Κλιματική Αλλαγή, Περιβαλλοντολογικά Προβλήματα και Δίκαιο Ενέργειας

Arid Zone Afforestation: Ένα μεγάλο έργο από μια μικρή χώρα

Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση είναι μια σχέση αιώνια. Ξεκίνησε με τον άνθρωπο στις πρωτόγονες κοινωνίες ως τον απόλυτα εξαρτημένο, στο έλεος της φύσης. Ο άνθρωπος δεν είχε κατανοήσει τα περιβαλλοντικά φαινόμενα, ούτε είχε τα μέσα για να μπορέσει να προστατευτεί. Σήμερα, η εικόνα αυτή μας φαίνεται κάτι αδιανόητο. Το πέρασμα από τις γεωργοκτηνοτροφικές στις βιομηχανικές και μεταβιομηχανικές κοινωνίες κατέστησε τον άνθρωπο τον απόλυτο δυνάστη της φύσης. Οι αιτίες είναι πολλές. Δεν αφορούν μόνο τον άνθρωπο ως άτομο, αλλά και την πολιτεία και τη διεθνή κοινότητα. Στις αιτίες μπορούμε να συμπεριλάβουμε την αλόγιστη σπατάλη των πόρων, τη χρήση  τεχνολογιών που ρυπαίνουν, τις βιομηχανίες, την υπερεντατική αλιεία, την αστυφιλία, την ελλιπή γνώση, την αδιαφορία και μη τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, την πυρηνική ενέργεια, τους οικονομικούς ανταγωνισμούς κ.α.
Οι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος πρέπει να εστιάσουν πρωτίστως στην αναγνώριση του προβλήματος και στη συνέχεια στην αλλαγή αντιλήψεων προκειμένου να επέλθουν σημαντικές αλλαγές.  Στο συγκεκριμένο άρθρο δε θα αναλυθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του παγκόσμιου οικολογικού προβλήματος, αλλά θα προβληθεί μια εναλλακτική και πρωτοποριακή ελληνική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος.
Ποιος θα μπορούσε άραγε να φανταστεί πως θα ήταν δυνατή η αναδάσωση ξηρών και ερημικών περιοχών με μηδενική ή ελάχιστη ποσότητα νερού; Κι όμως η ΜΚΟ Arid Zone Afforestation(AZA), ενεργεί σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα αναλαμβάνοντας  το έργο της αναδάσωσης περιοχών που απειλούνται με ερημοποίηση. Ακόμα, διαθέτει προγράμματα δημιουργίας πράσινων ζωνών κατά μήκος τω ν εθνικών αυτοκινητοδρόμων, ειδικά στις χώρες με ερημικές περιοχές, ενώ δημιουργεί εξίσου πράσινες ζώνες για τουριστικούς σκοπούς. Επιπροσθέτως, έχει αναλάβει την μετατροπή αμμωδών παραλιών σε παραθαλάσσια δάση και παράλληλα ασχολείται με την ανάπτυξη φυτειών για την παραγωγή φυτικών φαρμάκων και καλλυντικών.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν ως στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με κάθε δυνατό τρόπο. Η φύτευση δέντρων παρέχει οξυγόνο και απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, μειώνει την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, περιορίζει τις πλημμύρες, προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και ταυτόχρονα αυξάνει τα υπόγεια αποθέματα νερού.
Το πρόγραμμα “Safe Tree”  αποτελεί ένα καινοτόμο, οικολογικό σύστημα δεντροφύτευσης, το οποίο εγγυάται τη συμπεριφορά των φυτών, καθώς αποτελεί πόνημα μακροχρόνιας έρευνας.  Εφαρμόζεται σε δύο ζώνες:  είτε σε περιοχές όπου εναλλάσσονται οι περίοδοι βροχοπτώσεων και ανομβρίας, είτε σε περιοχές όπου βρέχει λίγο  ή καθόλου (έρημοι). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ειδικά επεξεργασμένα και το προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.  Η ομάδα της AZA αναζητά πόρους προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό και να δημιουργήσει ένα μεγάλο «πράσινο τείχος» για τη Σαχάρα και τη Σαχέλ. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψει τη φύτευση δέντρων από τη μία έως την άλλη άκρη της Αφρικής κατά μήκος της νότιας πλευράς της ερήμου Σαχάρα. Η ΑΖΑ βρίσκεται σε συνεργασία με την AUC (African Union Commission) για το συντονισμό της υλοποίησης του έργου.
Στην Ελλάδα η ΑΖΑ έχει επιτυχώς ολοκληρώσει το έργο της αναδάσωσης στο βουνό της Πεντέλης, στο  βουνό Κοκκιναράς, στην Πάρνηθα και στην παραλία των Καλυβιών. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έργα διάσωσης και αναδάσωσης που αφορούν φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους: Μυκήνες, Δελφοί, Επίδαυρος.
Για περισσότερες πληροφορίες και σε περίπτωση που επιθυμείτε να στηρίξετε τη δράση της AZA, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΜΚΟ: http://www.aridzoneafforestation.org   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *