Γράφει η Βασιλική Λινάρδου
Εισαγωγή
Σε μια εποχή συνεχών αλλαγών, η επιτακτική ανάγκη περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης ενισχύει τη δυναμική του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού. Η ραγδαία μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εκτεταμένη ηλεκτροδότηση, οι ολοένα και πιο έξυπνες τεχνολογίες και οι συνεχείς τεχνολογικές ανακαλύψεις συμβάλλουν σε αυτή τη μετατόπιση, δημιουργώντας τις βάσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Βέβαια, για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, η πρόοδος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς, στοχεύοντας στην απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα. Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται ανάμεσα στις χώρες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, ειδικά για το 2019, παρά τις απόψεις του σκεπτικιστή της κλιματικής αλλαγής, Προέδρου Trump.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν διαφορετικές πηγές ενέργειας και τεχνολογίες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τρεις κύριες κατηγορίες ενέργειας είναι τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο) με ποσοστό 62,7%, η πυρηνική ενέργεια 19,7% και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 17,5%. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται με ατμοστροβίλους, χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα, πυρηνική ενέργεια, βιομάζα, γεωθερμική και ηλιακή θερμική ενέργεια, ενώ παράλληλα, άλλες μεγάλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν αεριοστρόβιλους, υδροστροβίλους, ανεμογεννήτριες και ηλιακά φωτοβολταϊκά.
Πιο αναλυτικά, το 2019, το φυσικό αέριο ήταν η μεγαλύτερη πηγή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, περίπου 38,4%, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε ατμοστρόβιλους και αεριοστρόβιλους. Ο άνθρακας, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στις ΗΠΑ, αποτελεί περίπου το 23,5% του ενεργειακού μείγματος, όπου σχεδόν όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα χρησιμοποιούν ατμοστρόβιλους, ενώ λίγες μονάδες μετατρέπουν τον άνθρακα σε αέριο για χρήση σε στρόβιλο αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πετρέλαιο ήταν η πηγή με λιγότερο από 1%, όπου το υπόλοιπο μαζούτ και ο οπτάνθρακας πετρελαίου χρησιμοποιούνται σε ατμοστρόβιλους, ενώ η πυρηνική ενέργεια άγγιξε το ποσοστό του 19,7%, με τους πυρηνικούς σταθμούς να χρησιμοποιούν ατμοστροβίλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική σχάση.
Παράλληλα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν περίπου το 17,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παρήγαγαν περίπου το 6,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 38% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η αιολική ενέργεια κάλυψε περίπου το 7,3% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το 42% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ποσοστό της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ετήσια παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια MWh, δηλαδή 26 εκατομμύρια MWh περισσότερα από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας, πλέον, την πιο συχνή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στις ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, η χρήση βιομάζας, η οποία καίγεται απευθείας σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς ή μπορεί να μετατραπεί σε αέριο που μπορεί να καεί σε γεννήτριες ατμού, στροβίλους αερίου ή κινητήρα εσωτερικής καύσης, ανήλθε στο ποσοστό περίπου 1,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, η ηλιακή ενέργεια παρείχε περίπου το 1,8% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη φωτοβολταϊκή και την ηλιακή-θερμική ισχύς να αποτελούν τους δύο κύριους τύπους τεχνολογιών παραγωγής ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι γεωθερμικοί σταθμοί παρήγαγαν περίπου το 0,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ατμοστρόβιλους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
- Υδροηλεκτρική ενέργεια
Σε βάθος χρόνου, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, χρονολογείται από το 1950. Αρχικά, έγινε εκτεταμένη χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας που υπολογίζεται περίπου στις 100,88 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες για το 1950, φτάνοντας τις 356,45 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το 1997. Η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν μια από τις πρώτες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι το 2019 ήταν η μεγαλύτερη πηγή συνολικής ετήσιας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το 2019, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το 6,6% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 38% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της αύξησης παραγωγής ενέργειας από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, το 2000, σημειώθηκε σημαντική πτώση στη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας τις 275,57 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες και παραμένοντας στα ίδια επίπεδα και για το 2019.
