Loading...
Κλιματική Αλλαγή, Περιβαλλοντολογικά Προβλήματα και Δίκαιο Ενέργειας

Ρεκόρ στα επίπεδα ενέργειας στη Φουκουσίμα

Κατερίνα Δίπλα, 6/3/2017
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 βρίσκεται η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις ήταν πολύ υψηλές και συγκεκριμένα 530 sieverts στο εσωτερικό του αντιδραστήρα 2, ενός από τους τρεις αντιδραστήρες που κατέρρευσαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011.


Για να κατανοήσει κανείς πόσο υψηλό είναι αυτό το επίπεδο, αρκεί να αναφέρουμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ έκλυσης ραδιενέργειας για τον ίδιο αντιδραστήρα ήταν τα 73 sieverts την ώρα. Εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν το επίπεδο της πρόσφατης μέτρησης «αδιανόητο», καθώς αρκεί 1 μόνο sievert για να προκληθεί ασθένεια ακτινοβολίας και ναυτία, ενώ 5 μονάδες μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε ένα μήνα, τα μισά από τα άτομα που εργάζονται εκεί, και μια δόση των 10 sieverts θα αποδειχθεί μοιραία μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Η εταιρεία εκμετάλλευσης Tokyo Electric Power (Tepco), παραδέχτηκε ότι είναι τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας από την τριπλή καταστροφή αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου, το Μάρτιο του 2011, όταν ένα τεράστιοτσουνάμι έπληξε τη βορειοανατολικήακτή της Ιαπωνίας, λόγω σεισμού 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι νέες μετρήσεις, εντείνουν τις πιέσεις στην Tepco να αρχίσει τον παροπλισμό του εργοστασίου, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει περίπουτέσσερις δεκαετίες. Αυτές οι μετρήσεις αναδεικνύουν και το μέγεθος του ρίσκου που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι στη διαδικασία αυτή.
Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας που αφήνει βαθιά σημάδια. Ένα μέλος των συνεργείων καθαρισμού υπέβαλε μήνυση σε βάρος της Tepco, καθώς προσβλήθηκε από λευχαιμία έπειτα από παραμονή του στη μολυσμένη ζώνη. Η περίπτωση του 42χρονου εργαζόμενου είναι η πρώτη που αναγνωρίζεται από τις ιαπωνικές αρχές ως άμεσα συνδεδεμένη με το πυρηνικό ατύχημα. Συγκεκριμένα, ο ενάγων εργάστηκε ως συγκολλητής στους αντιδραστήρες 1 και 2 της Φουκουσίμα από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2013 και διαγνώστηκε με λευχαιμία τον Ιανουάριο του 2014. Όπως αναφέρει στη μήνυσή του, η έκθεσή του στη ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια των εργασιών έφτασε τα 19,8 sieverts. Σήμερα, διεκδικεί ως αποζημίωση από την Tepco το ποσό των 59 εκατομμυρίων γεν.
Σύμφωνα με την Tepco, δεν υπάρχει διαρροή ακτινοβολίας από τον αντιδραστήρα. Ωστόσο, η παρουσία υψηλής ακτινοβολίας περιπλέκει τις εργασίες καθαρισμού. Η ανάλυση εικόνων του αντιδραστήρα αποκάλυψε μία οπή διαμέτρου ενός μέτρου στο μεταλλικό πλέγμα κάτω από το δοχείο πίεσης του αντιδραστήρα 2, που πιθανότατα δημιουργήθηκε από πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μετά το χτύπημα από το τσουνάμι και στη συνέχεια διείσδυσαν στο κέλυφος, αφού το σύστημα ψύξης είχε αποτύχει.
Η εταιρεία αποφάσισε, μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, να στείλει ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ στο δοχείο περιορισμού του αντιδραστήρα 2. Συγκεκριμένα, το ρομπότ που στάλθηκε για να επιθεωρήσει και να καθαρίσει το πυρηνικό εργοστάσιο, ολοκλήρωσε πρόωρα και απότομα την αποστολή του, καθώς η υπερβολική ακτινοβολία “έψησε” την κάμερά του. Ήταν η πρώτη φορά που ένα ρομπότ είχε εισέλθει στον αντιδραστήρα της μονάδας 2 μετά το περιστατικό του 2011.
Το ρομπότ καθαρισμού ανεκλήθη μετά από μόλις δύο ώρες στην αποστολή, έχοντας δεχθεί μια εκτιμώμενη ακτινοβολία των 650 sieverts ανά ώρα, σύμφωνα με την ανάλυση του θορύβου από τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ρομπότ, πριν η κάμερά του σκοτεινιάσει. Το ρομπότ είχε σχεδιαστεί να αντέξει έως και 1.000 sieverts σωρευτικής έκθεσης σε ραδιενέργεια. Το επίπεδο αυτό της ακτινοβολίας θα σκότωνε αμέσως ένα ανθρώπινο ον, αναφέρουν οι ειδικοί. Όταν οι κάμερες άρχισαν να εμφανίζουν δυσλειτουργία, η ομάδα αποφάσισε να αποσύρει το ρομπότ πριν το χάσει εντελώς. Εικόνες που έχουν ληφθεί από το θάλαμο πριν τη βλάβη αποκαλύπτουν στρώματα με λιωμένο χρώμα, καλώδια και μεταλλικά κάγκελα.
Η Tokyo Electric Power Company ανέφερε ότι το ρομπότ αναπτύχθηκε για να παρατηρήσει και να καθαρίσει την δίοδο με ένα ακροφύσιο νερού υψηλής πίεσης, ώστε η ομάδα να μπορέσει να στείλει ένα άλλο ρομπότ για να εκτιμηθεί η δομική βλάβη στον αντιδραστήρα. Τα υψηλά επίπεδα της ακτινοβολίας μπορεί να φαίνονται ακόμη πολύ ανησυχητικά, αλλά υπάρχει μια καλή είδηση, διότι δεν υπάρχουν αναφορές για νέες διαρροές από το εργοστάσιο.
Ωστόσο, η απομάκρυνση της «μαύρης μάζας» λιωμένων ράβδων ουρανίου συνιστά πρόκληση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας.
Τον Δεκέμβριο του 2016, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος διάλυσης του εργοστασίου και απολύμανσης, μαζί με τις αποζημιώσεις έχει διογκωθεί στα 178 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του 2011, όταν συνέβη το χειρότερο μετά το Τσέρνομπιλ, πυρηνικό ατύχημα.