Κρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

Η Λιβύη το επόμενο θέατρο επιχειρήσεων εναντίον του ISIS

Όταν ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις από την Αγγλία και την Γαλλία με τη συμβολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, κανείς δεν ανέμενε τις εξελίξεις που διανύουμε σήμερα. Πέντε χρόνια μετά, μια πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, βρίσκεται σε συνθήκες χάους, με μια αδύναμη κυβέρνηση,  την ώρα που οι τζιχαντιστές συνεχίζουν ακάθεκτοι την επέκταση τους στην Αφρική και οι δουλέμποροι τις επιχειρήσεις τους με τους λαθρομετανάστες.

Γι’ αυτό, πολλοί αναλυτές και ιθύνοντες πολιτικών ηγεσιών, παρομοίασαν τη Λιβύη με  Σομαλία της Μεσογείου! Αυτή η χαώδης κατάσταση απασχολεί το τελευταίο διάστημα πολύ σοβαρά τόσο τη Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο και την Ε.Ε. και τις Η.Π.Α. καθώς προβλέπουν άμεση επιδείνωση σε πολλά επίπεδα εάν δεν αναληφθούν άμεσα ενέργειες και δράσεις προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα.
Αδύναμη κυβέρνηση σε μια παραλυμένη χώρα
Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τα τέλη του 2015, να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Fayez al Sarraj, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη Λιβύη, δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα ακυβερνησίας της χώρας. Η κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια μετά την πτώση του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, παραμένει χαώδης αφού στη χώρα δεν υπάρχει στρατός και δυνάμεις ασφαλείας να ελέγξουν την περιοχή. Η χώρα έχει χωριστεί σε περιοχές ελέγχου από τοπικές και περιφερειακές πολιτοφυλακές οι οποίες διαφοροποιούνται πολιτικά, φυλετικά είτε καθαρά ωφελιμιστικά δημιουργώντας μια δύσκολη εξίσωση, ανάλογη με αυτή στη Συρία.
Στα Δυτικά της χώρας, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τη συνδρομή του Ο.Η.Ε. και δυτικών κρατών όπως της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας, έχει ως κύριο στόχο την εμπέδωση της κυριαρχίας της και της νόμιμης κτήσης της σε όλη την επικράτεια. Η αναμόρφωση των σωμάτων ασφαλείας και των κυβερνητικών δομών είναι πρώτη προτεραιότητα ενώ η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Χαλιφάτου τίθεται ως απώτερος στόχος για την διεθνή κοινότητα που βλέπει με τρόμο την εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού στη νότια πλευρά της Ευρώπης.
Στην Ανατολική Λιβύη, με έδρα το Τομπρούκ, μεγάλο μέρος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Khalifa Haftar, αρνούνται να αποδεχτούν την ύπαρξη της κυβέρνησης στη Τρίπολη. Με άμεση στόχευση την απελευθέρωση της Σίρτης και των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στις γύρω περιοχές που ελέγχουν οι ισλαμιστές εξτρεμιστές, οι δυνάμεις του LNA κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν τις δυνάμεις της επίσημης κυβέρνησης.
Ο ανταγωνισμός αυτός, με απώτερο στόχο τον έλεγχο των πετρελαϊκών πηγών, άρα και των προσόδων που αυτές προσφέρουν, είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη διεθνή κοινότητα που προβλέπει εμφύλια σύρραξη και χρόνο για ελιγμούς στον ΙSIS. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στη Λιβύη δρουν από 3.000 μέχρι 6.000 μαχητές του ΙSIS.

Μεταναστευτική Κρίση στην Κεντρική Μεσόγειο
Την ίδια ώρα, η μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο συνεχίζεται, με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος της απώθησης των μεταναστευτικών ροών, την ώρα που τα εθνικά κράτη της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο, όμως δεν είναι η μοναδική πύλη εισόδου. Η Ιταλία, αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρά προβλήματα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Β. Αφρική να είναι μια καθημερινότητα.
Οι προτροπές της Ιταλίας και οι γαλλικές και αγγλικές ανησυχίες για εισδοχή μελών τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη μέσω της παράνομης μετανάστευσης, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις τάξεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. O Γάλλος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για 800,000 ανθρώπους που αναμένουν μέσω Λιβύης να προσπαθήσουν να κάνουν το ταξίδι της ελπίδας για την Ευρώπη. H E.E., έχει ήδη αποφασίσει να επεκτείνει για ακόμη ένα χρόνο την «Επιχείρηση Σοφία» (EUNAVFOR Med) επεκτείνοντας παράλληλα και τις δραστηριότητες της. Πλέον, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι υπεύθυνες και για την εκπαίδευση του Λιβυκού Λιμενικού προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Η αντιμετώπιση του χάους στη Λιβύη βέβαια παραμένει στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία κρατούν διαφορετική στάση. Από τη μια μεριά, παρουσιάζονται τα κράτη-μέλη τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την περιοχή (Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα), ενώ άλλα κράτη όπως η Γερμανία διατηρούν επιφυλάξεις και κρατούν αποστάσεις από ενδεχόμενη ευρωπαϊκή εμπλοκή στη Λιβύη, αναμένοντας τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και την εξέλιξη στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ φαίνεται διατεθειμένο μέσα στο καλοκαίρι να πάρει αποφάσεις προκειμένου να ενεργοποιήσει παρόμοια δράση περιπολιών με αυτή του Αιγαίου, στα ανοιχτά της Ιταλίας προκειμένου να απωθήσει τα κύματα προσφύγων που εισέρχονται με βάρκες στα ευρωπαϊκά ύδατα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, σε δηλώσεις του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στο λιβυκό έδαφος, τονίζοντας ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει τη λιβυκή κυβέρνηση να αποκτήσει τις δομές και τους θεσμούς που χρειάζονται προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να καταπολεμήσει τον ISIS ενώ σε συνεργασία με την Ε.Ε. να καταπολεμηθεί η λαθρομετανάστευση.
Κίνδυνοι & Ευκαιρίες για το Μέλλον της Λιβύης
Η παρουσία της Κυβέρνησης στη Λιβύη δεν φαίνεται πως λύνει τα προβλήματα της χώρας, όσο παραμένουν διασπασμένες οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας στην λιβυκή επικράτεια. Ιδιαίτερα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, στο οποίο θα διεξαχθούν οι μεγαλύτεροι ανταγωνισμοί τόσο με τον ISIS όσο και με τους αντιφρονούντες πολέμαρχους, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος εάν δεν υπάρξει ισχυρή ενίσχυση και δέσμευση των Μ. Δυνάμεων προς τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί ο εμφύλιος ενόσω οι τζιχαντιστές κατέχουν μεγάλο κομμάτι των παράλιων εδαφών με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον.
Κρίσιμο στοιχείο για το μέλλον στην περιοχή είναι η στάση των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Όσο τα κράτη της Ε.Ε. δεν αναλαμβάνουν σαφείς δεσμεύσεις έναντι της Λιβύης προκειμένου να σταθεροποιηθεί μεσοπρόθεσμα η κατάσταση μόλις νικηθούν οι δυνάμεις του ΙSIS, η δράση τους στα παράλια της χώρας για να απωθήσουν τις μεταναστευτικές ροές θα καταστεί ανεπαρκής, αφήνοντας ζωτικό χώρο σε εξτρεμιστές να εισρεύσουν εκ νέου στη χώρα και να την αποσταθεροποιήσουν, την ώρα που η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή εμφύλιο.
Η Λιβύη αποτελεί γεωγραφικά το πώμα μιας εκρηκτικής κατάστασης στην Αφρική. Από τη Σομαλία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τη Νιγηρία, η Λιβύη είναι ο τελευταίος και πιο κρίσιμος κρίκος μιας ηπείρου που βράζει και αναζητά διέξοδο προς την πλούσια Ευρώπη. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική η διαχείριση του χάους που άφησε πίσω της η πτώση του Καντάφι.
Πηγές:
Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the meeting of the North Atlantic Council in Foreign Ministers session (19.05.2016)
Remarks by the HR/VP Federica Mogherini at the press conference following the Foreign Affairs Council, EU External Action, 23.05.2016
«Λιβύη: Η ακτινογραφία του χάους», Euronews, 30.05.2016
«Will Italy send troops to Libya once its government is established?», Al Arabiya English, 28.05.2016
«Report: ISIL losing in Iraq, Syria; gaining in Libya», Al Jazeera, 01.06.2016
«Misurata forces take hold of Al-Khaleej steam power plant western Sirte», Libyan Express, 01.06.2016
«ISIS Fuels Discord in Libya», Foreign Affairs, 17.05.2016
«Germany, France restrain EU, NATO from big Libya role», World Bulletin, 25.05.2016
«EU looks to help Libya to aid in crackdown on human traffickers in the Mediterranean», Deutche Welle, 23.05.2016
 «Agreement that could lead to U.S. troops in Libya could be reached ‘any day’», Washington Post, 19.05.2016
«NATO chief: No plans for combat troops in Libya», Al Jazeera, 21.05.2016
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *