστή σύζυγός του είναι η Haya bint al Hussein, καταξιωμένη ιππέας. Συνολικά έχει 31 παιδιά, εκ των οποίων κάποια είναι και υιοθετημένα από τις συζύγους του. Η Latifa και η Shamsa είναι παιδιά της Houria Lamara από την Αλγερία.

Η Latifa bint Mohammed al Maktoum, μία από τις κόρες του Σεΐχη, προσπάθησε να διαφύγει από το Ντουμπάι δύο φορές, πρώτα το 2002 σε ηλικία μόλις δεκαέξι ετών και στη συνέχεια το 2018 σε ηλικία τριάντα ενός ετών. Ωστόσο, καμία από τις δύο προσπάθειες  διαφυγής της δεν ευδοκίμησε, καθώς και τις δύο φορές συνελήφθη από τις αραβικές στρατιωτικές δυνάμεις και επεστράφη στα ΗΑΕ. Το περιστατικό της διαφυγής και της συνεπακόλουθης φυλάκισης της Πριγκίπισσας Latifa έγινε ευρέως γνωστό στο δυτικό ημισφαίριο. Το περιστατικό έλαβε τεράστιες διαστάσεις κατά τις αρχές του 2019, όπου και δημοσιεύθηκαν βίντεο της Πριγκίπισσας να δηλώνει πως κρατείται όμηρος του πατέρα της και φοβάται για την επιβίωσή της. Στο εν λόγω βίντεο, η Latifa εμφανίζεται στο μπάνιο μίας βίλλας, που, όπως μαρτυρά, έχει μετατραπεί σε φυλακή, καθώς τα παράθυρα είναι θωρακισμένα και οι πόρτες κλειδωμένες, ώστε να μην μπορεί να διαφύγει ξανά. Επίσης, αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε το σπίτι, οι οποίες όπως μαρτυρά στο βίντεο της, την απειλούν πως δεν θα απελευθερωθεί ποτέ. Το παραπάνω ντοκουμέντο βιντεοσκοπήθηκε από την ίδια, η οποία στη συνέχεια το έστειλε σε έμπιστα στενά της πρόσωπα μέσω ενός τηλεφώνου που κρυφά είχε εξασφαλίσει. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας προς τα ΗΑΕ να τοποθετηθούν πάνω στο περιστατικό και να αποδείξουν πως η Πριγκίπισσα είναι ασφαλής και ζωντανή, δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση. Αργότερα, η Βασιλική Οικογένεια του Ντουμπάι προέβη στη δήλωση πως η Latifa βρίσκεται στα χέρια της οικογενείας και πως της παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Latifa προσπάθησε να περάσει τα σύνορα πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2002. Τότε, μόλις δεκαέξι ετών και χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια αποφάσισε να ταξιδέψει στα σύνορα με το Ομάν και να διαφύγει ζητώντας άσυλο σε άλλη χώρα. Όμως, το ταξίδι της τελείωσε νωρίς, όταν και συνελήφθη από την αραβική αστυνομία. Η παραμονή στη φυλακή  Nad al Sheba κράτησε συνολικά τρία χρόνια και τέσσερις μήνες, από τον Ιούνιου του 2002 έως τον Οκτώβριο του 2005. Σε μαρτυρία της που είχε βιντεοσκοπήσει το 2018, λίγο πριν τη δεύτερη διαφυγή της, περιγράφει τα βασανιστήρια, σωματικά και ψυχολογικά, που υπέστη στη φυλακή αυτή. Μάλιστα, δηλώνει πως οι αστυνομικοί ενώ την ξυλοκοπούσαν ασταμάτητα της είπαν χαρακτηριστικά : «Ο πατέρας σου μας είπε να σε ξυλοκοπήσουμε μέχρι να σε σκοτώσουμε. Αυτές είναι οι διαταγές του. Οι διαταγές του πατέρα σου, του Κυβερνήτη του Ντουμπάι».