Περίπου το ήμισυ της συνολικής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ συγκεντρώνεται στην Ουάσινγκτον, την Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Η Ουάσινγκτον έχει την πιο συμβατική ικανότητα υδροηλεκτρικής παραγωγής οποιασδήποτε πολιτείας και είναι η τοποθεσία του φράγματος Grand Coulee, της μεγαλύτερης εγκατάστασης υδροηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος αμερικανικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Νέα Υόρκη, από την άλλη πλευρά, έχει τη μεγαλύτερη συμβατική ικανότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις πολιτείες ανατολικά του ποταμού Μισισιπή, ακολουθούμενη από την Αλαμπάμα.
- Ηλιακή ενέργεια
Η ηλιακή ενέργεια είναι πιο προσιτή και διαδεδομένη στις ΗΠΑ από ποτέ. Από το 2008, οι εγκαταστάσεις έχουν αυξηθεί κατά 35 φορές και υπολογίζονται σήμερα στα 62,5 gigawatts (GW), ποσοστό που ισοδυναμεί με τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης 12 εκατομμυρίων αμερικανικών σπιτιών, ενώ την ίδια στιγμή, το μέσο κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ έχει μειωθεί σχεδόν στο 50%. Όσον αφορά τη συνολική αθροιστική εγκατεστημένη χωρητικότητα, μέχρι το τέλος του 2017, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 2η θέση στον κόσμο, μετά την Κίνα. Ενδεικτικά, το 2016, το 39% του συνόλου της νέας χωρητικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα προήλθε από ηλιακή ενέργεια, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή, ακόμη και από το φυσικό αέριο (29%). Κατ επέκταση, γίνεται αντιληπτό ότι οι αγορές ηλιακής ενέργειας ωριμάζουν γρήγορα σε όλη τη χώρα και η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική με τις συμβατικές πηγές ενέργειας σε πολλές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη και η Μινεσότα, αποτελώντας σημαντικό κλάδο για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
- Αιολική ενέργεια
Η χρήση της αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ επεκτάθηκε μετά από σημαντικές ελλείψεις πετρελαίου τη δεκαετία του 1970, όπου άλλαξαν το ενεργειακό περιβάλλον για τις ΗΠΑ και τον κόσμο γενικότερα, δημιουργώντας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Έτσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε την έρευνα και ανάπτυξη μεγάλων ανεμογεννητριών, με αποτέλεσμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες ανεμογεννήτριες να εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια. Στη δεκαετία του 1990 και του 2000, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσπισε κίνητρα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως απάντηση σε μια ανανεωμένη ανησυχία για το περιβάλλον, παρέχοντας επίσης χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για τη μείωση του κόστους των ανεμογεννητριών και προσέφερε φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για έργα αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, οι κρατικές κυβερνήσεις θέσπισαν νέες απαιτήσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και οι έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας άρχισαν να προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους πελάτες τους. Αυτές οι πολιτικές και τα προγράμματα οδήγησαν σε αύξηση του αριθμού των ανεμογεννητριών και της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την αιολική ενέργεια.
Αναλυτικότερα, η χρήση αιολικής ενέργειας ξεκίνησε το 1989 σε πολύ χαμηλά ποσοστά, περίπου 2,11 δις κιλοβατώρες, και αυξήθηκε σταδιακά ιδιαίτερα από το 2011 και έπειτα στις 120,18 δις κιλοβατώρες, ενώ το 2019 η χρήση αιολικής ενέργειας υπολογίζεται περίπου στις 300,07 δις κιλοβατώρες. Συγκεκριμένα, το μερίδιο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ από την αιολική ενέργεια αυξήθηκε από λιγότερο από 1% το 1990 σε περίπου 7,3% το 2019. Η ποσότητα της παραγωγής αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και οι εξελίξεις στην τεχνολογία αιολικής ενέργειας έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξή της.
- Η γεωθερμική ενέργεια
Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιήθηκε πιο εκτεταμένα το 1990, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, μόλις 15.46 δις κιλοβατώρες και 16,01 δις κιλοβατώρες το 2019. Οι περισσότεροι από τους γεωθερμικούς σταθμούς στις ΗΠΑ βρίσκονται σε δυτικές πολιτείες και στη Χαβάη, όπου οι γεωθερμικοί ενεργειακοί πόροι βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια της γης. Η Καλιφόρνια παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια, ενώ η δεξαμενή ξηρού ατμού Geysers στη Βόρεια Καλιφόρνια είναι το μεγαλύτερο γνωστό πεδίο ξηρού ατμού στον κόσμο και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το 1960. Το 2019, υπήρχαν γεωθερμικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε επτά πολιτείες, οι οποίοι παρήγαγαν περίπου 16 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), που αντιστοιχούν στο 0,4% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τη δυναμική της χώρας.
- Η χρήση βιομάζας
Τα καύσιμα βιομάζας παρείχαν περίπου το 5% της συνολικής χρήσης πρωτογενούς ενέργειας στις ΗΠΑ, το 2017. Από αυτό, περίπου το 46% προερχόταν από βιοκαύσιμα (αιθανόλη), 44% από ξύλο και 10% από τη βιομάζα στα αστικά απόβλητα. Η βιομάζα και τα απόβλητα καυσίμων παρήγαγαν 71,4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας το 2016 ή 2% της συνολικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Από το 2006 έως το 2019, η κατανάλωση βιομάζας αυξάνεται σταδιακά, αν και παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Το 2016, η χρήση βιομάζας υπολογίζεται σε 3.262 τρις Btu, φτάνοντας τα 4.985 τρις Btu το 2019. Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σε 5,54 τετράκις δις Btu το 2050, καθώς οι τιμές της βενζίνης έχουν φτάσει στα ύψη.
Τα τελευταία χρόνια, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς τα παραδοσιακά μέσα, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο γίνονται όλο και πιο σπάνια και δαπανηρά. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια τεράστια αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες βιοκαυσίμων, αν και οι επενδύσεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Η βιομάζα θεωρείται ως μια από τις πιο ελπιδοφόρες πηγές ενέργειας για το μέλλον, καθώς παράγει συγκριτικά λιγότερες επιβλαβείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι τόσο άφθονη όσο και ανανεώσιμη, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η βιομάζα εξακολουθεί να παράγει επιβλαβή αέρια μεθανίου και αυτή τη στιγμή είναι πιο ακριβή και αναποτελεσματική σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα.
Παραγωγή ΑΠΕ
Το 2019, το ποσοστό παραγωγής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά την κατανάλωση σε ετήσια βάση από το 1957. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ παρήγαγαν συνολικά 101,0 τετράκις δισεκατομμύρια Btu ενέργεια και κατανάλωσαν 100,2 τετράκις δισεκατομμύρια Btu. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παγκόσμια καταγραφή, το 2017, ως προς την παραγωγή ενέργειας, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά την Κίνα. Μετά την υψηλή παραγωγή ενέργειας και κατανάλωσης το 2018, η παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε 5,7% και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 0,9%, το 2019. Ειδικότερα, τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας) αντιπροσώπευαν περίπου το 62,7% της συνολικής παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ, η πυρηνική ενέργεια το 19,7%, ενώ το ποσοστό παραγωγής των ΑΠΕ κυμάνθηκε στο 17,5% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.
Κατανάλωση ΑΠΕ
Η συνολική κατανάλωση ενέργειας στις ΗΠΑ κυμαίνεται στα 100,2 τετράκις δισεκατομμύρια Btu, το 2019. Συγκεκριμένα, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της συνολικής κατανάλωσης (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο), η πυρηνική ενέργεια το 8% και 11% οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθιστώντας τις ΗΠΑ στη 2η θέση παγκοσμίως κάτω από την Κίνα.
Από το 1996 μέχρι το 2001 παρατηρείται σημαντική πτώση στην κατανάλωση ΑΠΕ στις ΗΠΑ, από 7,01 τετράκις δισεκατομμύρια Btu το 1996 σε 5,16 τετράκις δισεκατομμύρια το 2001. Από το 2001 και έπειτα, η κατανάλωση ΑΠΕ αυξάνεται σταθερά, αγγίζοντας το 2019 τις 11.46 τετράκις δισεκατομμύρια Btu. Αναλυτικότερα, το 12% του συνόλου των ΑΠΕ διοχετεύεται στον τομέα των μεταφορών, το 22% στον βιομηχανικό τομέα, το 7% στον οικιακό τομέα, το 2% στον εμπορικό τομέα και το 56% στον τομέα ηλεκτροδότησης.
Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) είναι ότι η ετήσια ενεργειακή κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασε για πρώτη φορά την κατανάλωση άνθρακα μετά το 1885. Αυτή η εξέλιξη αντανακλά κυρίως τη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας άνθρακα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της αιολικής και την ηλιακής. Σε σύγκριση με το 2018, η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά 15% και η συνολική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας αυξήθηκε κατά 1%.
Εισαγωγές- Εξαγωγές
Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ενέργειας στον κόσμο. Ήταν αυτάρκεις στην ενέργεια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και οι ετήσιες εξαγωγές ενέργειας ήταν μεγαλύτερες από τις εισαγωγές. Όμως, στα μέσα της δεκαετίας του 1950, άρχισαν να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου (όπως βενζίνη και απόσταγμα καυσίμων) για να καλυφθεί το κενό μεταξύ της κατανάλωσης πετρελαίου και της εγχώριας παραγωγής, φτάνοντας σε ρεκόρ υψηλό το 2005, που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις ΗΠΑ.
Από το 2005, οι ετήσιες εισαγωγές ενέργειας μειώθηκαν και οι εξαγωγές ενέργειας αυξήθηκαν. Ειδικότερα, το 2019, οι συνολικές εξαγωγές ενέργειας στις ΗΠΑ ήταν μεγαλύτερες από τις συνολικές εισαγωγές ενέργειας, καθιστώντας τις ΗΠΑ ως καθαρό εξαγωγέα ενέργειας για πρώτη φορά από το 1952.
Βάσει του παρακάτω πίνακα, βλέπουμε τους 15 μεγαλύτερους προμηθευτές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ:
Επιπλέον, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις και εισάγουν μόνο αιθανόλη καθώς και καύσιμο βιοντίζελ από τον Καναδά. Οι εξαγωγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχονται μόνο στα 2 δις δολάρια και αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα της παγκόσμιας αγοράς, καθώς πολλές εταιρείες πράσινης ενέργειας δεν εξάγουν ή τείνουν να επικεντρώνονται μόνο σε μία ή δύο αγορές σύμφωνα με την έκθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εμπορίου. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα χαμηλά επίπεδα εξαγωγών οφείλονται στην έλλειψη έρευνας για διαθέσιμες αγορές, έλλειψη παραγωγικής ικανότητας, αποτροπή κινδύνου σε ξένες αγορές, έλλειψη συνδέσμων με ξένους συνεργάτες ή αγοραστές και διακυμάνσεις νομισμάτων.
Επενδύσεις
Παρά τις ριζοσπαστικές απόψεις του Προέδρου Trump για την Πράσινη Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι ΗΠΑ μαζί με την Κίνα χαρακτηρίζονται ως οι πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον δείκτη ελκυστικότητας ανανεώσιμων πηγών (RECAI). Ειδικότερα, το 2018, οι επενδύσεις ανήλθαν σε 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σε σύγκριση με 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005, ενώ το 2019 ανήλθαν στα 55,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αγορά ανανεώσιμων πηγών των ΗΠΑ έχει επωφεληθεί από προγράμματα πράσινης τόνωσης, αλλά και τις αβεβαιότητες όσον αφορά τις ανανεώσιμες φορολογικές πιστώσεις. Επίσης, οι ΗΠΑ υπήρξαν μια σημαντική αγορά όσον αφορά τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών κεφαλαίων για εταιρείες πράσινης τεχνολογίας, ενώ παράλληλα, έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες τεχνολογίες μικρής κλίμακας.
Η έρευνα η οποία κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το επίπεδο ελκυστικότητας των επενδύσεων και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποδηλώνει επίσης ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα από την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τον COVID-19, καθώς οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ισχυρές. Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την πρώτη θέση από το 2016, εν μέρει λόγω της βραχυπρόθεσμης επέκτασης ενός ομοσπονδιακού κινήτρου που παρέχει οικονομική υποστήριξη για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμης ενέργειας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας.
Διεθνές κανονιστικό πλαίσιο
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, οι ΗΠΑ είναι μέλος της Συμφωνίας του Παρισιού, Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που υπογράφθηκε το 2015 υπό την προεδρία Obama και ο οποίος συμφώνησε να συνεργαστεί με την Κίνα για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας για την μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη 2 βαθμούς κάτω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, μειώνοντας τις εκπομπές αερίου του άνθρακα. Τον Απρίλιο του 2016, οι ΗΠΑ έγιναν συμβαλλόμενο μέλος της Συμφωνίας και την αποδέχθηκαν με εκτελεστική εντολή τον Σεπτέμβριο του 2016 και η κυβέρνηση Obama δεσμεύτηκε να διαθέσει το πόσο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο για το Πράσινο Κλίμα.
Στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016, εκλέχτηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Donald Trump, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο ως γνωστόν αμφισβητεί τη σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με την κλιματική αλλαγή. Ως σκεπτικιστής της κλιματικής αλλαγής, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου 2017 την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Συμφωνία του Παρισιού, με την αιτιολογία ότι η Συμφωνία υπονομεύει την Αμερικανική οικονομία και θέτει τις ΗΠΑ σε μόνιμη μειονεκτική θέση. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 28 της Συμφωνίας, μια χώρα δεν μπορεί να αποσυρθεί από τη Συμφωνία πριν την παρέλευση 3 ετών από την ημερομηνία έναρξής της στη σχετική χώρα (4 Νοεμβρίου 2016 για τις ΗΠΑ). Έτσι, η αμερικανική διοίκηση υπέβαλλε επίσημο αίτημα αποχώρησης, το οποίο θα διαρκέσει 12 μήνες για να τεθεί σε ισχύ. Συνεπώς, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποσυρθούν από τη Συμφωνία πριν τις 4 Νοεμβρίου του 2020. Ως απάντηση στην ανακοίνωση του Προέδρου Trump για την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, δημιουργήθηκε την 1η Ιουνίου του 2017, η Συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κλίμα, με σκοπό να προωθήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Νομοθετικό πλαίσιο
Η νομοθεσία σχετικά με τις ΑΠΕ καθορίζεται από την ομοσπονδιακή, την περιφερική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίες μαζί με τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνουν την επένδυση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, την απαιτούν. Αρκετά φορολογικά κίνητρα, επιχορηγήσεις και προγράμματα δανείων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι διαθέσιμα για την προώθηση διαφόρων τεχνολογιών και έργων. Τα ομοσπονδιακά φορολογικά κίνητρα ή πιστώσεις για τα επιλέξιμα έργα ή εξοπλισμό ανανεώσιμης ενέργειας περιλαμβάνουν την πίστωση φόρου παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, την πίστωση φόρου επενδύσεων, την πίστωση οικιακής ενέργειας και το τροποποιημένο σύστημα επιτάχυνσης ανάκτησης κόστους. Τα προγράμματα επιχορηγήσεων και δανείων ενδέχεται να είναι διαθέσιμα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ.
Επίλογος
Η ανάγκη χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Όπως είναι γνωστό, η χρήση άνθρακα απελευθερώνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι η χρήση τους πρέπει να καταργηθεί γρήγορα για να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές παγκοσμίως έως το 2050 και να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Χώρες συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης στον τομέα του άνθρακα, ωστόσο, στις ΗΠΑ η βιομηχανία εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή πολιτική υποστήριξη από τον Πρόεδρο Trump. Βέβαια, ο τομέας του άνθρακα έχει πληγεί από ένα φάσμα προβλημάτων και κυρίως από την αντικατάστασή του από φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο. Αυτή η μείωση χρήσης άνθρακα ναι μεν είναι θετική, αλλά θα αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο το οποίο εξακολουθεί να εκπέμπει μια σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αυξηθούν ριζικά για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιματική αλλαγή. Το να ξεπεραστεί η βιομηχανία του άνθρακα στις ΗΠΑ ήταν ένα μεγάλο πρώτο εμπόδιο. Ωστόσο, ο δεύτερος γύρος θα είναι η βιομηχανία φυσικού αερίου.
