Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Μονόδρομος για την Κυπριακή Δημοκρατία η Πρόοδος

συνέντευξη Γιώτας Χατζηκώστα στον Λεωνίδα Ασημακόπουλο

Η Γιώτα Χατζηκώστα ενόψει των Προεδρικών εκλογών παραχωρεί συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον Λεωνίδα Ασημακόπουλο. Η Γιώτα είναι φοιτήτρια Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, με πολύ καλές γνώσεις των νομικών καθώς επίσης ασχολείται ενεργά με την πολιτική και κοινωνική ζωή της Κύπρου.
 
 

 

Ποια είναι τα στοιχεία για την Κυπριακή Οικονομία και πώς συνέβαλε η Προεδρεία Αναστασιάδη στην βελτίωση των δεικτών;

 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η ανάπτυξη για το 2017 θα είναι στο 3,9% κάτι που μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε πλεόνασμα 366 εκατομμύρια προς διάθεση στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 4% και το πλεόνασμα να φτάσει στα 500 περίπου εκατομμύρια. Η Eurostat για την Οικονομία της Κύπρου εξέφρασε την άποψη ότι αυτή είναι μια ευχάριστη έκπληξη για την Ευρωζώνη την ίδια ώρα που μεγάλες οικονομίες εισέρχονται σε σχεδόν μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ο
ρυθμός ανάπτυξης είναι μεγαλύτερος ακόμα και από την κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου έως 1η Μαρτίου 2008

 

Όσον αφορά άλλα στοιχεία όπως η ανεργία;

 

Η ανεργία την 1η Μαρτίου 2013 ήταν σε ποσοστό 18%, ημερομηνία ανάληψης της Προεδρείας από τον Νίκο Αναστασιάδη. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους είχε καταφέρει μέσα από σχετικές μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια να δημιουργήσει το πλαίσιο το οποίο θα επέτρεπε την αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα. Ήδη στο τέλος του 2013 η ανεργία είχε πέσει στο 17%.

 

Σήμερα η ανεργία βρίσκεται στο ύψος του 10,3%, δηλαδή έχει μειωθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες γεγονός που δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία μπήκε και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και επούλωσης των πληγών της κρίσης και του μνημονίου. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκινήσει την αποπληρωμή των δανείων που είχε συνάψει πριν το Μνημόνιο.

 

Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τις εκλογές, γιατί κατά την άποψη σου θα ήταν θετική μια επανεκλογή Αναστασιάδη;

 

Καταρχάς ας αναφερθούμε στο κύρος του Προέδρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει συναντηθεί κατά την διάρκεια της θητείας του με πάνω από 180 ηγέτες κρατών. Τι εννοώ με αυτό; Αυτό σημαίνει ότι έχει ξαναβάλει την Κύπρο στην διεθνή σκακιέρα από άποψη οικονομίας αλλά και γεωπολιτικής.

Δηλαδή;

 

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει καταστεί ενεργειακός κόμβος. Όχι μόνο γίνονται εξορύξεις και έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά και συμμετέχει ως μέρος σε διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Συγκεκριμένη και μεγάλη  συνεργασία είναι αυτή μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα. Έγιναν τριμερής μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τον Λίβανο. Πρόσφατα προχώρησε σε τετραμερή και προστέθηκε και η Ιταλία. Όλα αυτά τα γεγονότα, διότι για γεγονότα πρόκειτε, είναι η απάντηση. Η Κύπρος δεν είναι πλέον απλά ένα μέλος της Ε.Ε αλλά ο πυλώνας επικοινωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε και τον Αραβικό κόσμο.

 

Ναι αλλά αρκούν αυτοί οι λόγοι για να επανεκλέξει ο λαός τον Νίκο Αναστασιάδη στη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας;

 

Σίγουρα ο απλός πολίτης δε στηρίζετε μόνο στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί  ο εκάστοτε Ηγέτης ώστε να αποφασίσει αν θα τον ψηφίσει ή όχι. Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο πολίτης πρώτα και κύρια ζητά τομές τέτοιες, που θα κάνουν τη καθημερινότητά του πιο εύκολη. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προχωρήσει σε καίριες μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές είναι  η μείωση της στρατιωτικής θητείας από 26 μήνες σε 14, υπόσχεση που διαρκώς αναβαλλόταν από τους προηγούμενους Προέδρους.

 

Άλλη τομή είναι αυτή στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Ο Πρόεδρος έχει εστιάσει στην δημιουργία του ΓΕ.Σ.Υ (Γενικό Σχέδιο Υγείας) το οποίο υπήρξε έμπνευση του Γλαύκου Κληρίδη από το 2001. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η τελική φάση πραγμάτωσης του ΓΕ.Σ.Υ θα είναι το 2019 και η πλήρης λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2020. Ακόμα, έχει προτείνει την θέσπιση ενός Δημόσιου Βοηθήματος το οποίο θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 650€ ανά άτομο.

 

Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης προωθεί την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Στόχος είναι οι πολίτες να μην χρειάζεται να μεταβαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά πλέον θα εξυπηρετούνται από μια μεγάλη κοινή βάση δεδομένων.

 

Τέλος, η Κύπρος λόγω της θέσης της δεν θα μπορούσε να μην εμπλακεί έστω λίγο στο Προσφυγικό Ζήτημα. Ήδη έχουν δημιουργηθεί Χώροι Φιλοξενίας οι οποίοι στεγάζουν με αξιοπρέπεια αυτούς που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους.

 

Η τελευταία σου φράση μου δίνει αφορμή να σου κάνω την κλασική αναμενόμενη ερώτηση: Τι πρεσβεύει ο Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με το Κυπριακό Ζήτημα και ποιοι είναι οι στόχοι του;

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπήρξε ανέκαθεν υποστηρικτής της ΔΔΟ. Να υπενθυμίσω ότι το 2004 το μοναδικό κόμμα που τάχθηκε υπέρ του Σχεδίου Αναν ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξάλλου δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση, ξαφνικά να παρεκκλίνει της ΔΔΟ. Υπάρχουν ψηφίσματα και αποφάσεις τόσο του Ο.Η.Ε όσο και του Συμβουλίου Ασφαλίας. Οπότε θεωρώ πως ακριβώς επειδή υπάρχουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις αυτές αλλά και οι δικές μας υπογραφές, όποιος αναφέρει νέες στρατηγικές ή άλλα συνθήματα απλά εθελοτυφλεί ή προσπαθεί ακόμα και συνειδητά να κοροϊδέψει τον λαό. Εξάλλου πρέπει να σημειώσουμε ότι η ΔΔΟ αναφέρετε ρητά τόσο στις συμφωνίες Μακαρίου – Ντεκτάς, όσο και στις επόμενες ανάμεσα στον Σπύρο Κυπριανού και τον Ντεκτάς. Είναι επίσης αναντίρρητο γεγονός πως εμείς οι ίδιοι μέσω της κοινής συμφωνίας ανάμεσα στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον τουρκοκύπριο Ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επικυρώσαμε για μία φορά ακόμα τη ΔΔΟ. Συγκεκριμένα ο Τάσος Παπαδόπουλος αναφέρει ρητά στη συγκεκριμένη συμφωνία με τον Ταλάτ:  ∆έσµευση για την επανένωση της Κύπρου µε βάση µια διζωνική, δικοινοτική οµοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας. Άρα κανένας Αναστασιάδης και κανένας Κύπριος υποψήφιος δε μπορεί να παρεκκλίνει των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί. Μη ξεχνάμε ότι η δεύτερη καλύτερη λύση ήταν πάντα η διχοτόμηση, και δε θα ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχουν απο τη πλευρά μας άτομα που το επιθυμούν.

 

Διαφωνεί με τον πατέρα του ο Νικόλας Παπαδόπουλος;
Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι πως η πλευρά μας θα έπρεπε να διδαχθεί από την ιστορία και ο κ. Παπαδόπουλος ειδικότερα θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Η 8η Ιουλίου αναφέρετε ξεκάθαρα σε ΔΔΟ. Αν ο κύριος Παπαδόπουλος  πιστεύει κάτι άλλο θα πρέπει να το πει ο ίδιος στον Κυπριακό λαό.

 

Τελικά τι ισχύει; Ο πρόεδρος Αναστασιάδης Τα έδωσε όλα ή δεν έδωσε τίποτα;

 

Θα έλεγε ότι είναι λίγο αστείο να λέμε ότι τα έδωσε ή όχι όλα. Σε μια διαπραγμάτευση είναι δούνε και λαβείν, άρα δε θεωρώ ότι η πλευρά μας και έδωσε και πήρε αρκετά από αυτή την εντατικοποιημένη διαδικασία. Εκείνο που εγώ πιστεύω είναι πως ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά αυτό το πάρε-δώσε. Μη ξεχνάμε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η περίοδος που διανύουμε, δηλαδή το ότι στη Κύπρο σύντομα θα έχουμε Προεδρικές Εκλογές.

 

Αφού λοιπόν έχουμε τις Προεδρικές εκλογές μπροστά μας, ποια η δική σας εκτίμηση;

 

Κοιτάξτε. Εκείνο που θεωρώ πως συμβαίνει και είναι δυστύχημα κατ’ εμένα είναι που υποτιμάμε τη κρίση του λαού. Ο λαός βιώνει καθημερινά τις όποιες αλλαγές στη καθημερινότητα του και είναι αυτός που θα κρίνει πόσο καλές ή πόσο κακές είναι αυτές. Σίγουρα αντιλαμβάνεται περισσότερα απ’ ότι νομίζουν όσοι πολιτεύονται Είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, οπότε πιστεύω ότι τίποτα δε μένει κρυφό. Τα όσα λέγονται και όσα θα ακουστούν ακόμη αν είναι ψέματα θα αποκαλυφθούν εν καιρώ. Εκείνο όμως που πιστεύω, και επιστρέφω στην ερώτηση σας, είναι πως η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει να βαδίζει με σταθερά βήματα μπροστά ώστε να έρθει η ευημερία και ο κόσμος να νιώσει ξανά ασφάλεια. Ας μη ξεχνάμε ότι περάσαμε δύσκολα χρόνια τη τελευταία οχταετία και σήμερα ναι θεωρώ ότι με τις προβλέψεις που γίνονται αλλά και τα απτά αποτελέσματα που υπάρχουν, η Κύπρος μπορεί να κοιτάζει μπροστά  με αισιοδοξία το μέλλον