Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκή Ένωση-Τουρκία: Προοπτικές ένταξης


Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Ελλάδα ,με σκοπό την συνεργασία Τουρκίας και Ελλάδας , ανήγειρε πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις πραγματικές βλέψεις του Τούρκου πρωθυπουργού .Η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης και την αναθεώρηση της , κάτι που φυσικά δεν συνάδει με την πραγματικότητα και με την θεμελιωμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας ,της Ελλάδας ,των υπόλοιπων χωρών που έχουν υπογράψει αλλά και γενικά των κρατών της Ε.Ε. , μας δίνει την αφορμή να εξετάσουμε καλύτερα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε και την Τουρκία.                                                             
          Η ιστορία που συνδέει την Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της δεύτερης μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Η Τουρκία ήθελε να γίνει μέλος ήδη από το 1960 αλλά επίσημη αίτηση για την ένταξη της στην Ε.Ε. υποβλήθηκε το 1987.Βέβαια τότε δεν προχώρησε καθόλου η διαδικασία της ένταξης. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα της Τουρκίας ήταν το 1996 με τη θέση σε ισχύ της τελωνειακής ένωσης κατά τη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναλάβει να παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετήσια αίτηση για την πρόοδο της σχέσης αυτής ,τις οικονομικές και πολιτικές πτυχές της αλλά και τη δημοκρατική διαδικασία και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία είναι η πρώτη και η μόνη υποψήφια για ένταξη χώρα που πραγματοποίησε την προαναφερθείσα ένωση με την Ε.Ε. Αυτή προέβλεπε την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και την ελεύθερη κυκλοφορία για τα βιομηχανικά και τα κατεργασμένα αγροτικά προϊόντα . Από αυτά εξαιρέθηκε το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Από την αρχή της συμφωνίας αυξήθηκε ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών τόσο ως προς τις εξαγωγές της Ε.Ε. στην Τουρκία (36%) όσο και ως προς τις εισαγωγές της από αυτήν (10 %) .Ωστόσο η Τουρκία θέτει εμπόδια στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα που είναι ίδια με τα εγχώρια κυρίως με την επιβολή δασμών στις ποσότητες που ξεπερνούν τη συμφωνημένη ποσόστωση αλλά και με διάφορες πρόσθετες εισφορές υπέρ του στρατού κτλ . Η Ελλάδα πλήττεται κυρίως από αυτό καθώς τα προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών είναι ομοειδή. Βέβαια εδώ θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να συμφωνήσει η Ελλάδα στην συγκεκριμένη ένωση . Ο λόγος φυσικά ήταν η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου .
          Ήδη όμως από τις 14 Απριλίου 1987 η Τουρκία ζήτησε να ενταχθεί πλήρως στην Ε.Ε. Σε γνώμη που δημοσίευσε στις 5 Φεβρουαρίου 1990 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι,αν και και θα έπρεπε να προχωρήσει η ένωση μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. σύμφωνα και με τη συμφωνία σύνδεσης της Άγκυρας ,που υπεγράφη στις 12 Σεπτέμβρη 1963 (αυτή προέβλεπε την εγκαθίδρυση της τελωνειακής ένωσης και περιελάμβανε και το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.) , η Τουρκία δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης . Ας αναφέρουμε επιγραμματικά  τα κυριότερα ζητήματα που αποτελούν εμπόδιο για την ένταξη της. Πρώτον , παρόλο που καταργήθηκε η θανατική ποινή,δεν έχει κάνει ιδιαίτερη πρόοδο σε σχέση με τα δικαιώματα του ανθρώπου δηλαδή με την ελευθερία έκφρασης της γνώμης,του τύπου, τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και με τις μειονότητες κυρίως φυσικά με τους Κούρδους με τους οποίους συγκρούεται η Τουρκική Κυβέρνηση . Άλλο ζήτημα που αποτελεί εμπόδιο στην ένταξή της είναι φυσικά το Κυπριακό , το γεγονός δηλαδή ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα το 37 % της Κύπρου από το 1974 , δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και απαγορεύει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων στα λιμάνια της. Τέλος , σημαντικό ζήτημα είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας και την συνεχή έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει απέναντι στις διεθνείς συνθήκες .
          Η Ε.Ε. με την ένταξη αυτή στόχευε στην επίλυση των παραπάνω ζητημάτων ,τα οποία ακόμη και σήμερα είναι αρκετά κρίσιμα , και φυσικά στην δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Τουρκίας , που θα αποτελούσε πρότυπο για τον υπόλοιπο ισλαμικό κόσμο . Ωστόσο , μετά το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 2016 ,όπου περισσότεροι από 100.000 διώχθηκαν ή απολύθηκαν και 36.000 συνελήφθησαν , ενώ ταυτόχρονα το καθεστώς του Ερντογάν έκλεισε πολλά Μέσα Μαζικής ενημέρωσης , οι Βρυξέλλες άσκησαν ιδιαίτερα αρνητική κριτική και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουσιαστικά σταμάτησε τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
          Οι διαδικασίες για την ένταξη έχουν παγώσει , κάτι που ενισχύεται από τη δικτατορική συμπεριφορά του Ερντογάν , και το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Τουρκία είναι βαρύ , ιδιαίτερα τεταμένο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας λόγω της ανάμειξης του Ερντογάν στις γερμανικές εκλογές και των συλλήψεων Γερμανών πολιτών στην Τουρκία .Με όλα αυτά αναρωτιέται κανείς αν θα γινόταν να επιδιορθωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία.

Βιβλιογραφία

http://www.kathimerini.gr/928827/opinion/epikairothta/politikh/toyrkia-ellada-kai-eidikh-sxesh-me-thn-ee