γράφει η Κατερίνα Δίπλα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σε ομιλία του στο Μαϊάμι την ακύρωση, με άμεση ισχύ, της συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει η πρώην κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα με την κυβέρνηση της Κούβας για την αποκατάσταση των σχέσεων Ουάσινγκτον και Αβάνα, με τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα να καταδικάζει το «βάρβαρο» καθεστώς του Κάστρο.
Υποστήριξε ότι η «φρικτή» και «λανθασμένη» συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε, που πέτυχε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, «δεν βοηθά τους Κουβανούς και κάνει πλουσιότερο το καθεστώς».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Με άμεση ισχύ, ακυρώνω την άδικη συμφωνία που υπέγραψε με την Κούβα η προηγούμενη κυβέρνηση», υποσχόμενος την επίτευξη μιας «καλύτερης συμφωνίας» για τους Κουβανούς και τις ΗΠΑ.
«Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για τα δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες», σημειώνοντας ότι: «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη».
«Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εν μέσω κατηγοριών κατά της Κούβας για «αυταρχικό και ανελεύθερο καθεστώς» και με τα προσχήματα της «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τον αποκλεισμό «ώστε να μην πηγαίνουν τα αμερικανικά δολάρια στο αυταρχικό καθεστώς και τον στρατό που καταπιέζει το λαό». Συγκεκριμένα, εξήγγειλε ότι θα ενισχυθεί το καθεστώς κυρώσεων ενάντια σε αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με κουβανικές επιχειρήσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού της Κούβας.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική «βρεγμένα πόδια – στεγνά πόδια» που αφορά στους Κουβανούς που προσεγγίζουν τις ακτές της Φλόριντα (και έχουν πατήσει στεριά ή όχι) με όποιο επικίνδυνο τρόπο για τη ζωή τους και ζητούν άσυλο. Απείλησε πολλές φορές την Κούβα με τα προσχήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «των ελεύθερων εκλογών», ενώ επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει την πρεσβεία στην Αβάνα, αλλά θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό για την «αλλαγή προς την ελευθερία».
Ωστόσο, παρά τους διάφορους περιορισμούς, πολλές από τις αλλαγές του Ομπάμα στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Αβάνα, διατηρούνται σε ισχύ, όπως το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και οι εμπορικές απευθείας πτήσεις ΗΠΑ – Κούβας.
Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δεν έχει καμία πρόθεση να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που έχουν συμφωνηθεί.
Η Κούβα «κατήγγειλε» την απόφαση Τραμπ
Τα μέτρα που αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος να ληφθούν εναντίον της Κούβας κατήγγειλε η Αβάνα, μετά την ανακοίνωσή του Τραμπ ότι ακυρώνει μεγάλο μέρος της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η κυβέρνηση της Κούβας κρίνει ότι η Ουάσινγκτον ξαναγυρίζει στις εξαναγκαστικές μεθόδους του παρελθόντος με τη νέα πολιτική που αποφάσισε να υιοθετήσει όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι α αμερικανικά «νέα μέτρα για να σφίξει κι άλλο το εμπάργκο» που είχε επιβληθεί το 1962 είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν» και σε κάθε περίπτωση δεν θα εξασθενήσουν την επανάσταση στη νήσο. Παράλληλα, η Αβάνα κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολικές σκοπιμότητες.
Μολαταύτα, η Κούβα επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να συνεχίσει έναν «διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό» με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως θέλει τη διμερή «συνεργασία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος» αλλά χωρίς να αμφισβητείται η εθνική της κυριαρχία.
Από την άλλη μεριά, οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η επιστροφή της πολιτικής απομόνωσης της Κούβας από τις ΗΠΑ, θα κάνει στην κατάσταση στο νησί χειρότερη, ενισχύοντας τον ρόλο των σκληροπυρηνικών.
Βέβαια, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση πολιτική κριτικής για την απόφασή του να εφαρμόσει πιο σκληρά μέτρα έναντι της Κούβας με αφορμή το μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αβάνα, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα εμπλακεί όταν κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου.