Διεθνές και Ευρωπαϊκό ΔίκαιοΔιεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Ιεροσόλυμα «Corpus Separatum ή Corpus Separated»“I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel.” δήλωσε οΑμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στη διεθνή κοινότητα. Αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως Πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε ένα νέο κύμα εντάσεων στην ήδη συγχυσμένη και διχασμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την αντιπαράθεση της μετά την ομολογουμένως επικίνδυνη και απροσδόκητη δήλωση η οποία μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί με επιδοκιμασία από το Ισραήλ που σε γενικές γραμμές είναι το μόνο κράτος που επωφελείται της δήλωσης αυτής και αισθάνεται ηθικά και εδαφικά δικαιωμένο.

Η πρωτοβουλία της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ καθώς και της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην ίδια εκφράστηκε το 1995 με την Πράξη της Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ (Jerusalem Embassy Act) η οποία πέρασε με διακομματική πλειοψηφία στο Κογκρέσο και επιβεβαιώθηκε ομοφώνως από τη Γερουσία πριν 6 μήνες. Όπως είναι αντιληπτό αυτή η Πράξη κατόπιν της επίσημης τοποθέτησης του Προέδρου Τραμπ έκοψε ακόμα μια κλωστή από τη Δαμόκλειο Σπάθη που κρέμεται επάνω από την Μέση Ανατολή στην Λωρίδα της Γάζας και απειλεί την ήδη έκρυθμη ισραηλοπαλαιστινιακη σχέση, η οποία διεθνώς χαρακτηρίζεται εύθραυστη. Μέχρι πρότινος εγγυητές ειρήνης στην περιοχή αυτή αποτελούσαν οι ΗΠΑ, όμως μετά τα πρόσφατα δεδηλωμένα του Τραμπ και κατά τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Αμπάς η εγγύηση αυτή έληξε για τον Αραβικό Κόσμο.

Στη διεθνή κοινότητα η Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζεται ως «Corpus separatum» (ξεχωριστή οντότητα υπό διεθνή έλεγχο)  από την απόφαση 303 της ΓΣ του ΟΗΕ  όπου αποφασίστηκε η διεθνοποίηση της πόλης της Ιερουσαλήμ υπό το πρίσμα του πρότυπου  διαχωριστικού σχεδίου (partition plan) της ΓΣ του ΟΗΕ ( απόφαση 181)  το οποίο είχε ως στόχο τη διάσπαση των Παλαιστινιακών Εδαφών σε δυο κράτη ένα αραβικό και ένα εβραϊκό . Η Ιερουσαλήμ για τους Εβραίους, τα Ιεροσόλυμα για τους Χριστιανούς και το Αλ Κοντς για τους Μουσουλμάνους αποτελούν διάδρομο 3 θρησκευτικών  κόσμων του Ιουδαϊκού, του Χριστιανικού και του Μουσουλμανικού. Την απόφαση αυτή δέχτηκαν αρχικά οι εβραίοι ενώ οι Μουσουλμάνοι προέβαλαν σθεναρή αντίσταση. Μετά τον πόλεμο των 6 Ημερών η στάση των Ισραηλινών άλλαξε απέναντι στην Ιερουσαλήμ την οποία από το 1967 διοικούν και κατέχουν πλήρως αλλά δεν έχει έως τώρα αναγνωριστεί επισήμως ως πρωτεύουσα και το κέντρο του Ισραήλ. Στα Ιεροσόλυμα, ήδη εδρεύουν το Ισραηλινό Κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και  η προεδρική και η πρωθυπουργική κατοικία.

Πρόκειται για μια βούληση που εμπεριέχεται διαρκώς στην ατζέντα των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική τους. Τόσο ο Μπιλ Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους επιδίωξαν την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και την αναγνώριση της ως πρωτεύουσας του Εβραϊκού Κράτους. Η βούληση τους ήρθε αντιμέτωπη με την ακλόνητη πολιτική του ΟΗΕ για διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή αυτή και την αμετάκλητη στάση του τέως ΓΓ του ΟΗΕ  Μπανκ Κι Μουν. Μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ ο Τραμπ μεθόδευσε σταδιακά την επίτευξη αυτού του στόχου διορίζοντας στη θέση του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ τον Ντέιβιντ Φρίντμαν σκληροπυρηνικό υποστηρικτή της εποικιστικής πολιτικής του Ισραήλ και δικηγόρο με ειδίκευση στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ποικίλες και σφοδρές ήταν οι δηλώσεις πολίτικων αρχηγών αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών για τα τελευταία γεγονότα στη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αρχικά, αιχμηρή και απολυτή ήταν η δήλωση του ηγέτη των παλαιστίνιων  Μαχμούτ Αμπάς ο οποίος τόνισε ότι με αυτή τη μονομερή δήλωση του ο Τραμπ έπαψε τις ΗΠΑ από εγγυητές της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ. Πρόσθεσε επίσης πως με αυτές τις ενεργείς οι ΗΠΑ διαταράσσουν κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που εδώ και 20 χρονιά κρατούν σε μια σχετικά ομαλή συνύπαρξη τους 2 λαούς.

Η δήλωση αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από του Ευρωπαίους Ηγέτες. Συγκεκριμένα η καγκελάριος Αγκελα Μερκελ διάμεσου του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ  επισήμανε πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των 2 κρατών. Σε ιδίους τόνους μίλησε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός  η οποία μέσω του εκπροσώπου της τόνισε μεταξύ άλλων πως εφόσον δεν έχει συμφωνηθεί εν τελεί το οριστικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν είναι σύμφωνη με την μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ. Από την καρδιά της Ευρώπης η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ξεκαθάρισε απέναντι στην δήλωση Τραμπ πως η ΕΕ παραμένοντας πιστή στη θέση της θεωρεί πως για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή πρέπει η Ιερουσαλήμ να είναι πρωτεύουσα και των 2 λαών του Ισραηλινού και του Παλαιστινιακού. Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Ρωσίας η οποία υπογράμμισε την επικινδυνότητα αυτής της μονομερούς πράξης των ΗΠΑ και κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση με ξεκάθαρη στάση υπερ των Παλαιστινίων.  Επιπλέον το Μεξικό επιβεβαίωσε πως δεν επρόκειτο να προβεί σε παρόμοια πράξη και η πρεσβεία του θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ.

Αιχμηρή ήταν και η αντίδραση της Αγκύρας με τον ΡΤ Ερώταγαν να διαμηνύει πως αυτή η απόφαση θα οδηγήσει σε νέο κύκλο φωτιάς και πως αυτή η ατυχής και κακή ομιλία θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη περιοχή. Παρομοίως τόνισε και ο Εμμανουέλ Μακρόν , πρόεδρος της Γαλλίας, πως διαφωνεί με τη δήλωση αυτή και επισήμανε τη σημασία και το ρολό του διεθνούς δίκαιου και των ψηφισμάτων του ΣΑ στην διατήρηση της ισορροπίας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.  Σε κοινό κλίμα κινήθηκε και η ελληνική πλευρά μαζί με την κυπριακή , η οποία τόνισε την ανησυχία της και διαφώνησε για την δήλωση αυτή υπογραμμίζοντας πως παραμένει πιστή στα ψηφίσματα του ΣΑ και ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των 2 κρατών παραμένοντας σε κοινό άξονα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερινι. Το Καιρό επισήμως απέρριψε τη δήλωση για τη μεταφορά της πρεσβείας ενώ η Τυνησία και το Ιράν κάνουν δριμύ λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ΣΑ. Στήριξη υπερ των παλαιστίνιων πρόσφερε σε λόγο του ο Ασάντ, ο ηγέτης της Συρίας, λέγοντας πως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν θα το κρίνει ένα κράτος ή ένα διάταγμα αλλά η ιστορία της και η βούληση των παλαιστίνιων να την διεκδικήσουν.

Το κλίμα στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε πυρ. Διαδηλώσεις παλαιστινίων κοντά στο Τείχος και την Ιερουσαλήμ εναντίον του Τραμπ, τον οποίο αποκαλούν παράφρονα στα συνθήματα τους, στην Ιορδανία, την Τυνησία, τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, ενώ εκατοντάδες διαμαρτυρήθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο. Ρουκέτες  από τα παλαιστινιακά εδάφη αναχαιτίστηκαν από τους Ισραηλινούς. Αντίποινα με βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους από το Ισραήλ στους παλαιστίνιους το οποίο τόνισε πως έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους και αποθήκες οπλών , σύμφωνα με το Δίκαιο Ενόπλων Συρράξεων(Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο) και τις Συμβάσεις Γενεύης του 1949 (άρθρο 48 Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1)περί διάκρισης στρατιωτικών από τους μη στόχους περίοδο σύρραξής. Συγκεκριμένα, η απάντηση δόθηκε στην ισλαμιστική Χαμάς από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). Η κατάσταση απαριθμεί ήδη 2 νεκρούς παλαιστίνιους και άλλους 80 τραυματίες στην περιοχή της κατεχομένης Δυτικής Όχθης και της Γάζας  και της Ιερουσαλήμ. Διαδηλώσεις στη Τυνήσια και στην Ελλάδα έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία και στη Βουλή όπου Παλαιστίνιοι έκαψαν την σημαία του Ισραήλ. Επεισόδια στην Τουρκιά και ολόκληρος ο Μουσουλμανικός κόσμος σε αναβρασμό είναι τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν και συνεχίζονται τω παρόντι μετά από την δήλωση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ. Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Χαζαρ ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ενόψει μιας νέας Ιντιφάντας(εξέγερση) μετά την παρέμβαση της Χεζμπολαχ (ισχυρής σιτικής οργάνωσης στο Λιβανό) η κατάσταση έρχεται να μας θυμίσει  έντονα το έτος 2000 (2η Ιντιφάντα, η 1Η έγινε το 1987 οπότε ιδρύθηκε η Χαμάς)μετά την ανέγερση του Τείχους κατά μήκος της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.

Ως εκ τούτων, η διεθνής κοινότητα συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφάλειας υστέρα από αίτηση των διπλωματικών αποστολών  της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, η οποία έγινε άμεσα δεκτή από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες . Παράλληλα η ένταση κλιμακώνεται στην περιοχή και οποιαδήποτε λύση για επιστροφή σε ειρηνικό κλίμα είναι κάθε άλλο πάρα επείγουσα . Στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Βηρυτό του Λιβάνου, στο Καιρό της Αιγύπτου, σύμμαχος των ΗΠΑ που έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, ακόμα και στην εμπόλεμη Συρία λαμβάνουν χωρά έντονες πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις όπου διατρανώνεται από όλο τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο πως η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και είναι αραβική. Σε επιφυλακή ακόμα ήταν η παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου για την προσευχή των Μουσουλμάνων για την Παρασκευή ενισχυθήκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με μεθοριακούς φρουρούς και έλεγχο από τις ισραηλινές δυνάμεις που ελέγχουν και κατέχουν πλήρως την περιοχή στη πλατεία των Τεμενών ή το Ορός του Ναού όπως χαρακτηρίζεται από του Εβραίους.

Εν κατακλείδι και κατά τον ρουν των γεγονότων, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή και το ψαλίδι είναι στα χεριά της διεθνούς κοινότητος να ρυθμίσει με αποφασιστικότητα και αμεσότητα την πορεία στη περιοχή. Μονομερείς ενέργειες όπως αυτή του προέδρου Τραμπ μπορούν να καταλήξουν ατελέσφορες σε περιόδους κρίσης διαταράσσοντας την ήδη έκρυθμη κατάσταση που βιώνει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Κρίνεται, λοιπόν, επιτακτική η αποτελεσματικότητα της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφάλειας ώστε να υπάρξει παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας η οποία ήδη μετρά νεκρούς και τραυματίες ώστε να αποφευχθεί άλλο ένα τρομοκρατικό μέτωπο μεταξύ των 2 αντίπαλων Ισραήλ -Παλαιστίνη που ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν ακόμη πόλεμο μεταξύ σύσσωμου του αραβικού κόσμου και του Ισραήλ όπου το Κοράνι και το Τορά θα ξιφομαχήσουν σε ένα ατέρμονο αγώνα επιβολής στην Μέση Ανατολή.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:

https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-israel-lebanon-protests/violence-flares-at-protest-near-u-s-embassy-in-lebanon-idUSKBN1E408F
http://www.naftemporiki.gr/story/1302965/pligmata-israil-kata-xamas-sti-gaza-meta-tis-rouketes
http://www.naftemporiki.gr/story/1302158/ektakti-sugklisi-tou-sa-tou-oie-gia-tin-ierousalim-zitoun-okto-xores
http://www.mideastweb.org/ga303.htm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *