Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Οι δύο ουσιαστικοί λόγοι της επίσκεψης Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε στην Αθήνα στις 27 Μάϊου και την επόμενη μέρα επισκέφτηκε το Άγιο όρος, την αυτόνομη επικράτεια της Ελλάδος. Οι Ρώσοι δεν είχαν αυταπάτες ως προς τη περιορισμένη δυνατότητα τους να αποκομίσουν οφέλη από το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά στην Ελλάδα.
Γνωρίζουν καλά ότι ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τους παραχωρήσει αυτά που κυρίως επιθυμούν (ΟΣΕ, λιμάνι Θεσσαλονίκης), τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπλοκάρει τις διαδικασίες όπως είχε κάνει και με τον  αγωγό «South Stream». Ως εκ τούτου δεν περιμέναν να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία και στην ενέργεια. Τότε γιατί πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη;
Οι λόγοι όπως ήδη ειπώθηκε ήταν δύο. Ο Πούτιν ήθελε να επισκεφθεί το Άγιο όρος αλλά φυσικά θα ήταν ιδιαιτέρως άκομψο διπλωματικά να μην πάει στην Αθήνα και να μη συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό. Βεβαίως ήξερε ότι αυτή η συνάντηση θα ήταν άκαρπη, αλλά και μόνο η είδηση της επίσκεψης στην Ελλάδα σε αυτήν τη συγκυρία που υπάρχει η κόντρα με την Τουρκία για τη Συρία θα περνούσε ένα είδους μήνυμα στους Τούρκους. Αν θυμηθούμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπεξ. Ρωσίας Λαβρόφ για τις Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο όπου συγκεκριμένα τις χαρακτήρισε ως δείγμα «νεοθωμανικών επιδιώξεων», οι Τούρκοι θα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν με τη Ρωσική ανάμειξη στα Ελληνοτουρκικά.
Ο πρωταρχικός σκοπός όμως της επίσκεψης ήταν το Άγιο όρος. Με αυτήν την επίσκεψη ο Πούτιν ενισχύει την εικόνα του ως ενός «πνευματικού» ηγέτη-προστάτη των παραδοσιακών αξιών της Ρωσίας, της ταυτότητας της και αντλεί εσωτερική νομιμοποίηση για το καθεστώς του μέσω της θρησκείας.
Σε διεθνές επίπεδο προβάλει την παλιά αλλά γνωστή διακήρυξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής για προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, διακήρυξη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόχλευση για την εξυπηρέτηση ρωσικών συμφερόντων. Πέρα από την προστασία χριστιανικών πληθυσμών, εφόσον η ορθοδοξία ως δόγμα θεωρείται πιο παραδοσιακή από άλλα χριστιανικά δόγματα, η προστασία ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών όπως των φιλορώσων της Ουκρανίας θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τη συσπείρωση του Ρωσικού εθνικισμού ενόψει μιας κλιμάκωσης στην Ουκρανία με δικαιολογία όχι μόνο την προστασία των φιλορώσων αλλά και την άμυνα των παραδοσιακών αξιών έναντι των φιλελεύθερων δυτικών αξιών.
Η σύναψη καλών σχέσεων με μια χώρα μέλος της Ε.Ε συμπεριλαμβάνεται πάντα στα ρωσικά σχέδια ώστε να χρησιμοποιείται αυτή η χώρα ως «σφήνα» στην Ένωση, ως ένα εργαλείο διαίρει και βασίλευε. Ασφαλώς οι Ρώσοι όσον αφορά την Ελλάδα δεν έχουν ούτε εδώ αυταπάτες, Η χώρα μας αυτή τη στιγμή στερείται αξιοπιστίας και ισχύος οπότε  προς το παρόν αποκλείεται να χρησιμεύσει στη Ρωσία με αυτήν την προοπτική. Το δε μέλλον όμως άδηλο εστί, κατά συνέπεια μακροπρόθεσμα μόνο θετικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει η δημιουργία καλών σχέσεων με μια χώρα εντός της Ε.Ε.
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *