Κρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

Ο φόβος και η ανασφάλεια γεννούν μια νέα Ευρωπαϊκή Ένωση! Ρεαλισμός ή ουτοπία;

γράφει η Δάφνη Τσιπίτση
Think News-Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέα συμφωνία στον τομέα της Άμυνας
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν και προώθησαν επίσημα μια νέα εποχήστις 13 Νοεμβρίου 2017 σχετικά με την επένδυση των χωρών σε μια αμυντική συνεργασία με ένα κοινό στρατιωτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που στοχεύει στη βοήθεια της ΕΕ να έρθει αντιμέτωπη με τις προκλήσεις ασφάλειάς της. Η πρωτοπόρα αυτή συμφωνία στον τομέα της άμυνας, που θα έχει ως κύριο στόχο ουσιαστικά την ενοποιημένη και αποτελεσματικότερη παραγωγή οπλισμού, είναι μια ιστορική στιγμή στην ευρωπαϊκή υπεράσπιση και στην προσπάθεια μιας περαιτέρω ένωσης αφού έχουν υπάρξει κι άλλες στιγμές στο παρελθόν όπου οι αξιωματούχοι της Ένωσης προσπάθησαν να συνεργαστούν σε περαιτέρω πεδία πέρα από το οικονομικό τομέα και κατέληξαν σε αποτυχίες καθώς αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα επίπεδα εθνικιστικής αντίστασης, όπως για παράδειγμα η αποτυχία της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Κοινότητας (ΕΑΚ) και οι επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος στη μετέπειτα πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στις αρχές της δεκαετίες του 1950.
Το σχέδιο, γνωστό ως Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία, ή PESCO, είναι προϊόν πολύμηνων συζητήσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία και αντανακλά την ελπίδα των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων ότι μετά από χρόνια εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτικό κυρίως επίπεδο για την πρόληψη και αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και άμυνας, και υπό τη σκιά του Brexit, όπου η Ένωση δοκιμάστηκε σχετικά με τη δυνατότητα συνοχής και συνέχισης της έπειτα από την απομάκρυνση ενός ισχυρού κράτους-μέλους, η ΕΕ θα μπορέσει να ενοποιήσει – εν μέρει τουλάχιστον – την παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Περισσότερα από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ των 28 υπέγραψαν τη διαδικασία μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Βρετανία, που αφήνει την ΕΕ το 2019, και η Δανία, ήταν μεταξύ εκείνων που δεν συμμετέχουν.
Ωστόσο, διαφορές παραμένουν ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο όσον αφορά το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν τα μέλη του PESCΟ. Η Γαλλία θα ήθελε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει χρήματα και οπλικά συστήματα, και συνάμα θα μπορεί να δρομολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Το Βερολίνο από την πλευρά του επιθυμεί μία πιο γενική συμφωνία που θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών να συμμετάσχουν.
Η πρόταση τους είναι ένα σημάδι πολιτικής θέλησης και το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί νόμιμα, πιθανώς το Δεκέμβριο. Η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αυτάρκεια και την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και υπεράσπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πραγματικά καίριο σημείο στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.
Κάτω από τη συνεργασία, τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν ένα πρόγραμμα δράσης περιγράφοντας τους αμυντικούς στόχους τους. Οι στρατιωτικοί προϊστάμενοι της ΕΕ και η ευρωπαϊκή αμυντική αντιπροσωπεία έπειτα θα αξιολογήσουν εάν τα σχέδια είναι εφικτά. Εκείνοι που δεν ανταποκρίνονται τις υποχρεώσεις τους θα αποπέμπονται από την συνεργασία.
Η κίνηση αυτή συμπληρώνει ουσιαστικά τους στόχους ασφάλειας του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την υβριδική εχθροπραξία – η οποία αποτελείται από τη χρήση των συμβατικών όπλων που αναμιγνύονται με εχθροπραξίες όπως η προπαγάνδα και οι cyber-επιθέσεις – και όπου η στρατιωτική συμμαχία δεν έχει στη διάθεσή της. Η ΕΕ μπορεί επίσης να στρέψει το πολιτικό και οικονομικό βάρος της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας σε διάφορες περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πραγματική βάση, όπως τη χρήση της αναπτυξιακής ενίσχυσης στην Αφρική.
Κάτω από την PESCO, οι χώρες της ΕΕ θα δεσμεύονται στην αύξηση των στρατιωτικών εξόδων τους, αλλά δεν θα εμείνουν στην κατώτατη γραμμή του ΝΑΤΟ, η οποία είναι 2 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς μέχρι το 2020. Δουλεύοντας μαζί στα κοινά προγράμματα, τα έθνη θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το συνδυασμένο βάρος εξόδων τους για να αγοράσουν τα αναγκαία οπλικά συστήματα και εξοπλισμούς τους, όπως για παράδειγμα αεροπορικές μεταφορές . Η ενοποίηση του σχεδιασμού, θεωρητικά, θα θέσει τέλος σε καταστάσεις όπου η κάθε χώρα αναπτύσσει ή αγοράζει δικά της αμυντικά συστήματα, «εκλογικεύοντας» την παραγωγή. {1} {2}

Η PESCO ενδέχεται να αποδειχτεί το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντάς της να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της προφίλ και να ξεφύγει από την αυστηρά «μαλακή» επιρροή που ασκεί χάρη στην εμπορική της δύναμη. Οι ανώτεροι υπάλληλοι της ΕΕ επιμένουν ότι αυτό είναι όχι μόνο μια γραφειοκρατική συνεργασία, αλλά μια πραγματική επένδυση που θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης και να κεντρίσει την έρευνα και την ανάπτυξη στις στρατιωτικές της ικανότητες.
Η παραπάνω προσπάθεια δεν αποτελεί απλά μια υπογραφή σε ένα χαρτί αλλά μια υλιστική και πρωτοποριακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθεια, με παράγοντες κράτη με πλούσιο πολεμικό παρελθόν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις στο γεωπολιτική σκακιέρα που παίζεται από κράτη που ενδέχεται να απειλήσουν το υπάρχων status quo. Ίσως το εγχείρημα να ήταν ευκολότερο και γρηγορότερο σε ένα ομοσπονδιακό κράτος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρ’όλα αυτά μια στρατιωτική, έστω και τυπική, συνεργασία ανοίγει νέους ορίζοντες στο μέλλον της Ένωσης. Τα κράτη που έχουν υπογράψει ήδη υπόσχονται ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους λαούς της Ένωσης επενδύοντας περισσότερη προσπάθεια και οργάνωση στον τομέα της ασφάλειας αλλά είναι δυνατόν να κρατηθεί μια τέτοια υπόσχεση όταν οι επικείμενες απειλές δεν είναι μόνο κράτη αλλά και μεμονωμένοι δρώντες, οι οποίοι δεν δρουν στην σφαίρα της λογικής και του ρεαλισμού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων?
Πηγές:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *