Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική ΕπικαιρότηταΚρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

Μια νέα Συρία μετά τον εμφύλιο και την τρομοκρατία

γράφει η Δάφνη Τσιπίτση
Από τα μέσα του 2014, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλοι πόλεμοι στο έδαφος της Συρίας. Ο «αρχικός» πόλεμος ήταν ο αγώνας μεταξύ των ανταρτών των Σουνιτών και του καθεστώτος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος επικεντρώθηκε στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της δυτικής Συρίας. Ο δεύτερος πόλεμος ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και του παγκόσμιου συνασπισμού εναντίον του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πρόσφατα την πρόθεση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει επ ‘αόριστον την πραγματική κατοχή της περίπου του 28% της συριακής επικράτειας, σε συνεργασία με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας υπό τη διεύθυνση των Κούρδων. Αλλά αυτά τα σχέδια βρίσκονται όλο και περισσότερο σε σύγκρουση με τους άλλους σημαντικούς διεθνείς παίκτες στη χώρα που έχουν διασπαστεί από τον πόλεμο.

Ένα παράδειγμα είναι ο πρώην σύμμαχος της Αμερικής, η Τουρκία η οποία ξεκίνησε πρόσφατα την «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας«, με εισβολή στην περιοχή Afrin της βόρειο-δυτικής Συρίας με στόχο κουρδικές περιοχές. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς του Προέδρου Άσαντ επιτίθεται κυρίως στους Σουνίτες Άραβες αντάρτες προς το νότο και ολοκληρώνει την κατάκτηση της αεροπορικής βάσης του Abu Duhur στη βόρεια επαρχία Idlib. (1)
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην περιοχή Afrin προσφέρουν ένα διδακτικό παράδειγμα. Ο ίδιος ο Άσαντ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι «η βίαιη τουρκική επίθεση στη συριακή πόλη Afrin δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πολιτική του τουρκικού καθεστώτος από την πρώτη ημέρα της κρίσης της Συρίας, η οποία στηριζόταν ουσιαστικά στην υποστήριξη της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων». Τα τουρκικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να βομβαρδίσουν τις κουρδικές θέσεις στην περιοχή Afrin δεν θα μπορούσαν να έχουν διασχίσει τα σύνορα χωρίς τη ρωσική άδεια, δεδομένης της παρουσίας δύο ρωσικών αεριωθούμενων S-400 που εγγυώνται ότι η Μόσχα μπορεί να απαλλαγεί από τυχόν ανεπιθύμητη παρουσία της Συρίας. Οι αντάρτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις είναι αποτελεσματικοί στρατιωτικοί μισθοφόροι που εργάζονται για λογαριασμό των τουρκικών συμφερόντων. Αυτές οι βόρειες ανταρτικές ομάδες έχουν παίξει αυτό τον ουσιαστικά επιτελικό, πληρεξούσιο ρόλο από το καλοκαίρι του 2016, όταν κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα μιας στρατηγικής επαναστατικής νίκης επί του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ο πόλεμος κατά του ψευδο-χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους είναι επίσης κοντά στο τέλος του. Η οργάνωση δεν έχει καταστραφεί εντελώς – διατηρεί περιοχές ελέγχου στις ερήμους του Deir Ezzor και εξακολουθεί να είναι ικανή για ξαφνικές αντεπιθέσεις – αλλά έχει χάσει τη συντριπτική πλειοψηφία της επικράτειάς του. Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος πρόκειται να γίνει για άλλη μια φορά μια κινητή, βίαιη σουνιτική αραβική οργάνωση, παρόμοια με τη μορφή που είχε πριν από τη δήλωση της δημιουργίας της τον Ιούνιο του 2014. (2)
Τι σημαίνει λοιπόν η εξέλιξη αυτή για την επόμενη περίοδο στη Συρία; Υπάρχουν τρεις κύριοι «παίκτες» στη Συρία σήμερα:
  • το καθεστώς Ιράν-ρωσικό μπλοκ, το οποίο ελέγχει το ήμισυ του εδάφους της χώρας και την πλειοψηφία του πληθυσμού της,
  • οι ηγέτες των Κούρδων και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, οι οποίες ελέγχουν την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του νότιου Deir Ezzor και ένα μεγάλο μέρος της βέλτιστης γεωργικής γης της χώρας,
  • και τέλος η συμμαχία μεταξύ Τουρκίας (και σε μικρότερο βαθμό του Κατάρ) και των σουνιτών ισλαμιστών και ανταρτών της Τζιχάντ της βορειοδυτικής Συρίας. (3)
Αυτά τα ευρεία «στρατόπεδα» δεν είναι κλειστές δομές: Διαφορετικά μέλη διατηρούν τις δικές τους σχέσεις με συγκεκριμένα μέλη του αντιπάλου στρατοπέδου. Έτσι, η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φανεροί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται άμεσα σε ορισμένες ανταρτικές ομάδες τζιχάντ με τις οποίες συνεργάζεται η Τουρκία. Εάν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποδηλώνουν σοβαρή πρόθεση της Τουρκίας να επιτεθεί στην πόλη Μανμπί, γίνουν πράξη, θα θέσουν την Άγκυρα σε μια πορεία σύγκρουσης με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Κούρδοι διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία και το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ, αν και τη de facto αυτόνομη περιοχή τους την εγγυάται κυρίως η Αμερική. Το Ισραήλ ευθυγραμμίζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά βασίζεται στη λειτουργική σχέση του με τη Ρωσία για να διασφαλίσει την ικανότητά του να δράσει κατά του καθεστώτος και των στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη νότια Συρία, οι οποίοι στόχοι είναι ευθυγραμμισμένοι με τη Ρωσία κ.ο.κ. (4)
Οι νέοι ανταγωνισμοί στη Συρία δεν προέρχονται από την εσωτερική συριακή δυναμική, αλλά από τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων που επιδιώκουν τα ερείπια της Συρίας: οι Τούρκοι κατά των Κούρδων, το Ισραήλ ενάντια στο Ιράν και τα πληρεξούσια του, οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράν και τώρα, ενδεχομένως, η Άγκυρα κατά της Ουάσινγκτον. Αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να επωφεληθούν από τη περιοχή της Συρίας και έτσι, ακόμα και όταν οι δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις της χώρας τελειώσουν, οι συγκρούσεις δεν θα αποφευχθούν στην περιοχή.
Σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον συσχετισμών όλες οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στη Συρία θα έπρεπε να έχουν ως στόχο πρωτίστως την αποκλιμάκωση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, με τα εμπλεκόμενα μέρη να πολλαπλασιάζονται, ενώ σε πολλές άλλες περιοχές της Συρίας η κατάσταση για τους απλούς πολίτες εξακολουθεί να είναι δραματική. 

Βιβλιογραφία/Πηγές:

1.     Margaret McGilvary, The Dawn of a New Era in Syria, Publication date: 1920, Publisher: Fleming H. Revell Company, available at https://archive.org/details/dawnanewerainsy00mcgigoog
2.     Monthly  magazine, A new era for Syria, available at:  http://monthlymagazine.com/article-desc_1715_the-dawn-of-a-new-era-in-syria

3.     Federico Pieraccini, Russia’s victory in Syria births a new era in the Middle East, Tuesday 05 Dec 2017, available at: https://www.sott.net/article/370339-Russias-victory-in-Syria-births-a-new-era-in-the-Middle-East

4.         Jonathan Spyer, Welcome to Syria 2.0, January 25, 2018,

            available at:   http://foreignpolicy.com/2018/01/25/welcome-to-syria-2-0/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *