Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία

Πληθωρισμός και Βενεζουέλα

γράφει η Δανάη Λιότσου,

    Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε ύφεση καθώς αντιμετωπίζει μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στον κόσμο. Η άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα χάρη στα αποθέματά της, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση μετά την πτώση των τιμών του αργού. Η Βενεζουέλα είχε βασίσει την “υπόστασή” της στις τιμές του πετρελαίου με την πεποίθηση πως θα παραμείνουν υψηλές εγκαταλείποντας την ανάπτυξη άλλων βιομηχανιών. Ώσπου οι τιμές κατέρρευσαν.

     Η διεθνής ενεργειακή κρίση έθεσε σε δεινή θέση τη χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου, η οποία σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του αργού οδήγησε στην καταστροφή μια οικονομία που θεωρείται πλέον αναποτελεσματική ως προς του θεσμούς και την αγορά εργασίας της.

      Η χώρα επλήγη το 2015 από πληθωρισμό ύψους 180,9% που θεωρούνταν από τους υψηλότερους στον κόσμο, και την υποχώρηση κατα 5,7% του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά. Η χειμαζόμενη από την κρίση χώρα υπό το καθεστώς του Nicolas Maduro τυπώνει με φρενήρεις ρυθμούς χρήμα προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα της και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι ο πληθωρισμός της χώρας θα εκτοξευθεί φέτος στο 13.000% και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις θα πρόκειται για ποσοστό πενταπλάσιο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

      Η ραγδαία πτώση του νομίσματος της Βενεζουέλας έναντι του δολαρίου θεωρείται ένας από τους κύριους λόγους για την καθημερινή αύξηση των τιμών στα αγαθά. Ωστόσο, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι βασική αιτία για τον συνεχή αυξανόμενο πληθωρισμό είναι η εκτύπωση χαρτονομισμάτων για την χρηματοδότηση του κυβερνητικού ελλείμματος, την ίδια στιγμή που η εμπιστοσύνη προς το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει εξανεμισθεί.

Για τον περιορισμό του πληθωρισμού και την ανάκαμψη της οικονομίας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, θα προβεί στον επανακαθορισμό της ονομαστικής αξίας του εθνικού νομίσματος της χώρας, μπολιβάρ, αφαιρώντας τρία μηδενικά και θέτοντας σε κυκλοφορία νέα χαρτονομίσματα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ απο τις 4 Ιουνίου 2018, όταν τα χαρτονομίσματα που είναι τώρα σε κυκλοφορία αντικατασταθούν από καινούργια. Η υποτίμηση του νομίσματος της χώρας δεν θα έχει αντίκτυπο στην αξία του νομίσματος καθώς η επισημη ισοτιμία του μπολιβάρ δεν θα αλλάξει. Ωστόσο, με το μέτρο αυτό θα διευκολυνθούν εικονικά οι καθημερινές αγορές των πολιτών μεσω της αλλαγής του ονομαστικού ύψους των τιμών και της μείωσης του όγκου των χαρτονομισμάτων.

  Από τότε που ο Nicolas Maduro ανέλαβε την εξουσια τον Απρίλιο του 2013 το μπολιβάρ έχει υποτιμηθεί κατα 99,99%  έναντι του δολαρίου.Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρουσιάζει την απόφαση του αυτή ως ένα βήμα που έχει στόχο να προστατεύσει τη χώρα απο τους κερδοσκόπους και τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της.

 Ο πληθωρισμός ύψους 13.000% στη Βενεζουέλα έχοντας καταστήσει σχεδόν άχρηστα τα χαρτονομίσματα οδήγησε ορισμένους πλανώδιους πωλητές να τα χρησιμοποιούν για να πλέκουν καλάθια, καπέλα αλλά και τσάντες. Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία των χαρτονομισμάτων είναι τόσο μηδαμινή που σε μερικές περιπτώσεις βρίσκονται πεταμένα όχι μόνο στο δρόμο αλλα και σε κάδους απορριμάτων. Για να διευκολυνθούν οι πολίτες στις καθημερινές τους συναλλαγές πλέον δεν μετράνε τα χρήματα τους αλλά τα ζυγίζουν.

 Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι εκατομμύρια άνθρωποι στην Βενεζουέλα να βιώνουν την καθημερινή εξαθλίωση ζώντας σε ένα υπέρ του δέοντος ακατάλληλο περιβάλλον. Οι πολίτες υποφέρουν από έλλειψη σε τρόφιμα και φάρμακα καθώς και από την εγκληματικότητα, η οποία έχει φτάσει σε μεγάλο επίπεδο. Την χαοτική αυτή κατάσταση οι περισσότεροι πολίτες την αποδίδουν στην ανικανότητα και διαφθορά της κυβερνητικής πολιτικής. Αντίθετα, ο Nicolas Maduro υποστηρίζει πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα οφείλονται στην πτώση των τιμών του αργού αλλά και στην αρνητική στάση της Δύσης εναντίον του.

ΠΗΓΕΣ

www.liberal.gr, “ ΔΝΤ : Στο 13.000% ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα”


www.liberal.gr, “ Η Βενεζουέλα κόβει 3 μηδενικά από τα χαρτονομίσματά της”


www.kathimerini.gr, “ Αστρονομικός πληθωρισμός 13.000% στη Βενεζουέλα”


gr.euronews.com, “ H έξοδος από τη Βενεζουέλα”


www.naftemporiki.gr, “ Βενεζουέλα: Το ιστορικό μιας κρίσης”


www.capital.gr, “Αφαιρεί τρία μηδενικά από το μπολιβάρ ο Μαδούρο”


www.taxydromos.gr, “ Στη Βενεζουέλα πλέκουν…καλάθια με χαρτονομίσματα λόγω της υποτίμησης”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *