Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ : Το κουτί της Πανδώρας

Γράφει η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου

Η 30η Μαρτίου του 2020 αποτελεί ιστορική μέρα για την γειτονική μας χώρα, την Βόρεια Μακεδονία. Έπειτα από μακροχρόνιες συζητήσεις και περίπου 20 χρόνια μετά την κατασκευή  της μεγαλύτερης ίσως ανά την υφήλιο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στα εδάφη της, η έπαρση της σημαίας του εν λόγω κράτους τελέστηκε στην έδρα του ΝΆΤΟ κάτω από χαμηλούς τόνους. Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία τέθηκε και επισήμως το 30ο μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στάθηκε ικανή να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με σκοπό την ένταξη αυτού του κράτους στην συμμαχία αποδεχόμενοι σαφώς και τα πλεονεκτήματα αυτής . Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του ΝΆΤΟ Jens Stoltenberg ανέφερε πως «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι καλό για την περιοχή και για την ευρωατλαντική ασφάλεια» , ο  Pompeo υποστήριξε πως  «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΆΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή», ωστόσο το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος αρκέστηκε σε ένα διακριτικό tweet για να καλωσορίσει τους γείτονες της  «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΆΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Η Βόρεια Μακεδονία συστάθηκε μετά την κατάργηση της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας το 1991. Πρώτα ονομάστηκε FYROM, προσφάτως όμως με την Συμφωνία των Πρεσπών μετονομάστηκε σε Βόρεια Μακεδονία πράγμα που αποτελούσε πρωταρχική μεταρρύθμιση για την είσοδο της στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν τη μεγαλύτερη πόλη των Βαλκανίων, ενώ βρίσκονται στο Βόρειο τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξε υπό οθωμανικής κυριαρχίας 500 χρόνια καθώς το 1932 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς. Το νεοσύστατο αυτό κράτος  βρίσκεται στο κέντρο της βαλκανικής χερσονήσου , συνορεύει με την Ελλάδα, το Κόσοβο τη Βουλγαρία, και την Αλβανία. Στα εδάφη της υφίστανται μικρή μειονότητα Τούρκων, Σέρβων και Ρομά ενώ σημαντική είναι αυτή των Αλβανών. Επιπροσθέτως, διαθέτουν τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση, έχουν μικρή οικονομία με το ΑΕΠ να φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια και το κατακεφαλήν εισόδημα τα 4 .755 δηνάρια Βόρειας Μακεδονίας ετησίως. Το πολίτευμα τους είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενώ η πολιτική  οργάνωση της ορίζεται από το σύνταγμα του ΠΓΔΜ που συντάχθηκε το 1991. Διενεργεί εμπόριο σε όλα τα Βαλκάνια και την ανατολή και είναι το κέντρο των Βαλκανίων. Με την Ελλάδα τις συνδέει ο Αξιός ποταμός, ο οποίος χύνεται στο Αιγαίο αποτελώντας δίοδο στο εν λόγω πέλαγος άλλα και στην Μεσόγειο.

Η Βόρεια Μακεδονία από τον Δεκέμβριο του 2005 έχει αιτηθεί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 2020 κατάφερε να μπει στο ΝΆΤΟ. Πριν την είσοδο του, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε υπογραμμίσει πως η είσοδος του εν λόγω κράτους στην γνωστή συμμαχία θα συνέβαλε στο να «ρυμουλκήσει την FYROM εκτός της τουρκικής στρατιωτικής επιρροής προς όφελος της Ελλάδας», ωστόσο διαπιστώνεται το ακριβώς αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο Νταβούσογλου η βαλκανική είναι υψίστης στρατιωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί δίοδο προβολής της τουρκικής ισχύος στην μεσόγειο άλλα και στην Ευρώπη. Ενώ αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την δημιουργία θεσμικών κρατικών και εξωτικότατων μηχανισμών οι οποίοι θα προβάλουν την ισχύ της Άγκυρας στις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων. Εκεί εντάσσονται και οι μειονότητες της Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την τροποποίηση 36 της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται πως η Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωμένη να «μεριμνά» για τις μειονότητες της. Η Πολιτεία (των Σκοπίων) μεριμνά για την διασπορά του μακεδονικού λάου και για μέρος του αλβανικού λαού, του τουρκικού λαού, του βλάχικου λαού, του σερβικού λαού, του λαού των Ρομά, του βοσνιακού λάου και των άλλων και καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς με την πατρίδα.

    Στη Βόρεια Μακεδονία ο εισοδισμός του ισλαμικού στοιχείου τίθεται ολοένα και πιο έντονος με μεγάλη επιτυχία, δημιουργώντας σταθερές και διακριτές κοινωνικές δομές. Παράλληλα, το ενδιαφέρον των Αδελφών Μουσουλμάνων φαίνεται να ταυτίζεται με αυτό του τουρκικού παράγοντα, ο οποίος με κάθε τρόπο προσπαθεί να καταπάτα αλόγιστα  του νόμους του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδος, εργαλιοποιώντας πολλές φορές και τον πόνο αθώων ανθρώπων. Στα Σκόπια η μειονότητα των μουσουλμάνων εκπροσωπείται από την Ισλαμική Κοινότητα Μακεδονίας, στην οποία εντάσσονται 675.000 Μουσουλμάνοι. Ο επικεφαλής της Sulejman Rexhepi αναφέρει την δράση φονταμενταλιστών  ισλαμιστών που προσπαθούν να γαλουχήσουν νέους μουσουλμάνους με τις δικές τους «αξίες» προωθώντας τους ως μαχητές του Ισλαμικού κράτους έχοντας τον έλεγχο αρκετών τεμενών στα Σκόπια. Επιπροσθέτως, ο εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου ισλαμικού πλουραλισμού υποστηρίζει πως η ισλαμική κοινότητα Μακεδονίας βρίσκεται κάτω από την πλήρη ηγεσία των Ουαχαβιτών και Αδελφών Μουσουλμάνων, άρα και της Άγκυρας. Καθώς σε όλο αυτό το κοινωνικό πλέγμα ηγετική θέση κατέχει η Τουρκία. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εδώ και χρόνια μέσα από φιλανθρωπίες, όχι μόνο στα Σκόπια αλλά και στην Αλβανία εκμεταλλεύονται καταστάσεις με σκοπό την πραγμάτωση της νεοθωμανικής σκοποθέσιας. Έτσι αποδεικνύεται πως μέσα στο ΝΆΤΟ «το τρίγωνο Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Τουρκιάς αποτελούν ένα στρατηγικό ανθελληνικό θύλακα».. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να καταρρίπτεται  ο βασικός γεω-στρατηγικός μύθος που προέβαλε το ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ η προσπάθεια της Τουρκίας για την υλοποίηση των οθωμανικών προταγμάτων της και της προβολής της ισχύος της, σε Ευρώπη και Μεσόγειο οδεύει προς την ολοκληρωτική της επιτυχία .

    Καταλήγοντας φαίνεται  ότι η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί άθυρμα της Άγκυρας η οποία φέρνει αναταραχές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζωπυρώνοντας την νεοθωμανική πραγμάτωση.

Βιβλιογραφία

Ιωάννης Μάζης, «ΟΙ ΜΠΕΡΤΟΛΔΕΙΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΟΝΗΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΚΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΝ»,  ΤA ΝΕΑ Team,22 Ιανουαρίου 2019 , 11:13

Ιωάννης Μάζης , Civitas Gentium , «Ἐθνικές «αὐταπάτες» διεθνοῦς ἐμβελείας: Οἱ Πρέσπες» 2019-08-19 , 24 σελίδες, Vol 7 No 1 (2019)

Ιωάννης Μάζης , «Νταβούτογλου και γεωπολιτική», Αθήνα , εκδόσεις  Ηρόδοτος 2013.