Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Στον αστερισμό του Εμμανουέλ Μακρόν

γράφει ο Βαγγέλης Γράψας,
Κατά την εκλογή του, ο Γάλλος πρόεδρος δε δίστασε να δείξει τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα. Πολλές φορές αποκαλούμενος ως ο γόνος του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, δε δίστασε να αναθεωρήσει τη μέχρι πρότινος χλιαρή πολιτική του προκατόχου του.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα στοίχημα που αποδίδει ή για μια αναλαμπή στην κατά τα άλλα πλούσια σε ΄αστέρια΄ Γαλλική πολιτική σκηνή;
Στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Γάλλος Πρόεδρος εξέπεμψε σήμα προς πάσα κατεύθυνση.  Συγκεκριμένα, η ομιλία του στην αγγλική γλώσσα μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, δεδομένων των ανοιγμάτων του στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή. Συμψηφίζοντας τις Γαλλικές επιτυχίες ως συνάμα Ευρωπαϊκές επιτυχίες, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται δυναμική σύγκλιση προς τις πραγματικές τις δυνατότητες (1). Ειδικότερα, τα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη Γαλλική προεδρία έχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: ΄μεταρρυθμίσεις’. Στην εξωτερική πολιτική ο Γάλλος πρόεδρος αναθεώρησε την χαλαρή στάση του προκατόχου του με μια στιβαρή χειραψία, με τη δωρεά ενός αλόγου της Γαλλικής προεδρικής φρουράς στον Κινέζο ομόλογο του αλλά και με μια θερμή συνεννόηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν όπου καταρράκωσε την ρωσική προπαγάνδα αλλά και η γλώσσα του σώματος του έναντι του Αυστριακού Καγκελάριου Kurz, υπογραμμίζουν ένα νέο χαρακτήρα στη Γαλλική διπλωματία.
Είναι προφανές ότι ο Μακρόν δεν σχεδιάζει να παραμείνει πίσω από τη σκηνή και είναι ακόμα πιο προφανές πως στο θέατρο σκιών όπως έχει εξελιχθεί η διεθνής κοινότητα, ο Γάλλος Πρόεδρος σκοπεύει να επαναφέρει τη Γαλλία μακριά από το αποσκευρωμένο πολιτικό σύστημα. Επιπλέον, κανείς δεν πρέπει να λησμονά πως παρουσίασε την Γαλλία ως τον φύλακα άγγελο της Συνθήκης του Παρισιού σχετικά με τη κλιματολογική στρατηγική και παγκόσμια συνεργασία για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτικές αποκτούν τεράστια βαρύτητα στις κρατικές ατζέντες παγκοσμίως, ο Εμμανουέλ Μακρόν βλέπει τη χώρα του ως τον διπλωματικό πρωτεργάτη και κύριο αρωγό (2).
Σε σχέση με το όραμα του για την Ευρωπαϊκή άμυνα, παρόλες τις αντιξοότητες, οι προτάσεις του έχουν βρει απήχηση και μένει να δούμε εάν η Ευρώπη θα δώσει όντως έμφαση σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό αμυντικό όραμα σε αρμονία με την Βορειοατλαντική Συμμαχία. Όπως και να έχει το Κοινό Δόγμα που ανακοινώθηκε αναμένεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες πολλών Ευρωπαϊκών κρατών και φυσικά η Γαλλία σκοπεύει να αναλάβει ηγετικό ρόλο (3). Ήδη, ο πόλεμος δηλώσεων με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η στάση του Μακρόν στο κουρδικό και συριακό θέμα υποδεικνύει μια πιο σοβαρή προσέγγιση από αυτές που αρκετοί αναλυτές είχαν συνηθίσει…
Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω πως η μαγεία δεν υπάρχει και δεν χωρά στη παγκόσμια διπλωματία. Παρόλα αυτά θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το χαρακτηρισμό της Γερμανίδα Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη της για το Γάλλο Πρόεδρο, η οποία παρέθεσε ένα σπάνιο απόφθεγμα του Hermann Hesse: ‘Κάθε αρχή είναι και μια μαγεία’(4).

Πηγές

1. Eder, Florian. Mercron hits Davos. Politico EU. [Online] 2018. https://www.politico.eu/article/angela-merkel-emmanuel-macron-davos-speeches/.
2. McAuley, James. https://www.washingtonpost.com/world/frances-macron-takes-lead-in-climate-change-battle-with-the-us-absent/2017/12/12/2da019aa-de88-11e7-b2e9-8c636f076c76_story.html. The Washington Post. [Online] 2017. https://www.washingtonpost.com/world/frances-macron-takes-lead-in-climate-change-battle-with-the-us-absent/2017/12/12/2da019aa-de88-11e7-b2e9-8c636f076c76_story.html.
3. Welle, Deutsche. PESCO: EU paves way to defense union. Deutsche Welle. [Online] 2017. http://www.dw.com/en/pesco-eu-paves-way-to-defense-union/a-41360236.
4. Wagstyl, Stefan. What Macron achieved on brief visit to Merkel in Berlin . The Financial Times. [Online] 2017. https://www.ft.com/content/2f98184e-3a36-11e7-821a-6027b8a20f23.