Γράφει η Μαρία Γιαννακοπούλου
Τον Μάρτιο του 2019 το κακουργιοδικείο Κωνσταντινουπόλεως καταδίκασε την Εμπρού Τιμτίκ και τον Αϊτάτς Ουνσάλ μαζί με άλλους 16 δικηγόρους, μέλη της Προοδευτικής Ένωσης Δικηγόρων(ÇHD). Η κατηγορία που τους αποδόθηκε αφορούσε τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ,λόγω της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος τους υπέρ πελατών που κατηγορήθηκαν για διασύνδεση με το εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα- Μέτωπο ( DHP-C), το οποίο η Άγκυρα αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Έκτοτε εξελίσσεται η οδύσσεια της Εμπρού Τιμτίκ και η αδιάλειπτη μάχη της με τη ζωή για το δικαίωμα στη δίκαιη απονομή δικαιοσύνης όπως οφείλει να εφαρμόζει ένα κράτος δικαίου. Έχοντας έρθει αντιμέτωπη με κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών έπειτα από μία ακροαματική διαδικασία σκέτη «παρωδία» και βλέποντας τα αιτήματα της για έφεση της καταδικαστικής ετυμηγορίας να πέφτουν στο κενό, υπέβαλε τον εαυτό της σε μία εξαντλητική απεργία πείνας από τον Φεβρουάριο του 2020. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο συνάδελφος της Αϊτάτς Ουνσάλ , ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια και 6 μήνες φυλάκισης με την ίδια κατηγορία της συνεργασίας σε τρομοκρατική οργάνωση.
Κατόπιν εξέτασης τους από τον Ιατροδικαστικό Σύλλογο και κατόπιν δικαστικής αποφάσεως που ελήφθη στις 30 Ιουλίου του 2020 η κράτηση τους συνεχίστηκε υπό αυστηρά μέτρα στο νοσοκομείο Sadi Konuk, όπου διαμετακομίστηκαν προκειμένου να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου των κρατουμένων Τσιντέμ Ακμπουλούτ, στο CNN.TURK, “Οι συνθήκες κράτησης των εντολέων της στο νοσοκομείο ήταν χειρότερες από εκείνες εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος καθώς εκτός από τον εγκλεισμό τους σε ένα δωμάτιο χωρίς αέρα και παράθυρα , επιπλέον λάμβαναν με καθυστέρηση ή ποτέ τα μόνα αγαθά που ζητούσαν προς κατανάλωση, όπως νερό, ζάχαρη, λεμόνι, βιταμίνες και φυτικά βότανα.” Ως εκ τούτου, δεν είναι μόνο έκδηλη η ανεπάρκεια του τουρκικού νομικού συστήματος αλλά και η ευρύτερη αναποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα ,όπως είναι εκείνα της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Στις 28 Αυγούστου του 2020 η κουρδικής καταγωγής δικηγόρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από 238 ημέρες απεργίας πείνας, ενώ ο Αϊτάτς Ουνσάλ αποφυλακίστηκε και σταμάτησε την απεργία πείνας λίγες ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. Ο θάνατος της πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηριστικά την ημέρα της κηδείας της δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν με διαδηλωτές.
Μολονότι η Τουρκική Δημοκρατία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ,την τελευταία τετραετία το προσωποπαγές καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υφαρπάξει ασυστόλως το δικαίωμα της δίκαιης δίκης κατά το άρθρο 6 της Σύμβασης. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης ,Arrested Lawyers, το χρονικό διάστημα 2016-2019 στην Τουρκία έχουν καταδικαστεί 220.000 άτομα για συμμετοχή σε ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις ως απόρροια της εφαρμογής του αντιτρομοκρατικού νόμου από δημόσιους κατήγορους. Επιπλέον, όπως αποτυπώθηκε σε επιστολή του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων η Εμπρού Τιμτίκ και ο Αϊτάτς Ουνσάλ έχουν υπάρξει θύματα της «δικαστικής παρενόχλησης». Για ακόμη μία φορά, αποκρυσταλλώνεται τόσο η άρνηση της Τουρκίας να σημειώσει την ελάχιστη πρόοδο στη διαφύλαξη θεμελιωδών ατομικών ελευθεριών όσο και η αδυναμία της να αποτελέσει κράτος δικαίου αντίστοιχο του ευρωπαϊκού-δυτικού μοντέλου.
Τα φαινόμενα θανάτου εξαιτίας της σκιώδους εξουσίας στην Τουρκία έχουν αναπτύξει ανοδική τάση αν αναλογιστεί κανείς ότι ο θάνατος της Εμπρού Τιμτίκ είναι ο τέταρτος κατά σειρά. Ακόμη τρία μέλη του μουσικού συγκροτήματος « Grup Yorum » έχασαν τη ζωή του τον τελευταίο χρόνο με τον ίδιο τρόπο λόγω των μαρξιστικών πεποιθήσεων τους, θυσιάζοντας τους εαυτούς τους για ένα αύριο με περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια. Η περιθωριοποίηση και φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίκειται στις απαιτήσεις του κυβερνώντος κόμματος, έχει προκαλέσει τόσο εσωτερικές όσο και διεθνείς αντιδράσεις κατά της κρατικής καταστολής που υφίστανται ομάδες Τούρκων και Κούρδων πολιτών.
Αδιαμφισβήτητα, η αντίσταση στη μη διάκριση εξουσιών από τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό , τη ποδηγέτηση της κοινής γνώμης και τη καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί αγώνας άνισος για εκείνη τη μερίδα πληθυσμού που παραμένει πιστή στις δημοκρατικές αξίες και τον πλουραλισμό της τουρκικής κοινωνίας. Η αποφυλάκιση του Αϊτάτς Ουνσάλ έδειξε ότι κερδήθηκε μία μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Χιλιάδες Τούρκοι πολίτες εξακολουθούν να φυλακίζονται και να βασανίζονται κατά το δοκούν ,υπενθυμίζοντας ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξακολουθεί να είναι αδιάλειπτος, επίμονος και να απαιτεί αυτοθυσίες.
Πηγές:
- Dana Kennedy, New York Post, “Kurdish Human Rights Lawyer Ebru Timtik dies after 238-day hunger strike”,2020.
- Eu Reporter Correspondent, Eureporter, “Turkey-Human Rights Lawyer Ebru Timtik dies after 238 days on hunger strike”,2020.
- Hala Kodmani, Libération, “L’avocate Ebru Timtik meurt dans leas gȇoles turques”,2020.
- Hatice Kamer, BBC NEWS TÜRKÇE, “Ebru Timtik: ÇHD avukatlarından Timtik ölüm orucunun 238’inci gününde hayatını kaybetti”,2020.
- Suzan Fraser, The Washington Post, “ Turkish lawyer dies on hunger strike demanding fair trial”, 2020