γράφει η Ελένη Μπαρντακτσιάν,
Οι προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μαρτίου 2018 ανέδειξαν ως απόλυτο ηγέτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος θα έχει στα χέρια του το τιμόνι της χώρας έως το 2024 ισχυροποιώντας, ετσι, την θέση του στην -εν μέσω της κλιμακούμενης εντάσεως- σχέση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όσον αφορά σε άλλους δρώντες, είναι φανερό πως οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν σχετικά με τη διαφάνεια το προεκλογικών διαδικασιών και των αποτελεσμάτων. Σημαντικό ρόλο στην διεξαγωγή των διαμαρτυριών έπαιξε και η φυλάκιση του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβαλνι. Πλήθος διαδηλώσεων σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2018 σε πολλές πόλεις της Ρωσίας με τους οπαδούς του να υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ των εκλογών καθώς λόγω του βεβαρημένου του ποινικού μητρώου ο Ναβαλνι δεν θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα. Πέραν αυτού οι προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν υπό την σκιά της υπόθεσης του πράκτορα Σεργκέι Σκριπαλ. To
span>‘dominο effect’ είχε ως αποτέλεσμα η απάντηση της Ρωσίας να είναι σκληρότερη με απέλαση Βρετανών διπλωμάτων χαρακτηρίζοντας τους persone non-grata. Επίσης αποφασίστηκε το κλείσιμο του βρετανικού συμβουλίου και του γενικού προξενείου της Βρετανίας στην Αγία Πετρούπολη. Ακρογωνιαίος λίθος η δήλωση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών Μπορις Τζόνσον ο όποιος κατήγγειλε τον Πούτιν ως εγκέφαλο και ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπαλ. Παράλληλα, ο νυν πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη του ως προς το Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία ενώ είναι αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την πιθανή ανάμειξη της Μόσχας με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Όλα αυτά, ωστόσο, δεν επηρεάζουν το Βλαντίμιρ Πούτιν όποιος αναδείχθηκε πρόεδρος με ποσοστό 76,68% και ορίζοντας τον ως τώρα τον μακροβιότερο μετά τον Στάλιν. Είναι αυτός που όπως λέει το Κρεμλίνο πήρε πίσω την Κριμαία και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις. Και θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα μιας και όπως και ο ίδιος ο Πούτιν έχει δηλώσει η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στον ρόλο που είχε παγκοσμίως όταν ακόμα υπήρχε Σοβιετική Ένωση.
Πηγές