Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Βραζιλία και ΗΠΑ: Μια «ειδική συμμαχία» στο πέρασμα των αιώνων

Γράφει η Αθηνά Ντεκούλη

Η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες και οικονομίες του δυτικού ημισφαιρίου. Τοποθετημένες γεωγραφικά σε κοινή γειτονιά, κάθε χώρα προσπαθεί να επιβληθεί και να αυξήσει την ισχύ της στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση σε παγκόσμια κλίμακα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζονται, ιστορικά, από μέτριας κλίμακας  προσπάθειες για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ειδικής συμμαχίας» στη βάση ορισμένων κοινών χαρακτηριστικών στοιχείων τους: νέες, πολυφυλετικές δημοκρατίες με ανοιχτή οικονομία. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες γεφύρωσης του μεταξύ τους χάσματος, παρατηρείται ότι ο βαθμός συνεργασίας των δύο κρατών παραμένει σχετικά μικρός. Η «ταραγμένη» αυτή σχέση οφείλεται, κυρίως, σε πολιτικούς παράγοντες που συχνά τοποθετούσαν εμπόδια  και δημιουργούν ρήγματα συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Για να γίνει κατανοητό το ειδικό καθεστώς που διέπει τις διμερείς σχέσεις των δύο συγκεκριμένων δημοκρατιών κρίνεται αναγκαία μια γρήγορη ιστορική αναδρομή στα βασικά σημεία της μεταξύ τους επικοινωνίας. Πιάνοντας το ιστορική νήμα από την αρχή, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σφυρηλατούνται επισήμως το 1824, δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Βραζιλίας από την Πορτογαλία. Οι ΗΠΑ αποτέλεσαν το δεύτερο έθνος που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Βραζιλίας, εγκαθιδρύοντας, έτσι, διπλωματικές σχέσεις με τη νεοσύστατη δημοκρατία (Eightify, 2023). Για το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα η συνεργασία των δύο χωρών ήταν αρκετά περιορισμένη καθώς δεν είχαν αναπτύξει κάποιες κοινές επιδιώξεις ώστε να τις προωθήσουν διμερώς (Eightify, 2023).

Τον 20ο αιώνα, όμως,  τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά και το επίπεδο επικοινωνίας γνωρίζει μια σημαντική ενίσχυση. Το 1945 αποτελεί κομβικό σημείο καθώς η Βραζιλία αποφασίζει να συμμετάσχει στον  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την πλευρά των Συμμάχων. Ήταν η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έστειλε στρατό στο πεδίο της μάχης δείχνοντας τη διάθεση της να εμπλακεί ενεργά σε ποικίλα παγκόσμια ζητήματα. Ενώ, όμως, μια τέτοια κίνηση έδειχνε μια πρόθεση ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, στην πραγματικότητα μετά το πέρας του πολέμου επικράτησαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η σχέση ταράχθηκε καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να  διαθέσουν τους περισσότερους πόρους τους για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ, αφήνοντας τη Βραζιλία σε δεύτερη μοίρα (Eightify, 2023). Έτσι, μέχρι τα τέλη του 1963, οι ΗΠΑ είχαν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις τους με τη Βραζιλία και είχαν μειώσει τη βοήθεια προς τη χώρα. Η αποξένωση μεταξύ των δύο κρατών αποτελούσε πλέον την κοινή πρακτική τους για τα επόμενα 15 έτη. 

Τεράστια αλλαγή στα δεδομένα των δύο κρατών προέκυψε στις 31 Μαρτίου 1964 όπου ένα στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση και ένα φιλικό προς τις ΗΠΑ στρατιωτικό καθεστώς το αντικατέστησε μέχρι και το 1985. Ο νέος στρατιωτικός πρόεδρος, Castelo Branco, υιοθέτησε μια πολιτική σχεδόν ολοκληρωτικής ευθυγράμμισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ό,τι είναι καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι καλό για τη Βραζιλία» υποστήριζε ο Branco. Σύμφωνα με αυτή τη σκέψη, υιοθέτησε μια σειρά φιλο-αμερικανικών πολιτικών τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική ατζέντα της χώρας (Wikiwand – Brazil–United States Relations, 2022).

Απόρροια του πραξικοπήματος ήταν η καλλιέργεια ενός έντονου αντιαμερικανικού αισθήματος και οι επόμενες κυβερνήσεις, αν και φιλικά προσκείμενες προς την Αμερική, προσπάθησαν να ακολουθήσουν μια ανεξάρτητη φαινομενικά εξωτερική πολιτική ώστε να ικανοποιήσουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Μάλιστα, αυτή η αποστασιοποιημένη προσέγγιση έγινε και βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο της βραζιλιάνικης εξωτερικής πολιτικής για τις δεκαετίες που ακολούθησαν (Eightify, 2023).

Εισερχόμενες στον νέο αιώνα, οι δύο χώρες συνειδητοποίησαν ότι η συνεργασία τους ήταν το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Η Βραζιλία προσπαθώντας να εισαχθεί στην παγκόσμια οικονομία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των παγκόσμιων δυνάμεων (Eightify, 2023) προσέγγισε με πιο διαλλακτικό τρόπο τη συνεργασία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τυχόν αρνητικά αισθήματα απομονώθηκαν για το συμφέρον της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2003, ο Πρόεδρος Lula και ο Πρόεδρος Bush αποφάσισαν από κοινού «να δημιουργήσουν μια στενότερη και ποιοτικά ισχυρότερη σχέση» (Wikiwand – Brazil–United States Relations, 2022). Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του Barack Obama, οι δύο χώρες ανέπτυξαν έντονη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Το 2011 υπογράφθηκε η «Συμφωνία Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας» με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του δυτικού ημισφαιρίου (Brazil, 2020). Όλα έδειχναν ότι οι σχέσεις των δύο κρατών βάδιζαν προς μια επωφελής κατεύθυνση και για 10 χρόνια πράγματι η συνεργασία μεταξύ τους είχε ενταθεί.

Ωστόσο, δεν έλειψε μια ακόμα περίοδος αναστάτωσης  το 2013, όταν ο δημοσιογράφος Glenn Greenwald αποκάλυψε ότι η Βραζιλία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του προγράμματος μαζικής παρακολούθησης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Η κυβέρνηση της Βραζιλίας κατήγγειλε τις δραστηριότητες της NSA και ένα κύμα σκεπτικισμού και μη εμπιστοσύνης σκέπασε τις διμερείς σχέσεις τους. (Wikiwand – Brazil–United States Relations, 2022).

Χρειάστηκαν 3 χρόνια και εντατική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να αποκατασταθούν για άλλη μια φορά οι σχέσεις των δύο χωρών. Το 2019 με τη νίκη του Bolsonaro στη Βραζιλία, υπογράφθηκε πλήθος συμφωνιών στους τομείς του εμπορίου, της έρευνας, της ασφάλειας και της άμυνας. Ωστόσο, όταν ο Joe Biden έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2021, οι σχέσεις ψυχράνθηκαν ξανά λόγω των πολιτικών διαφωνιών μεταξύ Bolsonaro και Biden. Η επιστροφή του Lula στην προεδρεία στα τέλη του 2022, οδήγησε σε εκ νέου σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας. Οι δύο πρόεδροι, ωστόσο, έχουν εκφράσει σε ποικίλα φόρα τις διαφορετικές τοποθετήσεις  τους για τα κρίσιμα ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας όπως για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας (Wikiwand – Brazil–United States Relations, 2022).

