Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Η Ενεργειακή Πολιτική των ΗΠΑ: Η Περίπτωση του Donald Trump (Μέρος Α’)

Γράφει ο Σπύρος Τουλουπάκης

Το παρόν ερευνητικό κείμενο αποτελεί το πρώτο από τα δύο κείμενα που σαν στόχο έχουν τη σύγκριση της ενεργειακής πολιτικής όπου εφάρμοσε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και εφαρμόζει ο νυν πρόεδρος, Joe Biden, στο δεύτερο μέρος.

Στις 9 Νοεμβρίου του 2016, οι Ρεπουμπλικάνοι κατορθώνουν να νικήσουν στις εκλογές, έχοντας σαν υποψήφιο «το απολυτό», όπως τον αποκαλούσαν τότε τα μέσα ενημέρωσης, «outsider». Ο Donald Trump, αιφνιδιάζοντας σχεδόν κάθε προεκλογική πρόβλεψη, κατόρθωσε να καταστεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, με την εκλογή του να σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας σειράς επαναπροσδιορισμών σε ποικίλους τομείς πολιτικής, μεταξύ αυτών και της ενέργειας.

Η ρήση «America First» διαμόρφωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου την εξωτερική πολιτική που ακλούθησε η προεδρία Trump, ενώ το «America First Energy Plan» επέφερε το ίδιο αποτέλεσμα στο ενεργειακό σκέλος. Ο στόχος, όπως γίνεται ευκολά αντιληπτό, δεν ήταν άλλος από το να καταστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργειακά αυτόνομες, μέσω της πλήρους εκμετάλλευσης των διαθέσιμων ορυκτών πόρων τους. Ένα μεγάλο μέρος των σχετικών νομοθεσιών αφιερώθηκε προκειμένου να αρθούν εμπόδια, νομοθεσίες και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν προκειμένου να βελτιωθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας, η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Στα δείγματα γραφής της προαναφερθείσας πρακτικής εντάσσεται η παροχή πρόσβασης σε ομοσπονδιακά εδάφη για την ελεύθερη ανάπτυξη οποιουδήποτε ενεργειακού πρότζεκτ, καθώς και η διευκόλυνση κατασκευής βασικών επενδύσεων που πρωτύτερα αντιμετώπιζαν γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως ο πετρελαϊκός αγωγός Keystone XL. Στο ίδιο μήκος κύματος μπορεί εύλογα να ενταχθεί και ο νόμος Affordable Clean Energy Rule, όπου ήρθε να αντικαταστήσει το Clean Power Plan του προέδρου Obama, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας άνθρακα. Η νέα νομοθεσία καταργούσε την υποχρέωση των Πολιτειών να περικόψουν συγκεκριμένο αριθμό εκπομπών διοξειδίου, αντ’ αυτού οι νομοθέτες της εκάστοτε πολιτείας μπορούσαν να αποφασίσουν εκείνοι πως θα βελτιωνόταν η αποδοτικότητα, ενώ οι εταιρείες δεν ήταν πλέον υποχρεωμένες να απαρνηθούν τον βλαβερό άνθρακα για άλλες περιβαλλοντικά φιλικότερες μορφές ενέργειας.

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, ο 45ος Αμερικάνος πρόεδρος δεν καθυστέρησε να εναντιωθεί στη δέσμευση που είχε αναλάβει ο προκάτοχός του, το 2015, με τη Συμφωνία των Παρισίων. Ήδη από τις αρχές του 2017, ο Προέδρος Trump είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύονταν από τη συμφωνία, κάτι που επισήμως έλαβε χωρά στις 4 Νοέμβριου του 2020, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε φροντίσει να εκμηδενιστεί εξ ολοκλήρου η αμερικανική οικονομική συνδρομή στο Green Climate Fund. Επιπροσθέτως, πλήθος φιλικών προς το περιβάλλον νομοθεσιών και κανόνων που επιβλήθηκαν, κυρίως, επί προεδρίας Obama, όπως για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανακλήθηκαν.

Εικόνα 1. U.S. primary energy production by major sources, 1950-2020. Available at:
https://www.eia.gov/energyexplained/us-energy-facts/

Η θητεία του Προέδρου Trump θα λήξει χωρίς να επιτευχθεί η ανανέωσή της για άλλη μια τετραετία, στις εκλογές του 2020, ωστόσο, εύλογα, δημιουργείται το ερώτημα κατά ποσό το America First Energy Plan στέφθηκε με επιτυχία. Σύμφωνα με τα αναρτημένα στατιστικά επί προεδρίας Trump, οι ΗΠΑ κατέστησαν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου, σημειώνοντας σταθερή αύξηση ανά έτος, προσεγγίζοντας τα 23,57 quadrillion British thermal units το 2020, ξεπερνώντας έτσι τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία από το 2017 και μετά.

Αντίστοιχα, η παραγωγή φυσικού αερίου γνώρισε σημαντική αύξηση, προσεγγίζοντας το 2020 τα 34,68 quadrillion British thermal units, ενώ τα στερεά καύσιμα, όπως o λιγνίτης, αν και δεν σημείωσαν αύξηση, τουλάχιστον κάμφθηκε η πτωτική πορεία παραγωγής τους, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν τελικά πτωχεύσεις εταιρειών του χώρου. Παρόλα αυτά, η αυξημένη εγχώρια παραγωγή παραμένει η μια μεταβλητή για να θεωρηθούν οι ΗΠΑ ενεργειακά αυτόνομες, με την κατανάλωση να είναι η δεύτερη.

Εικόνα 2. U.S. primary energy overview, 1950-2020. Available at:
https://www.eia.gov/energyexplained/us-energy-facts/imports-and-exports.php

Παραδόξως, λαμβάνοντας υπόψη τα αναρτημένα στατιστικά της ΕΙΑ, οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά το 1957, κατόρθωσαν για δύο συναπτά έτη να παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσαν. Οι εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων εννοείται δεν εξαλείφθηκαν λόγω της θετικής εξέλιξης, παρόλα αυτά ήταν οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1985 μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, η στρατηγική που ακολούθησε ο πρόεδρος Trump τυπικά, τουλάχιστον, φαίνεται να απέδωσε. Σύμφωνα άλλωστε και με τα στατιστικά, οι ΗΠΑ αν όχι κατέστησαν, σιγουρά πλησίασαν πολύ κοντά στο να θεωρηθούν ενεργειακά αυτόνομες. Ωστόσο, το κατόρθωμα αυτό δεν στέφθηκε με επιτυχία αναίμακτα, καθώς το διεθνές κυρός των ΗΠΑ κατακρημνίστηκε, η συλλογική προσπάθεια για την προστασία του κλίματος υπονομεύτηκε και το παρθένο αμερικανικό περιβάλλον κατέστη έρμαιο των ενεργειακών κολοσσών. Θα ήταν άδικο, όμως, να μην επισημανθεί το γεγονός ότι τα ενεργειακά θεμέλια που δημιουργήθηκαν επί Trump, ακόμα και με τη νέα ηγεσία στον Λευκό Οίκο, είναι αυτά που προστατεύουν τις ΗΠΑ από την επερχόμενη ενεργειακή κρίση που ήδη έχει αρχίσει να ταλανίζει τον υπόλοιπο πλανήτη.

Πηγές:

Πηγή Εικόνας: CNN BUSINESS –https://money.cnn.com/2016/11/16/investing/donald-trump-oil-prices/index.html