Τι σχέση μπορεί να έχει η ΠΓΔΜ με το σάλο που έχει προκληθεί σχετικά με την κακοδιαχείριση δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από την εταιρεία Cambridge Analytica; Καμία θα έλεγε κανείς. Όμως ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ έχει αντίθετη άποψη καθώς σε συνέντευξη του στο παγκόσμιο δίκτυο CNN, αποκάλυψε για πρώτη φορά την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης από την εταιρεία του στην προσπάθεια του να ανιχνεύσει τα bots που παράγουν fake news στις πρόσφατες εκλογές της Αλαμπάμα. Σε αυτή την εκλογική μάχη αποδείχθηκε ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν έδρα την ΠΓΔΜ! Αυτή η αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει τα ρεπορτάζ που ήθελαν ομάδες νεαρών στο Βέλες των Σκοπίων να κερδίζουν χιλιάδες δολάρια, απλά διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.
Η ασύμμετρη προπαγάνδα στα κοινωνικά δίκτυα
Η νέα μορφή παραγωγής απειλών για τις κοινωνίες και την ασφάλεια των χωρών της Δύσης από τρίτες χώρες περνάει μέσα και από τα κοινωνικά δίκτυα. Ο τεράστιος σάλος που έχει προκληθεί από τις σοβαρές ενδείξεις παρεμβάσεων της Ρωσίας σε προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων σε ΗΠΑ (Τραμπ), Γαλλία (Λεπέν) αλλά και αλλού μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχει ανοίξει πλήρως τη συζήτηση για τους τρόπους προστασίας των κυβερνήσεων και των πολιτών από αυτές τις ενέργειες που ενδεχομένως μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τα θύματα που στοχοποιούνται.
Η ορολογία #fake news και οι συνεχείς παρατηρήσεις για τον τρόπο που λειτουργούν τεράστιες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως το Facebook σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, καθιστά τη λήψη μέτρων από τα κράτη παραπάνω από επιτακτική. Ήδη, στα πλαίσια της εκστρατείας ενάντια στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, έχουν διενεργηθεί ουκ ολίγες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης καθώς η δυναμική αυτής της μάστιγας των ειδήσεων επηρεάζει άμεσα ακόμα και τις εκλογές.
Ο ιδιότυπος υβριδικός πόλεμος στον οποίο φαίνεται πως πρωταγωνιστεί η Ρωσία, δεν έχει σύνορα και κρατική μορφή. Είναι το ίδιο άναρχος όπως και το διεθνές σύστημα. Τα θύματα μπορεί να είναι από κρατικές υποδομές μέχρι πολιτικά πρόσωπα. Οι μορφές παρέμβασης μέσω του Διαδικτύου έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ τα θύματα πολλαπλασιάζονται.
Η Ελλάδα ως θύμα της σκοπιανής προπαγάνδας
Η φύση αυτού του πολέμου επιτρέπει σε κάθε ιδιώτη να λειτουργήσει είτε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να πετύχει το προπαγανδιστικό του αποτέλεσμα: τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Μια τέτοια προσπάθεια αποκαλύφθηκε από ιστοσελίδες ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων, την περίοδο των Συλλαλητηρίων για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων στη Θεσσαλονίκη και το Σύνταγμα. Ιστοσελίδες με έδρα τα Σκόπια, παρουσίαζαν ψευδές υλικό με χιλιάδες κοινοποιήσεις στο οποίο παρουσίαζαν αρνητικό περιεχόμενο για τα συλλαλητήρια, στην προσπάθεια τους να αποθαρρύνουν και να δυσφημήσουν την αντίδραση των Ελλήνων.
Η χώρα μας έχει πέσει θύμα ουκ ολίγες φορές από αυτές τις επιθέσεις τόσο από γειτονικά κράτη όσο και από τη Ρωσία που εμφανίζεται να έχει πολυσχιδή δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο. Γι αυτό το λόγο καλούνται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη στην περιοχή μας.
πηγές:
Zuckerberg: We found a lot of accounts from Macedonia spreading fake news,nezavisen.mk, 22.03.2018
Γ. Ρωμανός, Η Ρωσία επιτίθεται στη Δύση, ΤΟ ΒΗΜΑ, 17.02.2017
S. Subramanian, Inside the Macedonian Fake News Complex, wired.com, 15.02.2017
Μ. Βασιλειάδου, Fake News: Στο μικρό χωριό Βέλες, jaj.gr, 15.03.2017
Fake news και σκοπιανή προπαγάνδα για το συλλαλητήριο της Μακεδονίας, Πτήση & Διάστημα, 10.02.2018