Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Αποτελέσματα εκδήλωσης “Μιντιακή παιδεία, το προσφυγικό ζήτημα κι ο ρόλος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας VOL II”


Την Δευτέρα 15 Μαΐου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο “Μιντιακή παιδεία, το προσφυγικό ζήτημα κι ο ρόλος της διαδικτυακής δημοσιογραφίας VOL II” στα πλαίσια του έργου “My Story: Media, Refugees and Migrants”, ένα Ευρωπαϊκό, διακρατικό έργο, με στόχο την παροχή μιντιακής παιδείας σχετικά με τους τρόπους που παρουσιάζεται η μεταναστευτική κρίση στα μέσα ενημέρωσης. Στα πλαίσια αυτού, η InterMediaKT διοργάνωσε στην Αθήνα, εκπαιδευτικό σεμινάριο, σε συνέχεια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Πάτρα, τον Δεκέμβριο του 2016. 

Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν από κοινού με τους εισηγητές, πως η διαδικτυακή δημοσιογραφία μπορεί να διαμορφώσει τον κοινωνικό λόγο σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και την ορθή χρήση της μιντιακής παιδείας (media literacy) για την απεικόνιση των γεγονότων.

                                                         Όμιλος ΟΔΕΘ και One Europe Greece and Cyprus

Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου, εκπρόσωπος των JAJ:Journalists about Journalism και ΜLI:Media Literacy Institute, εξήγησε τις έννοιες “media literacy” και “news literacy”, τι είναι και γιατί τα χρειαζόμαστε στην ενημέρωση. Στην συνέχεια η Βεατρίκη Αραβανή, εκπροσωπώντας τον Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM Greece), παρουσίασε την μέθοδο της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΙΟΜ Greece στο διαδίκτυο, αναλύοντας τα κύρια κανάλια και εργαλεία της online επικοινωνίας του οργανισμού, καθώς και τον ρόλο του IOM στην ενημέρωση, ως αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης. 

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Ο.Δ.Ε.Θ)Θεοχάρης Λιβανός και Όλγα Τσουκαλά, μαζί με τους Αθανάσιο Βασιλόπουλο & Αθηνά Πετροσιάν, εκπρόσωπους του OneEurope Greece & Cyprus, παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο, τις προκλήσεις και τα μεθοδολογικά σφάλματα που εμπίπτουν στην συγγραφή κειμένων ενημέρωσης και blogs αλλά και την ενδεικτική μεθοδολογία συγγραφής κειμένων πάνω στο μεταναστευτικό, αντίστοιχα. Τέλος, οι Φάνης Κόλλιας και Ναντίρ Νούρι, εκπροσωπώντας το Solomon, μίλησαν για την κοινωνική ένταξη χρησιμοποιώντας τα media ως εργαλείο.
Μερικές δηλώσεις από την ομάδα του Ο.Δ.Ε.Θ 

”Συμμετέχοντας στο σεμινάριο που διοργανώθηκε από την ομάδα της Intemedi@KT είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε και να παρουσιάσουμε στο κοινό τα μεθοδολογικά σφάλματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος αρθρογράφος που θέλει να ασχοληθεί με τη συγγραφή κειμένου ενημερωτικού έως και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να αποδείξουμε και να προβάλουμε με διαδραστικό τρόπο στο κοινό το τι διαχωρίζει μια ψευδή από μια αληθή και αντικειμενική είδηση.” Όλγα Τσουκαλά
”Μέσα από τη εκπαιδεύτηκε ημερίδα που διοργάνωσε η InterMedi@KT δόθηκε η δυνατότητα να επισημανθούν οι σοβαρές επιπτώσεις που προκύπτουν από το φαινόμενο των fake news αλλά και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του. Επίσης μέσω της παραγωγικής συζήτησης που ακολούθησε αμέσως μετά τις εισηγήσεις οι ενδιαφερόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν και στους διάφορους κανόνες που ισχύουν κατά τη συγγραφή κειμένων ενημέρωσης αλλά και σε θέματα blogging.” Θεοχάρης Λιβανός 

Όλοι οι ομιλητές από το workshop


Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Rizopoulos Post, ως media partner και του Europe Direct City of Athens, το οποίο παραχώρησε την αίθουσα της εκδήλωσης.
Από την μεριά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την InterMediaKT για την ευκαιρία που μας έδωσε να βρεθούμε σε ένα από τα workshops της, όπως ακόμα και για την υπέροχη φιλοξενία της.