Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Ταγίπ Ερντογάν: Ο απόλυτος άρχων;

Ανδρονίκη Χαρίση, 6/3/2017
Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη θητεία του στα κοινά, αρχικά ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης (1994-1998), στη συνέχεια ο λαός της Τουρκίας τον ανέδειξε Πρωθυπουργό της χώρας από το 2003 εως το 2014. Το 2014, αναλαμβάνει την Προεδρία της Τουρκίας εώς σήμερα. Εκλέχθηκε μάλιστα, πρόεδρος από το λαό της Τουρκίας, όπου μέχρι τότε το εκλογικό σώμα δε συμμετείχε στην εκλογή προέδρου.
Το πολίτευμα της Τουρκίας είναι Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει πώς ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως εικονικός, χώρις ουστιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες, ενώ αρμόδιος για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντρίμ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί, όμως να αλλάξει οριστικά την παρούσα πολιτική κατάσταση με απώτερο σκοπό πιθάνως την ολοκληρωτική συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του. Πραγματοποιώντας συνταγματική αναθεώρηση και καλώντας τους πολίτες της χώρας του να στηρίξουν το πολιτικό εγχέιρημα του ψηφίζοντας υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Πώς;
Μέσω δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου του 2017 και οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν στο κύριο ερώτημα: “προεδρική ή προεδρευομένη δημοκρατία” με “ναί” ή “όχι”.

Τον Αύγουστο του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου παρουσιάσε θεαματική άνοδο με τους πολίτες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το μέχρι τώρα έργο του σε ποσοστό 68% το οποίο καταγράφηκε σε δημοσκόπηση της Metropoll, η οποία και πραγματοποιήθηκε περίπου δύο εβδομάδες μέτα το αποτυχημένο πραξικόπημα. Σήμερα εν έτη, 2017 η δημοτικότητα του Ερντογάν διατηρείται στα ύψη, παραμένοντας προσφιλής στο λαό του, ωστόσο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο κόσμος είναι διχασμέμος ανάμεσα στο “ναί” και “όχι”. Με κάποιες μετρήσεις να δίνουν προβάδισμα στο “όχι” και να φανέρωνουν την αντίθεση των πολιτών στην συνταγματική αναθεώρηση και στη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία. Ωστόσο, είναι νωρίς για να μπορεί κάποιος να προβλέψει με βεβαιότητα τι θα αποφανθεί τελικά το εκλογικό σώμα.
Στο μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό της χώρας φαίνονται αποφασισμένοι να πράξουν τα δέοντα, έτσι ώστε να υπερισχύσουν οι δυνάμεις του “ναί”. Από την άλλη, ιδιαιτέρως οι Κούρδοι πολίτες καθώς και το φιλοκουρδικό κόμμα διενεργούν εκστρατεία ενημέρωσης για την καταψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Η Τουρκία λοιπόν, μια χώρα βαθιά διαιρεμένη ως προς τις πολιτικές πεποιθήσεις της καλείται να λάβει σημαντικές πολιτικες αποφάσεις. Εάν, ο Τουρκικός λαός αποφανθεί “ναί” στη συνταγματική αναθεώρηση θα έχει παραδώσει εξολοκήρου την εξουσία της χώρας στον Ταγίπ Ερντογάν, μεταμορφωνοντάς το σύστημα σε ενός ανδρός αρχή.

Ο ευρωπαϊκός κόσμος,τέλος αναμένει τις εξελίξεις που θα επιφέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ποιές θα είναι οι επιπτώσεις αυτού στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ιδίως στην Ελλάδα, που το τελευτάιο διάστημα οι γεωπολιτικές σχέσεις τω
ν δύο χωρών είναι ιδιαιτέρως τεταμένες.