Κρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

«We have the low-down»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας ο νυν Πρόεδρος των Η.Π.Α Donald J. Trump δήλωνε πως κύριος στόχος του θα είναι να προφυλάξει τις Η.Π.Α από την τρομοκρατία, θα ενδυναμώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα κάνει την Αμερική και πάλι σπουδαία.
            Πολλές από τις προτάσεις του φάνηκαν να κηρύσσουν τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία όπως η ιδέα του να χτίσει ένα τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό ώστε να μην εισέρχονται Μεξικανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
            Από την ημέρα που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου και ανέλαβε τα καθήκοντά του οι πράξεις του δείχνουν πως είναι αποφασισμένος να τηρήσει τις υποσχέσεις του προς τον αμερικανικό λαό. Παράδειγμα αποτελεί η υπογραφή της απόφασης να χτίσει το τοίχος μεταξύ των Μεξικανικών και Αμερικανικών συνόρων το οποίο μάλιστα θα φυλάσσεται απο 10,000 αξιωματικούς μετανάστευσης.
            Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό, αντιθέτως, από την ημέρα της ορκωμοσίας του στις 20.01.2017 ο νέος Πρόεδρος αποδυνάμωσε την σημασία του Obamacare (το αμερικανικό σύστημα υγείας που δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Obama ώστε όλοι οι αμερικανοί πολίτες να έχουν μια οικονομικά πιο ανεκτή και καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και απαγορεύει την χρηματοδότηση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που παρέχουν βοήθεια, ενημέρωση και συμβουλεύουν για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αναπαραγωγικών επιλογών εφόσον μεταξύ αυτών υπάρχει και η επιλογή της άμβλωσης. Η πολιτική αυτή συχνά αποκαλείται ως διεθνής «νόμος-φίμωτρο».
            Πριν λίγες μέρες ωστόσο η νέα κυβέρνηση προχώρησε στην λήψη μιας νέας απόφασης : απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η απόφαση Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες συγκεκριμένων χωρών για 90 ημέρες. Στο νέο καθεστώς απαγόρευσης εντάσσονται πολίτες προερχόμενοι από την Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, την Λιβύη, την Σομαλία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στην απόφαση Τραμπ η συγκεκριμένη κίνηση περιγράφεται ως αναγκαία προκειμένου να δοθεί στα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες των ΗΠΑ ο χρόνος ώστε να ζητήσουν και να λάβουν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των παραπάνω χωρών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία. Κάποιες μουσουλμανικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία λόγω επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από πλευράς του νέου Προέδρου εξαιρούνται – αν και κάτι τέτοιο δεν έχει δηλωθεί ρητώς.
            Πέραν αυτού η νέα απόφαση περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές και στο σύστημα εκδόσεων βίζας. Καταργείται η εξαίρεση που υπήρχε για πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι για να ανανεώσουν τη βίζα τους ήταν δυνατό να μην περάσουν από συγκεκριμένη συνέντευξη. Αντιθέτως, ακόμη και για την ανανέωση βίζας η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η ίδια με αυτή που απαιτεί η χορήγηση βίζας για πρώτη φορά. Βαρύτητα δίνεται στην προσωπική συνέντευξη που υποχρεωτικά περνά ο αιτών.                                                                                                               Επιπλέον υπάρχει και νέο πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων σύμφωνα με το οποίο για 120 μέρες (4 μήνες) σταματά κάθε εξέταση αιτήματος για χορήγηση ασύλου προκειμένου οι σε αναμονή αιτήσεις αλλά και όλες όσες τους τελευταίους μήνες έχουν εγκριθεί να επανεξεταστούν από μηδενική βάση. Άσυλο δεν θα χορηγείται σε κανέναν Σύρο πρόσφυγα μέχρι να «γίνουν όλες οι απαιτητές και απαραίτητες αλλαγές» χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις. Μετά το πέρας των 4 μηνών θα δοθεί προτεραιότητα σε όλους όσους έχουν υποστεί διωγμό για θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αλλά μόνο εάν είναι μειονότητες στις χώρες τους. Μετά την άρση του αποκλεισμού θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ λιγότεροι σε αριθμό πρόσφυγες. Το 2016 έγιναν δεκτοί με άσυλο στις ΗΠΑ 85.000 άνθρωποι ενώ το σημερινό πλάνο προβλέπει 50.000 άτομα για το τρέχον έτος.
Εν κατακλείδει
            Όποιες και να είναι οι πολιτικές σου πεποιθήσεις, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που κάνουν την νέα απόφαση «απειλητική». Αρχικά, η απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων και μόνο μουσουλμάνων στην χώρα αυτομάτως έχει θέσει μια θρησκεία ως την μοναδική πηγή για όλα τα κακά του κόσμου. Θεωρείται δηλαδή πως όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις και εκδηλώσεις βίας γίνονται αποκλειστικά και μόνο από μουσουλμάνους πρόσφυγες, γεγονός που δεν αληθεύει διότι πολλοί είναι εκείνοι που επί σκοπού συγχέουν τους όρους Μουσουλμάνος και Ισλαμιστής.
            Σύμφωνα με τον Αχμάντ Ελντίν «Η λέξη «Ισλαμιστής» έχει επινοηθεί από διάφορους μη Μουσουλμάνους για να περιγράψουν τον πολιτικοποιημένο Μουσουλμάνο ή τον εξτρεμιστή. Αυτό πάντα σύμφωνα με αυτούς και όχι τι ορίζει πραγματικά το Κοράνι και η Σούννα του Προφήτη (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν). Είμαστε Μουσλιμήν (Μουσουλμάνοι), δόξα τον Αλλάχ, από εκεί και πέρα, το πώς αυτοί ονομάζουν τους Μουσουλμάνους, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν τα διάφορα πολιτικά συμφέροντα τους, είναι ένα άλλο θέμα», ενώ συνεχίζει «το «Ισλαμιστής» ο άλλος δεν το ξεχωρίζει από το Μουσουλμάνος, και βεβαίως τους βολεύει αυτή η ταύτιση. Δεν είναι λίγες οι φορές που αθώοι Μουσουλμάνοι, που δεν υποστηρίζουν κανένα είδος πολιτικοποίησης και κομματικοποίησης του Ισλάμ, να αποκαλούνται ως «Ισλαμιστές».[1]
            Κατά δεύτερον, ποιόν σε πραγματικά θέλει να απογορέψει την εισόδο στις ΗΠΑ; Υπάρχουν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι οι οποίοι έχουν οικογένεια εκεί και τώρα δεν μπορούν να είναι μαζί, υπάρχουν πρόσφυγες οι οποίοι έφυγαν από την χώρα τους για να σωθούν από τον πόλεμο και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνους και την οικογένειά τους ενώ παράλληλα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ έχοντες ή μη αμερικανική υπηκοότητα διατεθιμένοι να κάνουν κακό και να βλάψουν συμπολίτες τους υπάρχει δεν υπάρχει απαγόρευση εισόδου.
«The Republicans’ plan won’t make America great again. It will make America sick again»
– The House Minority Leader Nancy Pelosi
           [1] Διαβάστε την πλήρη ανάλυση εδώ https://ahmadeldin.blog/2013/07/21/islamism-refutation/
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *