γράφει ο Γιώργος Βασίλογλου,
Το τελευταίο διάστημα είναι πια κατανοητό από το πιο μικρό μέρος μέχρι το πιο μεγάλο πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ περνάνε μια μεγάλη κρίση, που πολλοί –απαισιόδοξοι- φοβούνται την επόμενη μέρα. Και οι 2 χώρες προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να επιδείξουν πως είναι –αναμφισβήτητα- ισχυρές δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη. Hπαγκόσμια κοινότητα ελπίζει πως όλο αυτό θα παραμένει σε τροχιά επίδειξης δύναμης και όχι σε μια ένοπλη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε μια τεράστια παγκόσμια κρίση ανόμοια με οποιαδήποτε των τελευταίων δεκαετιών.
Για την Ασιατική Ήπειρο όλα αυτά μόνο ένα παιχνίδι μεταξύ των ισχυρών τους αντρών δεν είναι. Πολλοί πολίτες της Βόρειας Κορέας ζητούν, ανάμεσα τους και φοιτητές, να στρατολογηθούν ή και να επιστρέψουν στις ειδικές δυνάμεις μετά τις δηλώσεις της βόρειο-κορεατικής κυβέρνησης ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος της Κορέας ,όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap. Οι κινήσεις που πραγματοποιεί ο ισχυρός άντρας της Βόρειας Κορέας πάντως μόνο έναν φοβισμένο άντρα δεν θυμίζουν.
Παρά τις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ προς την Βόρεια Κορέα ,η εισροή κεφαλαίου δεν έχει σταματήσει. Η Κίνα – η τεραστία οικονομικής δύναμης γειτόνισσα – συνεχίζει και αγοράζει άνθρακα, οι πολίτες που δουλεύουν στο εξωτερικό στέλνουν χρήματα και επίσης οι πωλήσεις όπλων καλά κρατούν. Επίσης ,στο πίσω μέρος του κεφαλιού του ο Κιμ ξέρει πως η ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν τη διαταραχή της παγκόσμιας ειρήνης τόσο εύκολα με το να έρθουν σε πολεμική ρήξη με την Βόρεια Κορέα.
Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ έχουν με πολλούς τρόπους δηλώσει ότι θα στηρίξουν τις χώρες συμμάχους τους όπως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα ή η Ταιβάν, με όποια μέθοδο πιστεύουν πως είναι η πιο αποτελεσματική στο επίπεδο της ασφάλειας και άμυνας. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα , η Ταιβάν αλλά και άλλες ενδιαφέρονται στο να αναπτύξουν πυρηνικές δυνατότητες με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας έναντι τυχόν ξένων επιθέσεων στα εδάφη τους. Έτσι, μιλάμε πλέον για μια αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από τη μεριά των συγκεκριμένων χωρών, ενώ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όλοι ήθελαν τη μείωση και τελικά τον περιορισμό τους.
Πλέον οι περισσότεροι πιστεύουν πως σε περίπτωση ρήξης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ η Κίνα θα σταθεί στο πλευρό της γειτόνισσας της κάτι το οποίο ωστόσο απορρίπτεται από πολλούς αναλυτές ως μια ρεαλιστικό. Ειδικότερα, η πολιτική του Κιμ Γιόνγκ Ουν δεν είναι σύμφωνη με τα πολιτικά πιστεύω και την στρατηγική που θέλει να προωθήσει η Κίνα ,ειδικά τώρα που αποτελεί μια τεράστια οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Η Κίνα έχει εμπορικές και οικονομικές (μένει να δούμε για ακόμα πόσο βέβαια δεδομένου του εμπορικού πολέμου που θα επέλθει) αλλά όχι στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην απόφαση της Κίνας να διαλέξει –αν της ζητηθεί- μια πλευρά. Γενικά, θεωρείται από την κοινή γνώμη πως η Κίνα θα έχει περισσότερο ρυθμιστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών και όχι κάποιο καθοριστικό.
Συμπερασματικά, στόχος της Βόρειας Κορέας ,εκτός βέβαια της επίδειξης δύναμης, είναι να αποδείξει πως αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή και πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν καθόλου εύκολα να σταματήσουν την ανάπτυξη του πυρηνικού της σχεδίου και του στρατηγικού σχεδιασμού της.
Πηγές:
1. Η σύγκρουση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, τα πυρηνικά και ο ρόλος Κίνας, Ρωσίας και Ευρώπης. Ανακτήθηκε από:https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/2664861/weekend–i–sigkrousi–ipa–vorias–koreas–ta–pirinika–ke–o–rolos–kinas–rosias–ke–evropis
2. Β.Κορέα: Εκατομμύρια πολίτες «τρέχουν» να καταταγούν για να πολεμήσουν τις ΗΠΑ. Ανακτήθηκε από: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/92959/v–korea–ekatommyria–polites–trexoyn–na–katatagoyn–gia–na–polemisoyn–tis–hpa
3. Politico: Οι πέντε λόγοι που ο Κιμ δεν φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ. Ανακτήθηκε από: http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/95524/politico–oi–pente–logoi–poy–o–kim–den–fovatai–ton–ntonalnt–tramp