Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και τον ερχομό του Ντόναλντ Τραμπ, όλα τα παγκόσμια οικονομικά μέτωπα, τα οποία είναι ανοικτά αναμένουν τι είδους πολιτική θα εφαρμόσει ο Λευκός Οίκος. Ένα εξ αυτών είναι και η πορεία του Κινεζικού Νομίσματος (γουάν).
Ήδη το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κινεζική οικονομία παρουσιάζει θα λέγαμε σημάδια κόπωσης μετά από τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα σημάδι αποτελεί η πτώση της αξίας του γουάν το 2016, η οποία ήταν η μεγαλύτερη τα τελευταία 20 έτη. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εδώ καθότι συναλλαγματικά αποθέματα της κόκκινης υπερδύναμης έχουν υποχωρήσει κατά 10% , με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω από τα 3 τρις δολλάρια.
Το 2017, μία πολύ κρίσιμη χρονιά για το κινεζικό νόμισμα και αυτό καθότι ο νέος Πλανητάρχης εμφανίζει ξεκάθαρα την επιθετική οικονομική πολιτική έναντι της Κινεζικής και Γερμανικής υπερδύναμης. Είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών, οι οποίες αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα έχουν την μείωση της ζήτησης του κινεζικού νομίσματος και την μοιραία ‘’κατρακύλα’’ της αξίας του.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Fed (Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα) θα προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου εντός του 2017, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η διαφορά από τα επιτόκια της Κίνας και θα καταστούν λιγότερο ελκυστικά τα περιουσιακά στοιχεία του γουάν. Με λίγα λόγια οι αποδόσεις των επιτοκίων του δολαρίου θα πείσουν τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στο πιο ελκυστικό γουάν, με αποτέλεσμα τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάριο να ισχυροποιηθούν κατά πολύ και ταυτόχρονα την πτώση της αξίας του γουάν.
Επιπλέον είναι γεγονός ότι πριν καν εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής έχει απειλήσει ότι θα εφαρμόσει πολιτική βαρέων δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα μέχρι της τάξεως 45%. Ένας εμπορικός πόλεμος θα είναι «πολύ επιζήμιος» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, καθώς θα μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και θα πλήξει το γουάν, ενώ θα επιβραδύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που επιχειρεί να εφαρμόσει η κινεζική οικονομία ώστε να συνεχίσει να παραμένει το τροχιά ανάπτυξης.
Τέλος, ο Αμερικανικός παράγοντας δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του κινεζικού νομίσματος, παρά την προσπάθεια περιφρούρησης των αποθεμάτων συναλλάγματος μέσω των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls). Η Κίνα σκέφτεται, οι έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου να αρθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς επιχειρείται να προβληθεί το νέο καθεστώς του γουάν ως διεθνούς νομίσματος. Πολύ πιθανό η ενέργεια αυτή να έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική εκροή κεφαλαίων όπως το 2016 με αποτέλεσμα την πτώση του νομίσματος. Μένει να δούμε αν όλα τα παραπάνω θα μείνουν στα χαρτιά και αν ο Κινεζικός δράκος θα συνεχίσει να πετάει τη φλόγα τη της ανάπτυξης!