Οι λόγοι που την οδήγησαν να απομακρυνθεί από την οικογένειά της και να εγκαταλείψει την χώρα σχετίζονταν με την απαγωγή και σύλληψη της αδερφής της Shamsa bint Mohammed bin Rashid al Maktoum. Αναλυτικότερα, η Shamsa είχε προσπαθήσει να διαφύγει και η ίδια το 2000 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της στο Λονδίνο. Εκεί η Shamsa δραπέτευσε με αυτοκίνητο από την κατοικία του πατέρα της. Δυστυχώς, τα βήματά της ανιχνεύθηκαν εύκολα από τις αραβικές δυνάμεις. Τελικά, η Shamsa απήχθη από τους δρόμους του Cambridge και μεταφέρθηκε πίσω στο Ντουμπάι, όπου φυλακίστηκε για οκτώ χρόνια. Η Shamsa είχε πολύ στενή επαφή με την αδερφή της Latifa και επομένως η δεύτερη επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό από την βίαιη απαγωγή και φυλάκισή της, που αποφάσισε πως ο μοναδικός τρόπος να σώσει την ίδια και την αδερφή της ήταν να διαφύγει και να ζητήσει βοήθεια από κάποιο δικηγόρο.

H Latifa επίσης μαρτυρά στο βίντεο της πως δεν είχε καμία ελευθερία βούλησης υπό τον ζυγό του πατέρα της. Δεν της επιτρεπόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά ούτε στα άλλα Εμιράτα και έτσι δεν είχε πρόσβαση στο διαβατήριό της. Επιπλέον, δεν διέθετε κινητό, ούτε είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ δεν της επιτρεπόταν να πάει πουθενά εκτός από το σχολείο, και πάντοτε οι κινήσεις της ελέγχονταν από φρουρούς. Εννέα χρόνια μετά την πρώτη της διαφυγή, η Latifa ξεκίνησε να οργανώνει την επόμενη προσπάθειά της να εγκαταλείψει τη χώρα. Με σκοπό την διεκπεραίωση ενός πρακτικού και αποτελεσματικού σχεδίου διαφυγής επικοινώνησε με τον Γάλλο επιχειρηματία Herve Jaubert , πρώην κατάσκοπο και ναυτικό που είχε επίσης εγκαταλείψει το Ντουμπάι. Ταυτόχρονα, η Latifa βρισκόταν σε συνεννόηση με τη στενή της φίλη Tiina Jauchiainen, η οποία ήταν η προπονήτρια της Latifa στις πολεμικές τέχνες. Μετά από πολλά χρόνια επικοινωνίας και σχεδιασμού, η Latifa έβαλε το πλάνο της σε δράση στις 24 Φεβρουαρίου του 2018.

Έτσι, ξεκίνησε οδοιπορικώς μαζί με την φίλη της Tiina ώστε να περάσουν τα σύνορα με το Ομάν. Στη συνέχεια, με τη χρήση λέμβων και jet ski εισήλθαν σε διεθνή ύδατα, όπου και τις περίμενε ο Jaubert στη θαλαμηγό Nostromo, η οποία έπλεε με Αμερικανική σημαία. Ωστόσο, μετά από οκτώ μέρες ταξιδιού, στις 4 Μαρτίου 2018, η θαλαμηγός της Latifa εντοπίστηκε από τις αραβικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην ακτή Γκόα στην Ινδία. Στην επίθεση της θαλαμηγού αναμείχθηκε εκτός από τους καταδρομείς των ΗΑΕ και οι Ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι, η Latifa, για ακόμη μία φορά, επεστράφη στο Ντουμπάι, όπου και κρατείται σε απομόνωση.

Σε σχετικό βίντεο, που επίσης είχε δημοσιευθεί κρυφά από κοντινά της πρόσωπα και το οποίο αναμεταδόθηκε από το BBC, η Latifa περιγράφει πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα την ημέρα της επίθεσης. Συγκεκριμένα, μαρτυρά πως στην θαλαμηγό εισέβαλλαν δώδεκα με δεκαπέντε καταδρομείς, αφού πρώτα είχαν ανιχνεύσει την τοποθεσία της μέσω ελικοπτέρων. Η Latifa, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του σκάφους, είχαν κρυφτεί. Ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις τους ανάγκασαν να φανερωθούν εξαπολύοντας βόμβες αερίου. Στη συνέχεια, η Latifa συνελήφθη από δύο Ινδούς στρατιώτες. Παρά το γεγονός ότι η ίδια εξέφρασε πολλές φορές αίτημα για άσυλο, οι εκκλήσεις της αγνοήθηκαν εξ’ ολοκλήρου. Οι στρατιωτικοί την ακινητοποίησαν και της χορήγησαν δύο φορές μέσω ένεσης ναρκωτικές ουσίες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της. Εδώ και ένα χρόνο η Latifa βρίσκεται σε απομόνωση, έχοντας ελάχιστες επαφές με την Tiina, τον δικηγόρο της, όπως και κάποια άλλα οικογενειακά της πρόσωπα. Η επαφή αυτή, όμως, χάθηκε ξαφνικά αφήνοντας τα αγαπημένα πρόσωπα της να ανησυχούν για την ακεραιότητά της.

