Loading...
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Δημοψήφισμα στην Ιταλία: ένα ΙΤΑLEXIT στον ευρωπαϊκό ορίζοντα;

Ύστερα από το BREXIT και την εκλογή Trump στην αμερικανική προεδρία, ένα νέο πολιτικό γεγονός αναμένεται να ταράξει την ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.

Στις 4 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Ιταλία με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ιταλός  πρωθυπουργός Matteo Renzi, προτείνει να αποδυναμωθεί ο ρόλος της Γερουσίας και να περιοριστούν οι αρμοδιότητες των περιφερειακών κυβερνήσεων. Σκοπός του είναι να ενδυναμωθεί η κυβέρνησή του, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο αυτή διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Renzi  προτρέπει τους πολίτες να υπερψηφίσουν αυτή την πρόταση, ενώ την έχει συνδέσει με την αποχώρησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείξει «όχι».Ιδιαίτερα επωφελημένος από το γεγονός αυτό θα βγει ο Beppe Grillo, ιδρυτής του λαϊκιστικού και αντισυστημικού Κινήματος των «5 Αστέρων», καθώς υπάρχει φόβος πως θα βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην εξουσία. Το κίνημά του ήταν ήδη πρώτο στις δημοσκοπήσεις πριν την εκλογή Trump. Ο Grillo, υπογράμμισε πως είναι χρέος του Renzi να παραιτηθεί σε περίπτωση που κυριαρχήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα και πως εάν συμβεί αυτό θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στις αρχές του 2017. Ο Grillo θεωρεί το δημοψήφισμα επικίνδυνο καθώς  θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε ένα μοναδικό πρόσωπο, τον Renzi. 
Επίσης, δηλώνει απογοητευμένος με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για αυτό γραμμή του κινήματός του είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Ενάντια στην μεταρρύθμιση τάσσεται όχι μόνο το κίνημα του Grillo, αλλά όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τα πρώτα poll δείχνουν προβάδισμα του «όχι» καθώς συγκεντρώνει το 54% της λαϊκής γνώμης, έναντι του 46% που υποστηρίζει το «ναι». Στην πλευρά του «ναι» βρίσκονται ιταλικές εργοδοτικές ενώσεις. «Εάν επικρατήσει το “ναι”, η χώρα θα αλλάξει με οικονομικούς όρους, θα είναι πιο σύγχρονη και αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε πρόσφατα ο Vincenzo Boccia, πρόεδρος της Confidustria. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται τα συνδικάτα των εργαζομένων.  Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός των ιταλών πολιτών είναι ακόμα αναποφάσιστος,  ενώ σύμφωνα με τον Renzi «το δημοψήφισμα δεν αποτελεί σημείο κατάληξης, αλλά σημείο εκκίνησης» για τον εκσυγχρονισμό της Ιταλίας
“Η νίκη Trump έχει δείξει ότι ο λαϊκισμός συνεχίζεται το 2016 και δείχνει πως η πιθανότητα να απορριφθεί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι ισχυρότερη από ό,τι υποθέτουμε”, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Franklin Templeton, David Zahn.
Ένα πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ταλανίσει όχι μόνο την πολιτική ζωή της Ιταλίας, αλλά και τον ήδη προβληματικό τραπεζικό τομέα της καθώς και την υγεία ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα αυτό το Δεκέμβριο μπορεί να δημιουργήσει μεταβλητότητα σε όλες τις αγορές καθώς το έτος φτάνει στο τέλος του», εξήγησε μιλώντας στο CNBC η Maria Paola Toschi, στρατηγική αναλύτρια για τις παγκόσμιες αγορές στην JP Morgan Asset Managem
ent.
Οι επενδυτές πάντως φοβούνται για ένα ITALEXIT μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας της Αγοράς “Sentix”, πιθανότερο είναι να αποχωρήσει η Ιταλία  από την Ευρωζώνη παρά η Ελλάδα. Μάλιστα, η έρευνα αυτή υπογραμμίζει πως η  Ιταλία έχει 9,9% πιθανότητες να αποχωρήσει , η Ελλάδα 8,5% και ακολουθούν η Πορτογαλία με 3,5%, η Φινλανδία με 2,9% και η Γαλλία με 1,5%.
Είναι γεγονός πως παρατηρείται άνοδος των λαϊκιστικών και εθνικιστικών κινημάτων σε πολλές ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ολόκληρη η Ευρώπη, λοιπόν, θα αναμένει με ανησυχία τα αποτελέσματα του ιταλικού δημοψηφίσματος.