Loading...
Κρίσεις και Ζητήματα Ασφαλείας

Ο Καναδάς της…Μετανάστευσης και της Προσφυγιάς!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια έντονη εντατικοποίηση μεταναστευτικών & προσφυγικών ροών κυρίως προς την Ευρώπη είτε από χώρες της Μέσης Ανατολής είτε από αφρικανικές χώρες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό σε παγκόσμια κλίμακα.
Τόσο οι πρόσφυγες, που διαφοροποιούνται από τους μετανάστες, δεδομένου ότι οι πρόσφυγας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1951, είναι όποιος λόγω ενός βάσιμου φόβου ότι θα καταδιωχθεί για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε κάποια κοινωνική ομάδα ή λόγω πολιτικών πεποιθήσεων βρίσκεται εκτός της χώρας του, όσο και οι μετανάστες  εισήχθησαν σε ένα σύστημα ανταλλαγής μεταξύ των χωρών- κρατών της Ε.Ε χωρίς καμία χώρα να μπορεί θωρακίσει πλήρως τις ζωές αυτών.
Τη στιγμή που πάμπολλες ευρωπαϊκές  χώρες τείνουν να δείχνουν με το δάκτυλο τους μετανάστες, μια χώρα της Αμερικής και συγκεκριμένα ο Καναδάς ενθαρρύνει τα μεταναστευτικά κύματα, παίρνοντας τα εύσημα του καλού ξενοδόχου. Ο Καναδάς αποτελεί μια χώρα με παρελθόν στην οργανωμένη φιλοξενία και ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων. Με νόμο του 2002, Immigration and Refugee Protection Act, δόθηκαν έμφαση στις ακόλουθες αρχές: προστασία του ατόμου, μακροπρόθεσμος και πολυετής προγραμματισμός για τη φιλοξενία αυτών, ταχεία οικογενειακή επανένωση, ταχεία επεξεργασία επειγουσών και ευάλωτων περιπτώσεων.
Για το Καναδά, η έλευση όλων και περισσότερων μεταναστών αποδεικνύεται σημαντική για την αγορά εργασίας, δεδομένου ότι  στη χώρα εισέρχονται εκατοντάδες άτομα με υψηλά προσόντα. Και στη περίπτωση των δεκάδων ατόμων με χαμηλή ειδίκευση, ο Καναδάς έχει λύση προκειμένου να τα ενθαρρύνει. Έτσι, τη τελευταία δεκαετία, η καναδική κυβέρνηση  καταρτίζει διάφορα προγράμματα με σκοπό την προσέλκυση αυτών. Συγκεκριμένα, από το 2001 βρίσκεται σε ισχύ νόμος που προωθεί 4 σημαντικές πρωτοβουλίες, το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Εργαζόμενων (FSWP), το Προσωρινό Πρόγραμμα Εργαζομένων,  Προσαρμοσμένη γνωμοδότηση για την απασχόληση και το Πρόγραμμα Επαρχιακών Υποψηφίων που ενθαρρύνουν την ένταξη μεταναστών σε επιχειρήσεις, γεγονός που προωθεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην αγορά εργασίας.
Αναφορικά με τα προσφυγικά κύματα, ο Καναδάς  προσφέρει, εξίσου ποικίλα προγράμματα για την προστασία τους, αφού πρώτα ταυτοποιηθούν από Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
1.     το πρόγραμμα προσφύγων και ανθρωπιστικής επανεγκατάστασης, για άτομα που χρειάζονται προστασία εκτός του Καναδά (Refugee andHumanitarian ResettlementProgram)
2.     το Πρόγραμμα Ασύλου εντός του Καναδά (InCanadaAsylum Program) για άτομα που κάνουν αιτήσεις προστασίας των προσφύγων από τον Καναδά
3.    Πρόγραμμα προσφύγων και ανθρωπιστικής επανεγκατάστασης
Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας, ο Καναδάς βοηθά τους πρόσφυγες με την υποστήριξη βοηθήματος για διάστημα ενός έτους. Η άμεση αναζήτηση οικονομικών πόρων, έστρεψε τον Καναδά σε  ομάδες χορηγών, με σκοπό τη χρηματοδότηση των πρόσφυγες παρέχοντας τροφή, ένδυση, στέγαση και υποστήριξη για την ενσωμάτωση στην καναδική κοινωνία. Κάποιοι εξ αυτών, οι λεγόμενοι Κάτοχοι Συμφωνιών Χορηγίας έχουν υπογράψει και επίσημες συμφωνίες με τη κυβέρνηση επιτρέποντας τους να παρέχουν χορηγία στους ίδιους τους πρόσφυγες ή να συνεργάζονται με τη κοινότητα στην οποία εντάσσονται για το πράξουν. Οι περισσότερες χορηγίες  έχουν διάρκεια ενός έτους ή και παραπάνω με μέγιστη παροχή έως 3 έτη. Ωστόσο, υπάρχει επιλεκτικότητα στα άτομα που μπορούν να ζητήσουν άσυλο. Έτσι, βασικά κριτήρια αποτελούν η μη καταδίκη σε σοβαρές ποινές και ακόμη καθώς και η μη προγενέστερη απόρριψη τους από τον Καναδά.
Εν έτη 2016, μια χρονιά έντονης προσφυγικής ροής στη χώρα, στη πρώτη προσφυγική άφιξη στη χώρα του περίπου 46.700 άτομα εκ των οποίων:  33.266 από τη Συρία, 3.934 από την Ερυθραία, 1.650 από το Ιράκ,  1.644 από το Κονγκό, 1.354 από το Αφγανιστάν), ο πρωθυπουργός Τριντό υποδέχθηκε αυτοπροσώπως του 163 Σύριους πρόσφυγες από τη Συρία. “Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Όλοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή”.
Παρόλα τα διεθνή εύσημα προς το Καναδά για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών, επακόλουθο αυτής της πολιτικής, η  εντατικοποίηση των εισροών το 2017, ανέδειξε μία έντονη συσσώρευση νέων ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετώπισαν μια γραφειοκρατική απειλή στη προσπάθεια τους να φιλοξενηθούν και να ενσωματωθούν. Το Συμβούλιο Μετανάστευσης και Προσφύγων του Καναδά αναφέρει ότι μέσα στο 2017 συσσωρεύτηκαν 40.700 περιπτώσεις. Η καθυστέρηση, όμως, αυξάνει το χρηματικό ποσό που δαπανά ο Καναδάς για την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τη δημόσια συνδρομή των αιτούντων άσυλο. Έτσι, το συμβούλιο μετανάστευσης ίδρυσε ειδική ομάδα εργασίας τον Αύγουστο του 2017 με σκοπό να ανταποκριθεί στην εισροή αιτούντων άσυλο. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, η ομάδα εργασίας είχε ολοκληρώσει περίπου 300 αξιώσεις, απορρίπτοντας περίπου το 50% αυτών. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το κατά πόσο μελλοντικά ο Καναδάς θα παραμείνει το όνειρο κάθε μετανάστη, καθώς οι εντεινόμενες αφίξεις τόσο νομίμως όσο και παρανόμως επιφέρουν ανησυχίες για την δυσκολία απορρόφησης αυτών στην καναδική κοινωνία.

Πηγές