Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Οικονομία

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα

γράφει η Κωνσταντίνα Ρουσσίδη,
Eίναι κοινός τόπος πλέον πως τα δεδομένα στην Ελλάδα έχουν εμφανώς αλλάξει.  Έπειτα από το χρηματοπιστωτικό τσουνάμι, τις φούσκες ενυπόθηκων δανείων και τη μετέπειτα κρίση αυτοπεποίθησης, έχει κάνει την εμφάνισή της η ολική αναδιαμόρφωση. Η αλλαγή δεν είναι πλασματική αλλά υπαρκτή και αποφάσισε να επιβληθεί και να επικρατήσει. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει ένα κραταιό ανθρώπινο δυναμικό, μία καινοτόμο νεολαία και ένα πληθυσμό ο οποίος εν συνόλω έχει αρχίσει να κρυφοχαμογελά και να εμπιστεύεται «το νέο». Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς, παρά την παγίδα ρευστότητας του 2007, μία ευρύτερη ματιά δεικνύει πως η παγκόσμια οικονομία βιώνει σταθερή ανάπτυξη. Ήδη το 2006 η αύξηση του παγκόσμιου προϊόντος ήταν σχεδόν 5%, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ. Εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη σημειώνεται στις φτωχότερες χώρες, ιδίως σε Κίνα και Ινδία, με ρυθμό ανάπτυξης να αγγίζει ετησίων το 10%. Στην Ευρώπη ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης έχει βελτιωθεί, παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Και σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Τρίτη 9/1/2018 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στη δημοσιότητα, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Σεπτεμβρίου 2017, καθώς το ποσοστό υποχώρησε από 23,2% σε 20,5% αντιστοίχως.

Στη διαμόρφωση των δεδομένων αυτών έχει επιτελέσει εξαίσια το έργο του ο επιχειρηματικός κλάδος, για τον οποίο εν όψει της κρίσης η στάση της κοινής γνώμης έχει μετατοπιστει από το σκεπτικισμό και τη φοβία, στην εμπιστοσύνη και τη στήριξη. Συγκεκριμένα, η Χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε. απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της ελεύθερης κινητικότητας των αγαθών, των υπηρεσιών και των μυαλών της. Με την κινητικότητα ο άνθρωπος αλλάζει, εξευγενίζεται και επιχειρεί. Επιχειρηματικότητα σημαίνει πρωτοβουλία. Ειδικότερα, σημαίνει προσπάθεια μετατροπής της πρωτοβουλίας σε πράξη ώστε η πράξη αυτή να επιφέρει κέρδος. Για να υπάρξει το κέρδος χρειάζεται κεφάλαιο και η άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ με επιχορηγήσεις και συμβάσεις καθώς και η έμμεση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων παρέχει δικλείδες ασφαλείας αναγκαίες για το απαιτούμενο ρίσκο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ευρώπη 2020, ποικίλα προγράμματα-πλαίσια, όπως το JEREMIE  επιχορηγούν και επιβραβεύουν υπάρχουσες ή νεοφυείς επιχειρήσεις (startups[1]). Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 60 εταιρείες νεοφυείς από το JEREMIE. Οι ευκαιρίες εμπλουτίζονται από τα ενωσιακά προγράμματα υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τα προγράμματα επιχειρηματικών κεφαλαίων και επιβραβεύσεων.

Σύμφωνα με τα ως άνω είναι εμφανές πως ο επιχειρηματικός κλάδος στην Ελλάδα έχει μέλλον, με ένα από τα πιο δυνατά της σημεία πλέον στα πρώτα βήματα του 2018, τον τομέα των startups, δηλαδή επιχειρήσεων κυρίως τεχνολογικού προσανατολισμού, πολλές από τις οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα αγορά ή να εξελίξουν μια υπάρχουσα.  Σημειωτέον ότι, η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει τη γραφειοκρατία και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αποθάρ
ρυναν τους επιχειρηματίες στο παρελθόν, οπότε ο τομέας κατέχει και τη στήριξη των Αρχών. Επιπροσθέτως, οι επενδυτές έλκονται συχνότερα από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και τις διακρίνουν από την αναλογία ρίσκου-οφέλους και τις δυνατότητες επεκτασιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζουν χαμηλό κόστος υλοποίησης, σε συνδυασμό με υψηλό ρίσκο και υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν διάφορες επιλογές χρηματοδότησης, που ξεκινούν από απλούς επενδυτές και καταλήγουν σε μεγάλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, γνωστές και ως Venture
Capital. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από τους ιδρυτές τους.

Ένα σπουδαίο ελληνικό παράδειγμα αποτελεί η καινοτόμος Persado, με έδρα στη Νέα Υόρκη , μία startup που δραστηριοποιείται από το 2012 στο να δημιουργεί «εξατομικευμένη γλώσσα» για κάθε καταναλωτή, επιτρέποντας στoπελατολόγιό της να οδηγείται σε βραχυπρόθεσμες πωλήσεις και ισχυρές μακροπρόθεσμες σχέσεις. Η Persado είναι η πρώτη εταιρεία που ουσιαστικά αποδομεί και αναλύει τα γλωσσικά στοιχεία και τα συναισθήματα και στη συνέχεια συνδέει κάθε στοιχείο με τις πραγματικές συμπεριφορές απόκρισης των καταναλωτών,αποκαλύπτοντας τα ακριβή κίνητρα δράσης. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που παράγει το σύστημά της ‘AI‘, το Persado One είναι σε θέση να εγγυηθεί τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης. Να σημειωθεί ότι, τον Απρίλιο του 2016 στη νέα χρηματοδότηση του τρίτου γύρου, των 30 εκατ. δολ. ηγήθηκε η Goldman Sachs και συμμετείχαν όλοι οι προηγούμενοι επενδυτές: Bain Capital Ventures, StarVest Partners, American Express Ventures και City Ventures, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό επενδύσεων που έχει λάβει η εταιρεία στα 66 εκατ. δολάρια.

Συμπερασματικά, συο σύγχρονο διεπιστημονικό και δυναμικό περιβάλλον της επιχειρηματικότητας, στο οποίο κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί εάν θα ξεσπάσουν άλλες φούσκες ή όχι, το σίγουρο είναι πως το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει καιρό τώρα και στο πιθάρι υπάρχει ανεξάντλητο το τελευταίο –και  πιο πολύτιμο- από τα περιεχόμενά του, το οποίο ανήκει σε όλους, δίχως κόστος. Το μέλλον των startups δείχνει ευοίωνο και όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν σε άρθρο της η L.ModianoLeon, Σύμβουλος Διοίκησης του Ομίλου στη Eurobank, θα αποδειχθεί ‘καταλύτης’ για την αλλαγή.


Πηγές:

European Business Awards, https://www.businessawardseurope.com/about, 9/4/2018

Blanchard, O., (2012), Μακροοικονομική, επιμ. Νίκας, X.,  εκδ. ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Modiano-Leon, L., (2014) , «Youth entrepreneurship in Greece: A sign of hope?», http://www.ekathimerini.com/159557/article/ekathimerini/comment/youth-entrepreneurship-in-greece-a-sign-of-hope, (9/4/2018)



[1]  Ο όρος έγινε γνωστός όταν πλήθος επιχειρήσεων με κατάληξη .comιδρύθηκαν στο διαδίκτυο