Loading...
Κρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

Το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία κι η σύγκρουση των πολιτισμών

γράφει ο Τάσος Κολυβάς

Σύμφωνα με τον Samuel Huntington, οι μελλοντικές διαμάχες των κρατών δεν θα εδράζονται στην ιδεολογία ή  στην οικονομία, αλλά στον πολιτισμό. Διαχωρίζοντας τους πολιτισμούς σε «Δυτικούς» και σε «μη Δυτικούς» ο Huntington προβλέπει ότι η Δυτική κουλτούρα δεν θα αποκτήσει οικουμενικό χαρακτήρα, εφόσον το Ισλάμ θα εξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς της αντιπάλους. Αυτή η άποψη προοιωνίζει συγκρούσεις τόσο στην διεθνή πολιτική κονίστρα όσο και στο εσωτερικό των κρατών. Όσο απαισιόδοξη κι αν είναι όμως για τον κάθε ανθρωπιστή, τα γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία φαίνεται ότι συνηγορούν υπερ της. Η διαπίστωση αυτή δεν οφείλεται στα εγκλήματα ενός μισαλλόδοξου ανθρώπου, αλλά στις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν από το «αντίπαλον δέος».
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο συνέκρινε το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία με τις επιθέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στην πόλη Ράκκα, η οποία ήταν το τελευταίο του οχυρό. Σε ηχογραφημένο μήνυμα που διαρκεί σαράντα τέσσερα λεπτά ο Αλ – Μουχαγιέρ, εκπρόσωπος του Χαλιφάτου κάλεσε τους τζιχαντιστές να εκδικηθούν για τον θάνατο των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα συνέδεσε το περιστατικό αυτό με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Συρία. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτός ο εσφαλμένος συσχετισμός έγινε επίτηδες από τον Αλ – Μουχαγιέρ προκειμένου να αναπτερώσει το ηθικό των τζιχαντιστών. Σίγουρα η επόμενη ημέρα για την Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι για «γερά νεύρα». Τα κράτη που στήριξαν το καθεστώς του Άσαντ θα διατηρήσουν τα στρατεύματα τους στην περιοχή προκειμένου να εγγυηθούν την μετάβαση της από την ειρήνη στον πόλεμο. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο από την άλλη πλευρά ενδέχεται να διεξάγει ανορθόδοξο πόλεμο, για να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στα κατοχικά στρατεύματα. Όμως, όσο έγκυρος κι αν είναι αυτός ο ισχυρισμός συνίσταται επιφυλακτικότητα. Κάθε έκκληση που γίνεται για εκδίκηση δεν θα πρέπει να υποτιμάται.
Δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει μία νέα τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία, αλλά είναι πάρα πολύ πιθανό. Παρά την στρεβλή εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για το Ισλαμικό Χαλιφάτο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μία οργάνωση. Κι όπως κάθε οργάνωση, έτσι κι αυτή ανταγωνίζεται την Αλ – Κάιντα και τους Ταλιμπάν για την ηγεμονία στους κόλπους των τζιχαντιστών. Συνεπώς το αν θα γίνουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του «Δυτικού Κόσμου» θα κριθεί από το κατά πόσο το Ισλαμικό Χαλιφάτο απολαμβάνει τη νομιμοποίηση των τζιχαντιστών μετά την απώλεια της πόλης Ράκκα κι από το κατά πόσο θα μπορέσει να στρατολογήσει νέα μέλη σε διεθνές επίπεδο. Όμως αυτός ακριβώς ο αγώνας για τη νομιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην ένταση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Αν αυτό συμβεί, τότε η Νέα Ζηλανδία θα είναι από τα πρώτα θύματα. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αυθαίρετος, εφόσον ένα από τα κομβικά σημεία της προπαγάνδας του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι το έβδομο τεύχος του Dabiq όπου γίνεται λόγος για την «ύπαρξη της γκρίζας ζώνης». Σύμφωνα με την θεωρία αυτή το Ισλαμικό Χαλιφάτο πρέπει να δημιουργήσει στις «Δυτικές Κοινωνίες» διαχωριστικές γραμμές με βάση την θρησκεία. Αυτό θα καταστεί δυνατό μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες θα εξαντλήσουν την υπομονή των «Δυτικών». Τότε οι μουσουλμάνοι θα τεθούν στο περιθώριο και θα βρεθούν σε ένα κρίσμο δίλημμα: είτε θα πυκνώσουν τις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου είτε θα υιοθετήσουν την Δυτική κουλτούρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το δίλημμα αυτό δεν είναι ψευδεπίγραφο. Οι άνθρωποι είναι ικανοί να μετατρέπουν τα πάντα σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία σοκάρει αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη σοκαριστικότερο όμως είναι ότι τα γεγονότα στη Νέα Ζηλανδία σχολιάστηκαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Όπως και να έχει χρειάζεται αισιοδοξία κι ενδελεχής ανάλυση των γεγονότων προκειμένου να αντιμετωπιστούν.
Πηγές: 

  • ICCT – Daveed Gartenstein & Ross – The Islamic State’s Global Propaganda strategy, σελ. 14, 23
  • (The Portal Center  – Different scenarios: The future of ISIS in the Middle East, May 17, 2018, τελευταία επίσκεψη: 2/5/2019, διαθέσιμο σε:

http://www.theportal-center.com/2018/05/different-scenarios-the-future-of-isis-in-the-middle-east/)