Έχει πολλές φορές αναφερθεί πως το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι ο πνεύμονας που εποφθαλμιά η Τουρκία το οποίο θα της επιτρέπει να ονειρεύεται την κυριαρχία επί της ανατολικής Μεσογείου.
Το ζήτημα αυτό αποτελεί πρωταρχικό στόχο, κυρίως γεωστρατηγικό και μετέπειτα γεωοικονομικό ενώ η κήρυξη ΑΟΖ και αιγιαλίτιδας στα 12 ναυτικά μίλια εξακολουθεί να στοιχειώνει τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Τα διλήμματα περί ειρήνης και ευημερίας αφενός ή πολέμου και καταστροφής αφετέρου, αποδεικνύονται ρητορικά και μόνον καθώς η περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, αυξάνεται με γεωμετρική πλέον πρόοδο.
Είναι πλέον γεγονός πως ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, επιζητείται ανοιχτά από την ανατολική χώρα. Η εξαγγελία από στόματος του προέδρου Ερντογάν περί μη αποδοχής της Συνθήκης της Λωζάνης όσο ουτοπικό και αν ακούγεται, καθώς και η φανερή αποτυχία στο μέτωπο της Συρίας (βλέπε AlBabμε εκατοντάδες τουρκικά οχήματα και δεκάδες άρματα μάχης κατεστραμμένα) αλλά και του Ιράκ (με απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από Μοσούλη και Βόρειο Ιράκ) πιέζουν προς την κατεύθυνση του Αιγαίου. Άλλωστε, η αντιμετώπιση των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας ως «συμμάχους» από ΗΠΑ και Ρωσία έναντι του daesh, μπορεί να ερμηνευθεί ως προμήνυμα για ενδεχόμενη ίδρυση του κράτους του Κουρδιστάν που ίσως να περιέχει και εδάφη της Τουρκίας. Αυτό όσο και αν φαίνεται να είναι μια παρακινδυνευμένη και τολμηρή προσέγγιση, τόσο δείχνει να είναι ένα κρυφό χαρτί στα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων για κατακερματισμό εδαφών και έλεγχο μεγαλυτέρων περιοχών στην καθ’ ημάς Ανατολή, για λόγους οικονομικούς-πολιτικούς-στρατιωτικούς. Η λυκο-συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας παρουσιάζει τριγμούς με το πιο πρόσφατο γεγονός που εστιάζει σε αυτό, να είναι η «Παραίτηση» του γνωστού για τις διασυνδέσεις του με την Τουρκία Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν με αφορμή επαφές που είχε με Ρώσο διπλωματικό ακόλουθο στην Ουάσιγκτον επί προεδρίας Ομπάμα και χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα καθώς ο Φλιν ήταν ο μόνος στην κυβέρνηση Τραμπ που υποστήριζε φανατικά την τουρκική πλευρά. Ως πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πενταγώνου, της DIA (Defense Intelligence Agency), προσελήφθη ως “λομπίστας “από την ολλανδική εταιρία Inovo BV η οποία έχει σχέσεις με τον Ερντογάν. Είναι γνωστό πως οι Τούρκοι για να αγοράσουν επιρροή στην Ουάσιγκτον, πληρώνουν είτε εμφανώς, είτε αφανώς.
Επομένως, τυχόν εξάλειψη εδαφών της Τουρκίας στα Ανατολικά θα έχει ως δεδομένο την αύξηση εδαφών στα Δυτικά. Το Αιγαίο είναι η οδός σωτηρίας και η Κύπρος το πρώτο στην λίστα ελληνικό νησί που θα βρεθεί υπό τουρκική επιβουλή. Έτσι και η ελληνοκυπριακή ΑΟΖ διαταράσσεται και αποκόπτεται από την επαφή με τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Τυχόν προσβολή ελληνικής νήσου (βλ. Καστελόριζο λόγω της υψίστης σημασίας της ελληνικής υφαλοκρηπίδας) η ελληνική θαλάσσια επικράτεια στην Ν.Α. Μεσόγειο θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι δεσμεύσεις περιοχών του Αιγαίου για τουρκική δραστηριότητα για το 2017, καλύπτουν σχεδόν όλο το Αρχιπέλαγος.
Ουσιαστικά κόβοντας στην μέση το Αιγαίο στον περίφημο 25ο Μεσημβρινό, όπου έχει χαρακτηριστεί επίσημα από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ως περιοχή τουρκικής κυριαρχίας στον χώρο από τα βόρεια της Λήμνου ως τα νότια της Ικαρίας, θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά με συμμετοχή και της Π.Α. τους και των υποβρυχίων τους. Φυσικά, η ελληνική παρουσία σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων θεωρείται δεδομένη και πάντα με καλύτερες προϋποθέσεις θέσεων απόκρυψης και παρακολούθησης ή επιτυχούς βολής σε περιβάλλον πολέμου. Τα ελληνικά φτερά θα επιδοθούν ξανά σε σκληρές αερομαχίες όπως και είθισται. Αν και πλέον η προκλητικότητα έχει υπερβεί τα όρια, αφού υπήρξαν περιπτώσεις όπου η χρήση πυρών αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.
Επίσης, με την 181/17 NAVTEXανακοίνωσαν την διεξαγωγή «υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών» σε μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου από 9 Φεβρουάριου, χωρίς να καθορίζουν το τέλος των ερευνών. Η περιοχή που θα πραγματοποιήσει έρευνες το τουρκικό σκάφος, εκτείνεται μεταξύ Σκιάθου, Ψαρών, Λέσβου και Αγ. Ευστρατίου και η επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής ξανά τέμνεται από τον 25ο Μεσημβρινό.
Εν κατακλείδι, έχοντας κατά νου πως η Τουρκία έχει ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Ιράκ αλλά και στο εσωτερικό της με τρομοκρατικές επιθέσεις των Ισλαμιστών τρομοκρατών και επιπλέον με επιθέσεις των Κούρδων που θέλουν αυτονομία εδαφών συν τις τραγικές επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος, με τις Ε.Δ. τους να έχουν πληγεί τόσο ηθικά όσο και από πλευράς αριθμών ( ειδικά ο αριθμός των πιλότων έχει μειωθεί αισθητά), είναι απορίας άξιο πως η επιθετικότητα τους αυξάνεται στο Αιγαίο. Αλλά και με κοινωνικό ιστό που παραπαίει μετά τους 100.000 διωγμένους κρατικούς υπαλλήλους κάθε είδους, η σουλτανοποίηση του Ερντογάν φαντάζει μονόδρομος προς την δικτατορία.
Το θέμα είναι τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι; Το πόκερ του Τούρκου προέδρου με την δήθεν παντοδυναμία της χώρας του έχει πολλούς αποδέκτες εγγύς και μακράν. Μένει να αποκωδικοποιήσει την μπλόφα του ο επόμενος παίκτης είτε ο εγγύς είτε ο μακράν.-
Πέππας Στέφανος -Ερευνητής Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας
Πέππας Στέφανος -Ερευνητής Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας
Πηγές