Λίγο πριν τη δεύτερη φυγή της το 2018, η Latifa βιντεοσκόπησε τη μαρτυρία της για όλα τα γεγονότα, από την απαγωγή της αδερφής της Sharma το 2000 έως και τη δική της απαγωγή 2018. Στο βίντεο εκφράζει την έντονη επιθυμία της να δραπετεύσει και να απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον στο οποίο κρατείται από τον πατέρα της. Μάλιστα, δηλώνει πως ο πατέρας της, παρόλο που αυτοπαρουσιάζεται ως σωτήρας του έθνους, μέσω των κυβερνητικά υποκινούμενων αραβικών ΜΜΕ,  στην πραγματικότητα είναι στυγνός εγκληματίας, καθώς, όπως αναφέρει, έχει ενορχηστρώσει πολλαπλούς φόνους και απαγωγές αθώων. Μετά την απαγωγή της Latifa από την θαλαμηγό, αφού ένα βίντεο από το γεγονός δημοσιεύθηκε από το BBC Panorama, οι πιέσεις προς τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση εντάθηκαν. Έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν αποδεικτικά στοιχεία που να φανερώνουν πως η Latifa είναι ζωντανή. Η απάντηση στο αίτημα αυτό μηχανορραφήθηκε από την νυν σύζυγο του Σεΐχη Haya bint al Hussein με τρόπο δόλιο, τόσο ενάντια της Latifa, όσο και ενάντια της Mary Robinson, πρώην Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην Πρόεδρο της Ιρλανδίας.

Η Haya έχοντας αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με την Robinson, την προσκάλεσε σε δείπνο στο Ντουμπάι, στο οποίο θα παρίστατο και η Latifa. Ωστόσο, η σύζυγος του Σεΐχη ψευδώς πληροφόρησε την Robinson πως η Latifa υποφέρει από διπολική διαταραχή. Ταυτόχρονα, η Latifa δεν γνώριζε τη θέση της Robinson ως πρώην Αρμοστή των ΗΕ. Συνεπώς, στο δείπνο δεν έγινε καμία νύξη του ζητήματος σχετικά με την προσπάθεια διαφυγής της Latifa, καθώς η Robinson, όπως ισχυρίστηκε αργότερα, δεν ήθελε να χαλάσει την φιλική ατμόσφαιρα του δείπνου και να προκαλέσει κάποιο ξέσπασμα από τη διπολική φύση της Latifa. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι δύο γυναίκες απαθανατίστηκαν από τον φακό να συζητούν, γεγονός που δεν βρήκε αντίρρηση από την Robinson. Οι φωτογραφίες αυτές, στη συνέχεια, χρησιμοποιηθήκαν εργαλειακά από τα αραβικά ΜΜΕ ώστε να δείξουν πως η Latifa είναι χαρούμενη και ασφαλής. Αργότερα, η Robinson δήλωσε πως ξαφνιάστηκε όταν ενημερώθηκε για τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από τα ΗΑΕ και πως είχε πέσει θύμα πλάνης.

Τον Απρίλιο του 2019 ακολούθησε η φυγή της Haya με τα δύο της παιδιά στο Λονδίνο. Ο Κυβερνήτης Mohammed προέβη σε διαδικασίες αναμειγνύοντας στην υπόθεση το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας, ώστε να επιστρέψουν τα δύο του παιδιά στο Ντουμπάι. Στην κατάθεσή της η Haya ισχυρίστηκε πως ο Mohammed βρισκόταν πίσω από την απαγωγή της Shamsa και της Latifa. Έτσι, το Δικαστήριο προέβη σε fact finding judgement με βάση τους ισχυρισμούς της Haya. Σύμφωνα με την απόφασή του, τα παιδιά της Haya βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και απαγορεύεται να απομακρυνθούν από τη χώρα και από τη φροντίδα της μητέρας τους.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2021 η αγγλική αστυνομία έλαβε γράμμα της Latifa στο οποίο τους προέτρεπε να διερευνήσουν περαιτέρω την απαγωγή της αδερφής της. Το γράμμα γράφτηκε αρχικά το 2019. Τελικά, η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου το 2020. Μετά την τελευταία επικοινωνία της Πριγκίπισσας Latifa με τα οικεία της πρόσωπα το 2019, που διακόπηκε ξαφνικά, δεν υπάρχουν νέα για την κατάστασή της. Όντας εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλειά της, οι φίλοι της δημιούργησαν μία επίσημη ιστοσελίδα με τίτλο ‘Free Latifa Campaign’ στην οποία έχουν δημοσιεύσει τα βίντεο που τους είχε στείλει η Latifa ανά καιρούς, όπως και πληροφορίες για την ιστορία της, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και τα ΗΕ, ώστε να λάβουν άμεση δράση. Οι κατηγορίες για απαγωγή, φυλάκιση, βασανισμό, φόνο και καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών που καταλογίζονται στον Σεΐχη του Ντουμπάι είναι σοβαρές. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έχει απαντήσει επίσημα σε καμία από  σε αυτές. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η δράση των ΗΕ για τη διάσωση της Latifa είναι περιορισμένη, καθώς εξακολουθεί να αγνοείται η τοποθεσία και η τρέχουσα κατάστασή της.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΊΑ

  1. #FreeLatifa.  #FreeLatifa – The Campaign To Free Princess Latifa. [online] Available at: <https://freelatifa.com/> [Accessed 1 March 2021].
  2. The Indian Express. 2021. Explained: Who is Princess Latifa, who claims she is jailed in Dubai by her father, UAE’s ruler?. [online] Available at: <https://indianexpress.com/article/explained/princess-latifa-dubai-jail-villa-uae-ruler-7193428/> [Accessed 1 March 2021].
  3. McMullen, J., 2021. Princess Latifa: The Dubai ruler’s daughter who vanished. [online] BBC News. Available at: <https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56085369> [Accessed 1 March 2021].
  4. Fanack.com. 2021. Mohammed bin Rashid al-Maktoum, Emir of Dubai. [online] Available at: <https://fanack.com/united-arab-emirates/faces/mohammed-bin-rashid-al-maktoum/> [Accessed 1 March 2021].
  5. BBC News. 2021. Princess Latifa timeline: The failed escapes of Sheikh Mohammed’s daughters. [online] Available at: <https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56085734> [Accessed 1 March 2021].
  6. BBC News. 2021. Princess Latifa: ‘Hostage’ ordeal of Dubai ruler’s daughter revealed. [online] Available at: <https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56075528> [Accessed 1 March 2021].
  7. Shukla, I., 2021. The Story Of Sheikha Latifa, Dubai’s Missing Princess Who Was Kept Hostage By Her Father For 3 Years. [online] Scoopwhoop.com. Available at: <https://www.scoopwhoop.com/news/sheikha-latifa-missing-dubai-missing-princess-hostage-by-father/> [Accessed 1 March 2021].
  8. Sullivan, H., 2021. Princess Latifa letter urges UK police to investigate sister’s Cambridge abduction. [online] the Guardian. Available at: <https://www.theguardian.com/world/2021/feb/25/princess-latifa-letter-uk-police-investigate-sister-shamsa-cambridge-abduction?CMP=Share_iOSApp_Other> [Accessed 1 March 2021].
  9. Tahir, T. and Fiorillo, C., 2021. Who is Princess Latifa of Dubai and why did she run away?. [online] The Sun. Available at: <https://www.thesun.co.uk/news/7899910/who-princess-latifa-dubai-where-missing/> [Accessed 1 March 2021].
  10. High Court Judgement Template.11/12/2019. Neutral Citation Number: [2019] EWHC 3415 (Fam). [online]. Available at: <https://www.judiciary.uk/wp-content/uploads/2020/03/Al-M-Factfinding-APPROVED-Judgment-111219-for-publication.pdf> [Accessed 1 March 2021]