Πηγές:
U.S. Energy Information Administration, Imports fill the gap between U.S. energy use and U.S. energy production, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/energyexplained/us-energy-facts/imports-and-exports.php
U.S. Energy Information Administration, What is U.S. electricity generation by energy source?, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=427&t=3
U.S. Energy Information Administration, The United States uses a mix of energy sources, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/energyexplained/us-energy-facts/
U.S. Energy Information Administration, Most U.S. hydroelectricity generation capacity is in the West, 2020.Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/energyexplained/hydropower/where-hydropower-is-generated.php
U.S. Energy Information Administration, What is U.S. electricity generation by energy source?, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=427&t=3
U.S. Energy Information Administration, Monthly Energy Review, Ιούλιος 28, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/index.php#electricity
U. S. Energy Information Administration, Estimated Primary Energy Consumption in the United States, Selected Years, 1635-1945, Ιούλιος 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/pdf/sec12_24.pdf
U.S. Energy Information Administration, Electricity explained, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/energyexplained/electricity/electricity-in-the-us.php
U.S. Energy Information Administration, EIA expects U.S. electricity generation from renewables to soon surpass nuclear and coal, Ιανουάριος 30, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=42655
U.S. Energy Information Administration, U.S. renewable energy consumption surpasses coal for the first time in over 130 years, Μάιος 28, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=43895
U.S. Energy Information Administration, Renewable energy requirements and incentives, 2019. Διαθέσιμο σε: https://www.eia.gov/energyexplained/renewable-sources/incentives.php
Anmar Frangoul, Wind has become the ‘most-used’ source of renewable electricity generation in the US, CNBC, Φεβρουάριος 27, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.cnbc.com/2020/02/27/wind-is-now-most-used-source-of-renewable-electricity-generation-in-us.html
Daniel Workman, US Crude Oil imports by Suppliers Countries, World’s Top Exports, Μάιος 3, 2020. Διαθέσιμο σε: http://www.worldstopexports.com/us-crude-oil-imports-by-supplier-countries/
Dimitris Mavrokefalidis, US becomes the ‘most attractive country for renewable energy investment’, Energy live news, Μάιος 19, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.energylivenews.com/2020/05/19/us-becomes-the-most-attractive-country-for-renewable-energy-investment/
Ilaria Grasso Macola, The United States of Renewables, Power Technology, Απρίλιος 29, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.power-technology.com/features/the-united-states-of-renewables/
Joshua D. Rhodes, The 5 Big Question About Solar After Trump’s Tarrifs, GVWIRE, Ιανουάριος 25, 2018. Διαθέσιμο σε: https://gvwire.com/2018/01/25/the-5-big-questions-about-solar-after-trumps-tariffs/
Statista, Leading countries based on renewable energy consumption in 2019 (in exajoules)”, Ιούνιος 30, 2020. Διαθέσιμο σε: https://www.statista.com/statistics/237090/renewable-energy-consumption-of-the-top-15-countries/
Statista, Value of investments in renewable energy in the U.S. from 2004 to 2018 (in billion U.S. dollars), Σεπτέμβριος 24, 2019. Διαθέσιμο σε: https://www.statista.com/statistics/186818/north-american-investment-in-sustainable-energy-since-2004/
United States Climate Alliance, 2019 fact sheet, Απρίλιος 2019. Διαθέσιμο σε: https://static1.squarespace.com/static/5a4cfbfe18b27d4da21c9361/t/5ccb5aa56e9a7f542fe4233c/1556830885910/USCA+Factsheet_April+2019.pdf
Πηγή εικόνας: Jeff Desjardins, Mapped: Every Power Plant in the United States, Visual Capitalist, Ιανουάριος 28, 2019. Διαθέσιμο σε: https://www.visualcapitalist.com/mapped-every-power-plant-in-the-united-states/