Ολοκληρώνοντας την ιστορική αναδρομή και αναφερόμενοι στις τωρινές συνθήκες, η εταιρική σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βραζιλίας έχει τις ρίζες της σε μια κοινή δέσμευση για α) βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, β) προώθηση της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γ) προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και δ) ισχυρή συνεργασία σε τομείς άμυνας, υγείας και ασφάλειας (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2024). Κοινή επιδίωξη των δύο κρατών αποτελεί η προώθηση των διμερών σχέσεων με απώτερο σκοπό την ευημερία των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Παρά τη ταραγμένη σχέση που εμφανίζουν οι δύο χώρες, τα τελευταία χρόνια, έχουν διαμορφώσει από κοινού ορισμένους πυλώνες συνεργασίας που προσπαθούν να προωθήσουν περαιτέρω τη διμερή τους σχέση.

Πρωταρχικός πυλώνας αποτελεί  η επίτευξη κοινής ευημερίας μέσω προγραμμάτων για το ελεύθερο εμπόριο, την επιχειρηματικότητα, τις περιβαλλοντικά ορθές πηγές ενέργειας και την τεχνολογία καθώς και την ανάπτυξη μιας ακμάζουσας ψηφιακής οικονομίας (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2024).

Δεύτερον, ο πυλώνας της ανθρώπινης επικοινωνίας προωθεί την επέκταση των ανθρωπίνων σχέσεων με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών καθώς και την ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Κύριο μέσο αποτελεί η εκπαίδευση και η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων σε ποικίλους τομείς δράσης (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2024).

Τρίτον, η συνεργασία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβάνει προγράμματα και πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης, την αποτροπή της επιθετικότητας, την προώθηση του κράτους δικαίου, την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, καθώς και την πρόληψη ανθρωπιστικών κρίσεων. Από το 2015, οι δύο χώρες διεξήγαγαν τον διάλογο της Παγκόσμιας Ομάδας Εργασίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΗΠΑ-Βραζιλίας. Τον Μάιο του 2023, οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση για την αναζωογόνηση του Κοινού Σχεδίου Δράσης ΗΠΑ-Βραζιλίας για την εξάλειψη των φυλετικών και εθνοτικών διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας JAPER (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2024).

Τέλος, στον πυλώνα της κλιματικής συνεργασίας οι δύο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν ποικίλα μέτωπα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία συμμετέχουν, σε συνεχείς τεχνικές συζητήσεις για τον εντοπισμό διμερών και πολυμερών ευκαιριών για την ενίσχυση της φιλοδοξίας της δράσης για το κλίμα, όπως την αποψίλωση του δάσους το Αμαζονίου (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2024).

Ορισμένοι θεωρητικοί υποστηρίζουν ρητά ότι οι ΗΠΑ και η Βραζιλία έχουν επί του παρόντος μια ισχυρή οικονομική σχέση που είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο οικονομίες (Why Economic Cooperation between the U.S. And Brazil Matters, n.d.). Τα διμερή οικονομικά ζητήματα είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ των δύο δημοκρατιών. Οι Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι οι αγορές των ΗΠΑ, το επενδυτικό κεφάλαιο και η μεταφορά τεχνολογίας χρειάζονται για την ανάκαμψη και τη διαρκή επέκταση της Βραζιλίας. Οι Αμερικανοί επενδυτές γνωρίζουν τους τεράστιους πόρους και την τεράστια εγχώρια αγορά της Βραζιλίας και αναγνωρίζουν την αξία της πολιτικής της σταθερότητας ως ειρηνική γειτονιά της Νότιας Αμερικής (Remaking Brazil-US Relations, Once Again, 2015).

Μοναδική τροχοπέδη στα σχέδια συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Βραζιλίας ενδεχομένως να αποτελέσει η Κίνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας από το 2009 και αποτελεί μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη στην περιοχή, ορισμένοι ανησυχούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική μπορεί να πλησιάσει πολύ την Κίνα σε βάρος των διασυνδέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες (Global Americans, 2022).

