Γράφει ο Μούσουλλου Γιώργος
Τις τελευταίες δεκαετίες, αν καi πληθαίνουν οι φωνές που οδηγούν προς την ισότητα και την ισονομία των δύο φύλων, μέχρι σήμερα το χάσμα δεν έχει γεφυρωθεί.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρώτη χώρα που έδωσε το αναφαίρετο δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις γυναίκες ήταν η Φιλανδία το 1906. Η Φιλανδία ένα χρόνο μετά, στις εκλογές του Μαρτίου το 1907 εξέλεξε 19 γυναίκες στην Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση, πορεύθηκε τότε και η Πολωνία, καθώς το 1918 έδωσε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Παρ ‘όλα αυτά τη τελευταία δεκαετία η Πολωνία, καθώς και άλλες χώρες, κατέφυγαν σε πολιτικές και πρακτικές μιας άλλης εποχής.
Η κρίση, που διανύει τη τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Ήπειρος μοιάζει περισσότερο με «κρίση Ανθρωπιάς», καθώς αδιαμφισβήτητα πορεύθηκε προς τη παραβίαση και τη κατάργηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, αφού σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητήθηκαν ανοιχτά οι αξίες του διαφωτισμού και το κεντρικό σύνθημα αυτού «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις και ακραίες απόψεις προχώρησαν σε αποφάσεις που καταπιέζουν την ανθρώπινη υπόσταση.
Η Πολωνία συγκαταλέγεται στις 31 χώρες που υπέγραψαν την διακήρυξη κατά των αμβλώσεων, την οποία προώθησαν στον ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αξιοσημείωτο είναι, πως οι περισσότερες χώρες, που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη διακήρυξη συγκαταλέγονται στον κατάλογο με τις 20 χειρότερες χώρες για τις γυναίκες (Women Peace and Security Index – Georgetown University).
Στην έκθεση για το κράτος δικαίου τον Σεπτέμβρη του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία εναντίον της Πολωνίας, βάσει του Άρθρου 7(1) TEU του 2017 για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου. Εν έτει 2020, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις – υπό προϋποθέσεις – ,το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα του που εγκρίθηκε με 455 ψήφους υπερ, κατέκρινε την απόφαση αυτή.
Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρθηκε, ακόμα, και στους δικαστές, αφού αυτοί εκλέγονται και εξαρτώνται πλήρως από πολιτικούς του κυβερνώντος συνασπισμού υπό την ηγεσία του Κόμματος του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS). Στην ίδια ανακοίνωση επίσης, εκφράστηκε η στήριξη και η αλληλεγγύη των ευρωβουλευτών προς τους Πολωνούς πολίτες, ιδίως τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Άμεση ήταν και η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, αφού μαζί με το Human Rights Watch έστειλαν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, για να παρακολουθήσει την ακρόαση του Πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και να αναλύσει την απόφαση.
Παρα το γεγονός, ότι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί προασπίζουν σθεναρά το δικαίωμα στην άμβλωση, στις υπόλοιπες πτυχές της ανθρώπινης ζωής οι γυναίκες δέχονται διακρίσεις. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που πραγματοποιήθηκε το 2018 στις χώρες της ΕΕ παρατηρούμε, ότι μισθολογικά οι γυναίκες βρίσκονται χαμηλότερα από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών των γυναικών εργαζομένων ως ποσοστό επί τοις εκατό των ακαθάριστων αποδοχών των ανδρών είναι 14,8% λιγότερο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30 Ιανουαρίου 2020, κατανοώντας το μισθολογικό χάσμα εξέδωσε ψήφισμα και κάλεσε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ταχεία έγκριση και εφαρμογή της οδηγίας για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, αναμφισβήτητα δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, πως δεν θα δεχθούν καμία βεβήλωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε ανάγκη από φωνές προόδου και εξέλιξης, ώστε να πετύχουμε την ισότητα για όλους και όλες. Η αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και οι συνεχόμενες κοινωνικές διεκδικήσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε πολίτες που θα προασπίσουν τα δικαιώματα όλων.
Πηγές
Δικαιώματα των γυναικών: υπάρχει πράγματι ισότητα των φύλων στην Ευρώπη; https://europa.eu/youth/eu/article/37/74853_el
(Αccessed December 13,2020)
Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ: στοιχεία και αριθμοί (γράφημα): Επικαιρότητα: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (2020, March 03). https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20200227STO73519/to-chasma-amoivon-metaxu-ton-duo-fulon-stin-ee-stoicheia-kai-arithmoi-grafima
(Αccessed December 13,2020)
Πολωνία: Σχεδόν πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων. Retrieved December 13, 2020,https://www.kathimerini.gr/world/561129937/polonia-schedon-pliris-apagoreysi-ton-amvloseon/ (Αccessed December 13,2020)
Η de facto απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία θέτει σε κίνδυνο τις γυναίκες: Επικαιρότητα:Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (2020, November 26).https://www.europarl.europa.eu/news/el/press-room/20201120IPR92132/i-de-facto-apagoreusi-tis-amvlosis-stin-polonia-thetei-se-kinduno-tis-gunaikes
(Αccessed December 13,2020)
Φωτογραφία:Pozniakov ,R. Retrieved from