Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Βρετανικές Εκλογές 2017



Οι εκλογές έχουν προκαλέσει σύγχυση στην Τερέζα Μέι και σε πολλούς άλλους. Πρόκειται για μια ψήφο κατά της λιτότητας και ενός λιγότερου «σκληρού» Brexit και σηματοδοτεί την αναβίωση του Εργατικού Κόμματος υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.


Το εκλογικό αποτέλεσμα της Πέμπτης  08.06.2017 συνεχίζει να «πληγώνει» την πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών, Τερεζα Μέι

Η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε η Τερέζα Μέι την οδήγησε αν όχι σε πανωλεθρία, σίγουρα σε μια  βαθιά «πληγωμένη» πολιτική κατάσταση, μιας και από τις πρώτες ώρες των αποτελεσμάτων η δυσαρέσκεια γινόταν όλο και πιο έντονη στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος. Πέρα όμως από τη δική της προσωπική τύχη είναι υπεύθυνη και για το «μετέωρο» κοινοβούλιο που έχει δημιουργηθεί, ή όπως το ορίζουν οι Βρετανοί «hung parliament». Χαρακτηριστικό παράδειγμα: το κόμμα έχασε την έδρα του Καντέρμπερι την οποία κρατούσε τα τελευταία 99 και την οποία είχε να χάσει από το 1802.

Χρονικά είναι μάλλον η χειρότερη στιγμή καθώς τώρα περισσότερο από ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια σταθερή κυρίως κυβέρνηση, ώστε να διαπραγματευθεί τη θέση του στην Ευρωπαϊκή σκηνή ενόψει του Brexit. Αφότου είχε ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ΣΛΕΕ τον περασμένο Μάρτιο, η Τερέζα Μέι πήρε το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της. Κάτι που όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν πραγματοποιήθηκε. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να  κάνουμε λόγο για σπατάλη των τριών πρώτων μηνών της διετούς προθεσμίας από πλευράς Βρετανίας σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πρέπει να ξεκινήσουν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Το χρονοδιάγραμμα και οι θέσεις της Ε.Ε. είναι σαφείς. Ας σκεφθούμε πώς θα επιτύχουμε μια συμφωνία», πρόσθεσε.
Πλέον είναι σαφείς και οι απειλές του Brexit και οι δυσκολίες που υπάρχουν στην εξασφάλιση μιας καλής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., άρα το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει ακόμη πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να αναιρέσει την απόφασή του για έξοδο από την Ε.Ε. Ενδεχομένως, αν και δεν είναι πολύ πιθανό. Περίπου τα δύο τρίτα των Βρετανών βουλευτών τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., οπότε η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί μικρή αλλά όχι αμελητέα πιθανότητα για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Οι Εργατικοί κέρδισαν έδρες σε περιοχές όπου είχε επικρατήσει η άποψη της «παραμονής» στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταδικαστικό για την κ. Μέι. Έπειτα από μια αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία, που ξανάβαλε στο εκλογικό παιχνίδι τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, η κ. Μέι βρίσκεται σε δεινή θέση. Έχασε το προεκλογικό προβάδισμα που είχαν οι Συντηρητικοί, και μάλιστα απέναντι σε έναν αντίπαλο που θεωρούνταν από πολλούς, πως είναι αδύνατον να κερδίσει τις εν λόγω εκλογές. Διέπραξε το ίδιο λάθος με τον προκάτοχό της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ  με σκοπό να σωπάσουν οι ευρωσκεπτικιστές στο εσωτερικό του κόμματός του. Και εκείνος εν τέλει απογοήτευσε τους ψηφοφόρους και παραιτήθηκε αμέσως μετά την νίκη του Brexit. Όπως εκτιμά, ο Μπρίαν Κλάας του London School of Economics.«Είναι το μάθημα των δύο τελευταίων ετών…οι ψηφοφόροι δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη η ψήφος τους».
Η Συντηρητική πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς η στήριξη αυτή θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, πως δεν θα σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει συμφωνήσει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Εξαφάνιση του UKIP από το κοινοβούλιο
Δεν είχαν παρά έναν βουλευτή. Όμως το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα UKIP έγραψε ιστορία, καθώς ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, μέχρι που ικανοποιήθηκε. Έτσι έχασε τον βασικό λόγο ύπαρξης, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε και ο ηγέτης του Νάιτζελ Φάρατζ τον οποίο διαδέχθηκε ο Πολ Νάταλ.
Το UKIP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Πολ Νάταλ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού κόμματος. Όπως δήλωσε μετά την αποτυχία αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το κόμμα.