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας- Βραζιλίας έχουν εξελιχθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ώστε μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η Βραζιλία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα, και η Κίνα εξαρτάται όλο και περισσότερο από εμπορεύματα που προέρχονται από τη Βραζιλία (Chivvis, 2023). Η συνεργασία των δύο κρατών, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο τομέα του εμπορίου. Η στάση αυτή διαφαίνεται και από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής Βραζιλίας-Κίνας που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022 η οποία έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στις ΗΠΑ καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς και να αποδολαριοποιήσουν το διμερές εμπόριο στο μέλλον. Επιπλέον, οι δύο χώρες βρίσκουν κοινά πατήματα και ως προς τη στάση που διατηρούν απέναντι στην εδραιωμένη διεθνή τάξη και ισορροπία δυνάμεων. Η Βραζιλία και η Κίνα πιέζουν για τη μεταρρύθμισή των διεθνών οργανισμών ειδικά όσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δεν αντιπροσωπεύουν επαρκώς τη δυναμική εξουσίας του εικοστού πρώτου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα (Global Americans, 2022).

Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα εύκολη, ενώ από πολλούς χαρακτηρίζεται και δεόντως άνιση. Η Κίνα αντιμετωπίζει τη Βραζιλία με τρόπο υποβαθμιστικό. Η Βραζιλία έχει πολύ λίγα περιθώρια ελιγμών με την Κίνα. Η Βραζιλία μπορεί να έχει πολύ πιο ευέλικτο σύνολο συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι μπορεί με το Πεκίνο. Το Πεκίνο έχει μια πολύ καθορισμένη άποψη για το πού ταιριάζει η Βραζιλία στην παγκόσμια τάξη, και δεν είναι στην κορυφή της. Επιπροσθέτως, η χώρα δεν αποτελεί τη μόνη στόχευση της Κίνας στην περιοχή καθώς το Πεκίνο έχει πολύ στενότερους δεσμούς με άλλες χώρες της περιοχής, ακόμα κι αν η Βραζιλία είναι το μεγαλύτερο κράτος της Νοτίου Αμερικής (Chivvis, 2023).

Σε γενικές γραμμές, οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν ποικίλους διμερείς μηχανισμούς για να προωθήσουν τη συνεργασία μας, από διαλόγους έως ομάδες εργασίας έως επίσημες συμφωνίες (Policy & History: Overview, 2023). Μοιράζονται μια δέσμευση για πολυμερή συνεργασία μέσω πολλών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, των G-20, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (U.S. Relations With Brazil – United States Department of State, 2019).

Συμπερασματικά, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία έχουν επί του παρόντος μια «ειδική συμμαχία» με ποικίλα χαρακτηριστικά και τομείς δράσεις. Η συνεργασία τους βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, διεθνή ειρήνη, ασφάλεια, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άμυνα και ασφάλεια. Και οι δύο χρειάζονται τη συνεργασία μεταξύ τους για διαφορετικές επιδιώξεις. Η Βραζιλία έχει ως στόχο την εμπλοκή της στη διεθνή κοινότητα και την αύξηση του παγκοσμίου «λέγειν» της. Οι ΗΠΑ, από τη δική τους οπτική, χρειάζονται τη βοήθεια της Βραζιλίας για να επιδιώξουν μια ουσιαστική ατζέντα στη Λατινική Αμερική. (Remaking Brazil-US Relations, Once Again, 2015). Ενώ η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι και οι δύο «μεγάλες δυνάμεις» που λειτουργούν σε μια «κοινή γειτονιά», έναν γεωγραφικό χώρο στον οποίο και οι δύο δυνάμεις εντοπίζουν σημαντικά συμφέροντα και έχουν παίξει ιστορικά σημαντικούς ρόλους, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ασυμμετρίες μεταξύ των δύο δυνάμεων και επομένως  εμπόδια στη συνεργασία τους.

Βιβλιογραφία:

Americas Quarterly (2021). How Will Brazil Handle the US-China Rivalry? Americas Quarterly. Διαθέσιμο σε: https://www.americasquarterly.org/article/how-will-brazil-navigate-the-us-china-rivalry/

Brazil. (2020). United States Trade Representative. Διαθέσιμο σε:  https://ustr.gov/countries-regions/americas/brazil

Chivvis, C. S. (2023, Αύγουστος 24). Why Brazil’s relationship with the United States isn’t taking off. Carnegie Endowment for International Peace. Διαθέσιμο σε: https://carnegieendowment.org/2023/08/24/why-brazil-s-relationship-with-united-states-isn-t-taking-off-pub-90432

Eightify. (2023, Oκτώβριος 18). Brazil-US Relations in 8 minutes: A Brief History. Eightify Youtube Summaries. Διαθέσιμο σε: https://eightify.app/summary/international-relations/brazil-us-relations-in-8-minutes-a-brief-history

Global Americans (2022). The escalating China-US rivalry. Where does Brazil stand? Global Americans. Διαθέσιμο σε: https://theglobalamericans.org/2023/10/the-escalating-china-u-s-strategic-rivalry-where-does-brazil-stand/

Remaking Brazil-US Relations, Once Again. (2015, Φεβρουάριος 22). The Dialogue. Διαθέσιμο σε: https://www.thedialogue.org/analysis/remaking-brazil-us-relations-once-again/

U.S. Department of Defense(2021).  U.S, Brazil Defense Officials Look to Build on Military-to-Military Partnership. U.S. Department of Defense. Διαθέσιμο σε: https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/1796443/us-brazil-defense-officials-look-to-build-on-military-to-military-partnership/

U.S. Department of state. (2019). U.S. Relations With Brazil – United States Department of State. United States Department of State. Διαθέσιμο σε:  https://www.state.gov/u-s-relations-with-brazil/

U.S. Embassy & Consulates in Brazil (2023). Policy & History: Overview. U.S. Embassy & Consulates in Brazil. Διαθέσιμο σε: https://br.usembassy.gov/our-relationship/policy-history/

U.S. Embassy & Consulates in Brazil. (2018, Μάρτιος 27). Policy & History: Overview. U.S. Embassy & Consulates in Brazil. Διαθέσιμο σε:  https://br.usembassy.gov/our-relationship/policy-history/

U.S. Embassy & Consulates in Brazil. (2024, Ιανουάριος 18). Our Relationship. U.S. Embassy & Consulates in Brazil. Διαθέσιμο σε: https://br.usembassy.gov/our-relationship/

U.S. Relations with Brazil. (n.d.). Google Books. Διαθέσιμο σε:  https://books.google.gr/books?id=ShalnQKLCX8C&pg=PA64&lpg=PA64&dq=brazil+and+us+relations&source=bl&ots=S6l0H8hl0m&sig=ACfU3U0blVDzPET4uAsLaNPxR23f05Cb4w&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjy7L6q1ISDAxUFQPEDHUjxDDk4MhDoAXoECAMQAw#v=onepage&q&f=true

United States Department of State. (2024). U.S. relations with Brazil. United States Department of State. Διαθέσιμο σε: https://www.state.gov/u-s-relations-with-brazil/

US Chamber (2024).  Why Economic Cooperation Between the U.S. and Brazil Matters. Event- Video. Διαθέσιμο σε: https://www.uschamber.com/on-demand/economy/the-importance-of-a-strong-u-s-brazil-relationship-and-economic-cooperation

Wikiwand (2022). Brazil–United States relations. Wikiwand. Διαθέσιμο σε: https://www.wikiwand.com/en/Brazil%E2%80%93United_States_relations

Πετρόπουλος, Σ. (2020). Η Βραζιλία. Διαθέσιμο σε: http://old-eclass.uop.gr/courses/PEDIS375/

Πηγή Εικόνας: White, M. (2020, Οκτώβριος 21). US and Brazil agree mini trade deal ahead of election. Global Trade Review (GTR). Διαθέσιμο σε:  https://www.gtreview.com/news/americas/us-and-brazil-agree-mini-trade-deal-ahead-of-election/