Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία

Πολλά ερωτηματικά κρύβει η ανοδική απεμπλοκή του χρηματιστήριου Αθηνών (Χ.Α.)

Γράφει ο Αντώνης Ιωάννου


Ευπρόσδεκτη είναι η  θετική κινητικότητα που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στις συνεδριάσεις του χρηματιστήριου Αθηνών στην κατηγορία των χαμηλών κεφαλαιοποιήσεων η οποία είχε συνοδευτεί από ευκαταφρόνητες αποδόσεις, όμως για να σημειωθεί η υπέρβαση των βασικών δεικτών και το Χ.Α. να αλλάξει επίπεδο, έπρεπε να επιστρέψει το ενδιαφέρον στους  τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυτό πραγματοποιήθηκε στην σημερινή συνεδρίαση.
Η μεταφορά κεφαλαίων, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έλειψαν οι συγκινήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως ήταν περισσότερο εμφανής η μεταφορά ενδιαφέροντος στις  βαριές μετοχές.
Είναι απολυτά ενδεικτικό ότι λίγο πριν το μέσον της συνεδρίασης, δεν υπήρχε τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο, όμως και το τέλος της σημερινής συνεδρίασης βρήκε ελάχιστους τίτλους με αρνητικές αποδόσεις.
Σε αυτή την σταθερά ανοδική πορεία του γενικού δείκτη θέση οδηγού έχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνει το ρεύμα ανόδου στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο τίτλος της Alpha Bank με υψηλό ημέρας +2,29% Εθνική Τράπεζα +2,91% EUROBANK +2,99% Πειραιώς +3,62%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην σημερινή κίνηση της Αγοράς έδωσε θετική εικόνα στην συντριπτική πλειονότητα όσων παρακολουθούν ακόμα το Χ.Α. και δεν έχουν εγκαταλείψει το κλεινών αστή για διακοπές, περίμεναν μια ηπίων τόνων συνεδρίαση με το ενδιαφέρον να κινείται στους επιμέρους τίτλους.
Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή αργά αλλά σταθερά φαίνεται από τα προσφορά placements και τις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις ότι οι Ξένοι αρχίζουν να ξαναβλέπουν έστω και πολύ επιλεκτικά τα Ελληνικά assets με αυτό να συνεπάγεται στο όλο και περισσότερο ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για την Ελλάδα.
Η ανοδική πορεία του χρηματιστήριου Αθηνών διαφαινόταν υστέρα από την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moodys η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος από Caa2 από  Caa3 παράλληλα αναβάθμισε  το Outlook της Ελλάδας από ουδέτερο σε θετικό τρεις είναι η λόγοι της αναβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησης.
1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες. Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη επίπτωση του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώσει τις επικείμενες λήξεις ομολόγων, ο οίκος σημειώνει ότι θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως θετικό σημάδι για τη μελλοντική τροχιά του προγράμματος, καθώς απαιτούταν η νομοθέτηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. 
2. Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά και την υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε αναστροφή της τάσης όσον αφορά το δείκτη χρέους / ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπερέβη το 4% έναντι στόχου για 0,5%. Η Moody’s αναμένει σταθεροποίηση του δείκτη του χρέους εφέτος στο 179% του ΑΕΠ και να υποχωρήσει από το 2018 και μετά, με βάση και τα συνεχιζόμενα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
3. Υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Αν και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς αν η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη, ο οίκος αναμένει ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το 2018, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και απώλειας άνω του 27% του ΑΕΠ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης.    
Τα σχόλια της αγοράς για το χρηματιστήριο Αθηνών

«Πολύ ικανοποιητική η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, που συνδυάζει τα διετή υψηλά του με την ταυτόχρονη βύθιση της μεταβλητότητας τιμών (volatility) σε χαμηλά τριμήνου»

Σε περιπτώσεις μεγάλου «ράλι», σαν αυτό που προηγήθηκε τους τελευταίους μήνες και το οποίο κατέταξε το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων 1ου εξαμήνου, μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και το οποίο βασίστηκε κυρίως στην προεξόφληση για κλείσιμο της αξιολόγησης και στα νέα ιστορικά υψηλά σε Νέα Υόρκη και Φρανκφούρτη, ο «φόβος» των αγοραστών έγκειται στο ότι μπορεί να υπάρξει αιφνίδια υποχώρηση των τιμών της «υπεραγορασμένης» Αγοράς και «profit taking«.
Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες οι ακόλουθοι παράγοντες θα επηρεάσουν την πορεία των τιμών:
1. Οι εξελίξεις που θα αφορούν στο θέμα των NPLs,
2. H γραμμή πλεύσης στο θέμα της «εξόδου στις Αγορές»,
3. Τα μακροοικονομικά στοιχεία,
4. Η πορεία προς τις Γερμανικές εκλογές
Η σημερινή εικόνα του Χ.Α. δείχνει ότι οι αγορές αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα της πορείας της ελληνικής οικονομίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε η ανάπτυξη και ότι η οικονομία επέστρεψε στην κανονικότητα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι θετικό να έκλεισε η Β’ αξιολόγηση όμως από Σεπτέμβριο έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Στο τέλος Ιουλίου είναι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ , η μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ και οι φόροι είναι μπροστά μας γη αυτό η κατάσταση χρειάζεται συνάσει όχι πανηγυρισμούς. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *