Γράφει η Νικολέτα-Τρυφωνίνα Σαράντου
Τις τελευταίες εβδομάδες την κοινή διεθνή γνώμη έχουν συνταράξει οι αγώνες των γυναικών του Ιράν. Μετά τον άδικο θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini οι γυναίκες του Ιράν ύψωσαν τη φωνή τους, μάχονται για τα δικαιώματα τους και αγωνίζονται για ισότητα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται εγκλήματα εις βάρος των γυναικών στον ισλαμικό κόσμο.
Στο πρόσφατο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα το 2017, η γνωστή δικηγόρος και υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amal Alamuddin έδωσε τη δική της μάχη ενώπιων του Συμβούλιου Ασφάλειας του Ο.Η.Ε. προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις γυναίκες Yazidi. Οι Yazidi αποτελούν θρησκευτική μειονότητα του Ιράκ και έχουν καταδιωχτεί από τους τζιχαντιστές. Πολλές από τις γυναίκες της συγκεκριμένης ομάδας, μεταξύ αυτών και παιδιά, έχουν κρατηθεί αιχμάλωτες, έχουν βιαστεί και δολοφονηθεί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένη Έθνη, μόνο το 2014, χρησιμοποίησαν ως σκλάβες σχεδόν 7.000 γυναίκες και κορίτσια, ενώ αρκετές παρέμεναν στα χέρια τους και τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά.
Η δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκπροσώπευε τη Nadia Murad και άλλες Yazidi θύματα των ISIS. Η Nadia Murad ήταν μια νεαρή γυναίκα από την μειονότητα των Yazidi, η οποία είχε υποδουλωθεί και βιαστεί από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, και με τη βοήθεια της Amal άσκησαν πίεση στο Ιράκ ώστε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα της ομάδας των τζιχαντιστών.
Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. το 2017 με θέμα «Ο Αγώνας κατά της Ατιμωρησίας για Θηριωδίες: Φέρνοντας το Ισλαμικό Κράτος ενώπιον της Δικαιοσύνης» αναφέρθηκε στην γενοκτονία που πραγματοποιούσε ανενόχλητη η τρομοκρατική οργάνωση, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν δράση. Τόνισε την ανάγκη αποτροπής των ίδιων λαθών που έγιναν στη Rwanda, αλλά και του παρελθόντος γενικότερα όπως ήταν η γενοκτονία, που έγινε από τους Ναζί κατά τη διαρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και η Βρετανία προετοίμαζε ένα σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο ζήτημα η Alamuddin επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να στείλει η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά επίσημα την έρευνα, προτού προχωρήσει σε ψηφοφορία το 15μελές Συμβούλιο. Όπως δήλωνε, επιθυμούσε να υπάρξει συνεργασία με τις ιρακινές αρχές για τη διεξαγωγή έρευνας. Ωστόσο, εάν δεν επιτυγχανόταν αυτή η υποστήριξη τότε ο Ο.Η.Ε. θα ακολουθούσε άλλη τακτική προκειμένου να αποδώσει ευθύνες. Παράλληλα τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ξεκινήσει έρευνες χωρίς την συγκατάθεση του Ιράκ, με τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. (193 μέλη) να διορίζει μια ειδική ομάδα για τη διαφύλαξη των αποδεικτικών στοιχείων και την προετοιμασία των υποθέσεων ή για να παραπέμψει την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τελικά το συγκεκριμένα ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του 2017 για την έγκριση ενός μέτρου το οποίο βοήθησε να ασκήσει πίεση για τη συλλογή, διατήρηση και αποθήκευση αποδεικτικών στοιχείων για πιθανά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Το συγκεκριμένο ψήφισμα επανήλθε στο προσκήνιο και το επικαλέστηκε η Amal με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα εγκλήματα πολέμου, που έχουν διαπραχτεί εκεί. Σε μια άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για τη λογοδοσία στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε από τη Γαλλία και την Αλβανία, η Amal παρομοίασε την Ουκρανία με ένα σφαγείο στην καρδιά της Ευρώπης.
Μπορεί η νίκη της συγκεκριμένης υπόθεσης να μην άλλαξε ριζικά την κατάσταση, που επικρατεί στον ισλαμικό κόσμο, ωστόσο δεν παύει να έδωσε ελπίδα και δύναμη στις γυναίκες, που υφίστανται σε παγκόσμια κλίμακα την αδικία να συνεχίζουν να αγωνίζονται, να διεκδικούν τα δικαιώματα τους και να πιστεύουν στη δικαίωση τους. Η Amal Alamuddin βοήθησε και βοηθά στην προστασία και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο, που ονειρεύεται ένα δίκαιο κόσμο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ρούκουνας, Ε. (2011, November). Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Νομική Βιβλιοθήκη.
CNN Greece. (2016, September 20). Η Αμάλ Αλαμουντίν υπόσχεται να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις γυναίκες Γιαζίντι. CNN.gr. Retrieved October 17, 2022, from https://www.cnn.gr/kosmos/story/47014/h-amal-alamoyntin-yposxetai-na-apodothei-dikaiosyni-gia-tis-gynaikes-giazinti
Team, N. (2017, March 10). Η μοναδική ομιλία της Αμάλ Κλούνεϊ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ! neolaia.gr. Retrieved October 8, 2022, from https://www.neolaia.gr/2017/03/10/h-monadikh-omilia-ths-amal-clooney-sto-symbouleio-asfaleias/
Team, L. (2017, March 10). Η Αμάλ Κλούνεϊ καλεί το Ιράκ να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη την έρευνα για εγκλήματα εναντίον των Γιαζίντι. LiFO.gr. Retrieved October 8, 2022, from https://www.lifo.gr/now/entertainment/i-amal-kloynei-kalei-irak-na-epitrepsei-sta-inomena-ethni-tin-ereyna-gia
Team, T. L. (2022, March 3). Οι Γυναίκες της Χρονιάς από το TIME: Αμάλ Κλούνεϊ, Αμάντα Γκόρμαν, CEO της Nasdaq μεταξύ των τιμώμενων. LiFO.gr. Retrieved October 8, 2022, from https://www.lifo.gr/now/world/oi-gynaikes-tis-hronias-apo-time-amal-kloynei-amanta-gkorman-ceo-tis-nasdaq-metaxy-ton
Team, L. (2019b, April 5). Η Αμάλ Κλούνεϊ στην ηγεσία επιτροπής για την προστασία των δημοσιογράφων. LiFO.gr. Retrieved October 8, 2022, from https://www.lifo.gr/now/world/i-amal-kloynei-stin-igesia-epitropis-gia-tin-prostasia-ton-dimosiografon
AthensVoice. (2022, April 28). Αμάλ Κλούνεϊ στον ΟΗΕ: «Η Ουκρανία είναι σήμερα ένα σφαγείο». Retrieved October 8, 2022, from https://www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/755363/amal-kloynei-ston-oie-i-oykrania-einai-simera-ena-sfageio/
Clooney Foundation For Justice. (2022, October 4). Our Story. Clooney Foundation for Justice. Retrieved October 8, 2022, from https://cfj.org/about/our-story/