Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Μια ιστορία αγάπης και πολύ μίσους

γράφει ο Γιώργος Βασίλογλου,

Είναι γνωστό στον παγκόσμιο χάρτη πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία δοκιμάζονται για άλλη μια φορά, στην πολύχρονη μεταξύ τους ιστορία, με τα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ των δύο χωρών να ‘’πηγαίνουν’’ και να ‘’έρχονται’’. Το αποκορύφωμα των επεισοδίων αυτών έγινε με το θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου , που έκανε όλη την Ελλάδα άλλη μια φορά να φορέσει τα μαύρα της ρούχα. Ο πατέρας δύο παιδιών Γιώργος Μπαλταδώρος στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τουρκικά αεροσκάφη έπεσε υπερ πίστεως και πατρίδος. Είναι ένας εθνικός ήρωας πια.


Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και το CNN σχολιάζει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο ‘’χειρότερο τους σημείο’’.  Τι έχει όμως προηγηθεί για να φτάσουν σε αυτό σημείο οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών; Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του CNN στις 12 Φεβρουαρίου 2018 μια τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ένα πλοίο της ακτοφυλακής της Ελλάδας , που βρισκόταν κοντά στα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευρισκόμενα και διαφιλονικούμενα, γνωστά σε όλους Ίμια νησιά  σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές. Το γεγονός που ‘’πυροδότησε’’ τις σχέσεις όμως ήταν η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ,στα τέλη Φεβρουαρίου, που εκείνη την ώρα λάμβανε χώρα –η συνηθισμένη- περιπολία στα σύνορα και έτσι πέρασαν τα τουρκικά σύνορα. Κάτι τέτοιο γίνεται σε συνήθη βαθμό, παρόλο αυτά ποτέ κανείς δεν είχε συλληφθεί  ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να απαγγείλει τις χείριστες καταγγελίες στους δύο νέους στρατιωτικούς της κατασκοπείας και έτσι κινδυνεύουν να παραμείνουν στη φυλακή για πολλά χρόνια. Η κοινή γνώμη πως η κίνηση της Τουρκίας οφείλεται στο γεγονός πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε 8 Τούρκοι αξιωματικοί ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελληνική πλευρά μετά από το αίτημα της Τουρκίας να επιστραφούν αρνήθηκε την έκδοση τους. Αυτό ήταν το  ‘’μήλο της έριδος’’ για τις δύο πλευρές. Το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ παρουσιάζει και κάποια πολύ σημαντικά νούμερα που βοηθάνε τον απλό  αναγνώστη να κατανοήσει το μέγεθος του πλήγματος που προκαλούν στην ελληνική οικονομία αυτά τα διπλωματικά επεισόδια και οι αναχαιτήσεις αεροπλάνων της Τουρκίας. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπήκαν στα ελληνικά ύδατα 2000 φορές περισσότερες από την περσινή χρονιά.  3330 έφτασε ο αριθμός από τις εναέριες παραβιάσεις των τουρκικών αεροπλάνων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ άσχημη οικονομική δεινότητας φέρνουν την Ελλάδα σε δύσκολη  θέση . Μόνο αν κάποιος σκεφτεί πως για μία ώρα πτήσης ενός F-16 χρειάζονται 20.000 ευρώ είναι εύκολο να κατανοηθεί πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν για όλες αυτές τις τουρκικές παραβιάσεις. Σύμφωνα με το CNN η Συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε τα εδαφικά όρια μεταξύ των δύο χωρών. Τα νησιά του Αιγαίου παρέμειναν στην Ελλάδα και η Κύπρος δεν άνηκε πια στην Τουρκία.
Συμπερασματικά, οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών, που πολλές φορές εμπλέκουν και την Κύπρο, έχουν φτάσει στο ‘’αμήν’’. Έχουν ξεφύγει σε τόσο μεγάλο βαθμό που ανάγκασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ να πει πως η σχέση της Τουρκίας μεταξύ της Ελλάδας και της  Κύπρου είναι το σημαντικότερο στοιχείο για τις τουρκό-ευρωπαικές σχέσεις.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1)     http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/123900/die-welt-toyrkia-ellada-i-ekriktikoteri-sxesi-tis-eyropis