Loading...
Κλιματική Αλλαγή, Περιβαλλοντολογικά Προβλήματα και Δίκαιο Ενέργειας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου 2017, ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, «τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του» να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «από σήμερα», οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης και θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Μάλιστα, προηγουμένως, ο Τραμπ είχε αρνηθεί να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην εν λόγω συμφωνία, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, λέγοντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει.
Εν τέλει, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσυρθεί η χώρα του από την εν λόγω συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών, και ειδικότερα έκανε λόγο για μία συμφωνία οικονομικά επιζήμια για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδιαίτερα για την τσιμεντοβιομηχανία, τον άνθρακα, τον χάλυβα, το χαρτί, με συνολικές απώλειες σε θέσεις εργασίας της τάξης των 3 εκατομμυρίων, αφού θα έκλειναν εργοστάσια και θα χάνονταν θέσεις εργασίας στην Αμερική. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.
Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τα εξής:
«Αν τα καταφέρουμε, ωραία. Αν δεν τα καταφέρουμε, πάλι ωραία!».
«Η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025. Και συνέχισε λέγοντας: Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα – μεταφέρει απλώς τις θέσεις αυτές εκτός της Αμερικής».
Επίσης, υποστήριξε ότι με την παρούσα συμφωνία όσοι μολύνουν θα συνεχίσουν να μολύνουν, όπως η Κίνα και η Ινδία έως το 2030 θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
 «Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».
«Προκειμένου να επιτελέσω το καθήκον μου και να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τους πολίτες της, η χώρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, αλλά θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να επανέλθει, είτε στη συμφωνία του Παρισιού, είτε σε μια εντελώς νέα συμφωνία με όρους δίκαιους για τις ΗΠΑ. Αποσυρόμαστε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

Η αντίδραση του Ομπάμα 

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη των Παρισίων.
«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές».

Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.
Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Εν τω μεταξύ, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία με κοινή τους ανακοίνωση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Τραμπ και τόνισαν ότι θα πρωτοστατήσουν στην ενίσχυση των αναπτυσσόμενων κρατών για να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλούν εξάλλου όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, τη σημασία της συμφωνίας υπογράμμισαν με δηλώσεις τους το Κρεμλίνο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Βατικανού χαρακτήρισε την έξοδο των ΗΠΑ καταστροφική.
Το Αποτέλεσμα της αποσύρσης
Η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Τα άλλα δύο κράτη είναι η Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κα
τάσταση και η Νικαράγουα που θεωρεί πως η Συνθήκη δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως απορρίψει τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και την έχει χαρακτηρίσει ανοησία. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι οι Κινέζοι έχουν εφεύρει αυτή τη θεωρία προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία., υπογραμμίζοντας ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού από την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά οι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη. Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ είχε αρχίσει να περικόπτει αυτές τις πολιτικές, και πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς έπρεπε να προέβλεπε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.
Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν σοβαρά να απομονωθούν από τους συμμάχους τους, καθώς όλοι οι άλλοι θεωρούν το ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό. Διεθνώς έχουν σχηματιστεί δύο ομάδες: από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ μαζί με τη Νικαράγουα και τη Συρία είναι οι μόνες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους κανόνες, και από την άλλη πλευρά ο υπόλοιπος πλανήτης με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ του Τραμπ είναι όλο και πιο μόνες. «Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός αναντίρρητο. Οι δράσεις για την αντιμετώπισή της δεν πρόκειται να σταματήσουν. Και οι λύσεις προσφέρουν καταπληκτικές δυνατότητες» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ΟΗΕ στον Τραμπ.