Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Επίθεση στην Νίκαια

Ακριβώς οκτώ μήνες και μία ημέρα από τη σφαγή στο Παρίσι το Νοέμβρη του 2015 με τους 130 νεκρούς στο όνομα του ISIS, ο τρόμος επέστρεψε πάλι. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας βρέθηκε η Νίκαια. 

Ήταν λίγο πριν τις 11 το βράδυ στις 14 Ιουλίου 2016 όταν σημειώθηκε νέα επίθεση στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική γιορτή της Γαλλίας.
Τη συγκεκριμένη περίσταση εκμεταλλεύτηκε ο 31χρονος Γάλλος Mohamed Lahouaiej Bouhlel, με καταγωγή από την Τυνησία, προκειμένου να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Όλα ξεκίνησαν όταν ο δράστης οδηγώντας ένα φορτηγό 19 τόνων, έπεσε με ταχύτητα πάνω στο πλήθος που παρακολουθούσε το σόου πυροτεχνημάτων. Διανύοντας μία απόσταση δύο χιλιομέτρων και κάνοντας ζιγκ ζαγκ,  παρέσυρε αθώους ανθρώπους σκορπώντας το θάνατο. «Οι άνθρωποι έπεφταν σαν κορίνες και ο κόσμος ούρλιαζε», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, καθώς το φορτηγό παρέσυρε μικρούς και μεγάλους. Εν συνεχεία, ο δράστης κατέβηκε από το όχημα και άρχισε να πυροβολεί το πλήθος μέχρι που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα μεταφοράς παγωτού, κατάφερε να περάσει απαρατήρητος και να σκορπίσει στη συνέχεια τον τρόμο. 
Ακούγονταν απανωτοί πυροβολισμοί με τους Γάλλους αστυνομικούς να φωνάζουν. Οι εικόνες που κατέκλυζαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το σημείο της τραγωδίας ήταν ανατριχιαστικές. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ παράλληλα οι ψυχραιμότεροι σπεύδουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες. Από την άλλη πλευρά, οι αρχές εντόπισαν στο φορτηγό ψεύτικα όπλα, μια χειροβομβίδα και τα στοιχεία ταυτότητας του δράστη.
Ο απολογισμός των θυμάτων από αυτή την τραγωδία ήταν 84 νεκροί μεταξύ των οποίων 10 παιδιά και 150 τραυματίες με 54 παιδιά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλλς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, διέκοψε την επίσκεψή του και επέστρεψε στο Παρίσι, όπου ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμά του ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα από την επίθεση του Νοεμβρίου θα επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία πονάει από αυτή τη νέα τραγωδία». Συνέχισε προσθέτοντας ότι: «Η τρομοκρατική φύση της επίθεσης δεν αμφισβητείται», ενώ επίσης είπε ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις τους στη Συρία και το Ιράκ. Θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να πολεμήσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας, ενώ κατόπιν συζητήσεων που είχε με τον Πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλλς, τον Υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον Υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, οι επιπλέον 10000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας, θα παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις καθώς η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως προαναφέρθηκε, θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.
Επίσης, πολλοί έσπευσαν να καταδικάσουν και αυτοί με τη σειρά τους το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα, όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η νέα Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέσσα Μέι, η υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλοι πολλοί, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους προς τη Γαλλία αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Γενικότερα, η νέα επίθεση σε γαλλικό έδαφος ίσως είναι συμβολική, καθώς αφ’ ενός πραγματοποιήθηκε ανήμερα της γαλλικής εθνικής επετείου και αφετέρου 14 μέρες πριν λήξει η κατάσταση συναγερμού στη χώρα που είχε επιβληθεί.
Εν τέλει, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε για ακόμη μια φορά την ευθύνη, αν και η σχέση του δραστη με την οργάνωση δεν είναι σαφής, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ. Αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο το φόβο ότι ριζοσπαστικοποιημένοι ή απομονωμένοι μουσουλμάνοι μπορούν να πραγματοποιήσουν βίαιες επιθέσεις οπουδήποτε.
Τέλος, είναι το πλέον πιο σοβαρό χτύπημα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 με τους 130 νεκρούς και της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους 32 νεκρούς, όπου και στις δύο περιπτώσεις την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Χαλιφάτο.