Loading...
Διεθνές και Ευρωπαϊκό ΔίκαιοΔιεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Ανθρώπινη Εμπορία/Ηuman Trafficking

γράφει η Κωνσταντίνα Ρουσσίδη,
O λόγος για ένα φαινόμενο διαρκώς αυξανόμενο, γνωστό ως HumanTrafficking, για το οποίο η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί βασικές λεπτομέρεις, το οποίο όμως αποτελεί την μεγαλύτερη παράνομη βιομηχανία, μετά τα όπλα και τα ναρκωτικά, όντας απόλυτη κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.


Τί ακριβώς λοιπόν είναι το HumanTrafficking; Ποια η ρεαλιστική του διάσταση;
Ξεκινώντας με έναν χωρικό περιορισμό στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο κι εκτείνεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, μια γρήγορη ματιά δεικνύει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι εξαναγκάζονται σε εμπορία, με ένα μέσο όρο κέρδους για τους traffickersνα ανέρχεται σε 32 δις. δολ. , αριθμοί βασισμένοι σε επίσημες έρευνες Κρατών και εθνικών αστυνομικών Αρχών, κατηγοριοποιημένες ανά θύμα, θύτη, τύπο εκμετάλλευσης, εθνικότητα και υποστήριξη σε επιβιώσαντες.
Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, Ανθρώπινη Εμπορία/ΗumanTrafficking είναι η πράξη, η πρόσληψη, η διακίνηση και απόκτηση ανθρώπων μέσω της απάτης, του εξαναγκασμού, των ψευδών υποσχέσεων και της παραπλάνησης με σκοπό την ακούσια δουλεία, τον εξαναγκασμό σε εργασία, επαιτεία, απομάκρυνση οργάνων και σεξουαλική εκμετάλλευση. Σημαντική επισήμανση είναι πως δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που συναντούμε ως λαθρομετανάστευση, δηλαδή την παράνομη μεταφορά αντικειμένων, ουσιών, πληροφοριών ή ανθρώπων σε κάποια φυλακή ή διεθνή σύνορα, κατά παράβαση των εφαρμοστέων νόμων ή άλλων κανονισμών.
Πιο συγκεκριμένα, συνήθως οι traffickersεκμεταλλεύονται καταστάσεις ανεργίας, πολέμου, έμφυλων διακρίσεων και έλλειψης εκπαίδευσης. Επιπλέον, η σεξουαλική εμπορία αποτελεί το 90%, με μεγαλύτερο ποσοστό θυμάτων νεαρές γυναίκες και το 50% εκ των θυμάτων είναι παιδιά ή μωρά, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά. Καθώς επίσης, εκτιμάται πως 300.000 θύματα της σεξουλικής διακίνησης πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακοποίηση, βασανιστήρια, ασθένεια, ή παραμέληση.
Ειδικότερα, η Σεξουαλική εκμετάλλευση παίρνει μορφές εξαναγκαστικής πορνείας, πορνεία σε ιδιωτικά διαμερίσματα, σε clubs/ μπαρ, πορνογραφικές εταιρείες παραγωγής, υπηρεσίες συνοδείας, αίθουσες μασάζ, πρακτορεία μοντελοποίησης, ξενοδοχεία, ιδιωτικά κλαμπ. Η αναγκαστική εργασία είναι σε βιομηχανικά εργοστάσια, στη γεωργία, σε κατασκευές, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, μεταλλεία, αλιευτικά σκάφη και στον τομέα υπηρεσιών όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες. Η αναγκαστική επαιτεία και οι ποινικές δραστηριότητες όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία και η απομάκρυνση οργάνων πολλές φορές πραγματοποιούνται μέσω αναγκαστικής υιοθεσίας ή αναγκαστικού γάμου.
Ποιες προσπάθειες έχουν γίνει για την καταπολέμηση του φαινομένου;
Aπό τον ΟΗΕ το 2000 υπεγράφη η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος στο Παλέρμο και το αντίστοιχο Πρωτόκολλο του Παλέρμο για την πρόληψη, καταστολή και τιμωρία της εμπορίας προσώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών, που συμπληρώνει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος. Το τελευταίο μαζί με την Απόφαση-Πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων από την ΕΕ, το 2002 υποχρεώνουν τα Κράτη προς ποινικοποίηση του εγκλήματος και συνεργασίας τους με διεθνείς και περιφερειακές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Τέλος, η Έκθεση της ΕΕ του 2004 για την Εμπορία Ανθρώπων, αποτελεί εξίσου σημαντικό σχετικό κείμενο για τη βιομηχανία εμπορίας ανθρώπων, κατά της οποίας οφείλουμε όλοι, ατομικά και συλλογικά, να δράσουμε με την γνώση μας, τη μόρφωση και την υποστήριξή μας σε σχετικές δράσεις, καμπάνιες και περιστατικά.
Προτεινόμενες ταινίες για τους σινεφίλ:
Call+Response, Not my Life, The storm makers
Πηγές:
Europol, Situational Report, Trafficking in Human Beings in Europe, Hague, 2016
International Organization For Migration, Data and Research on human trafficking: A global survey, Geneva, 2005
T., Kυριαζή, Εμπορία Ανθρώπων: Διεθνές & Ευρωπαϊκό Δίκαιο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Νομική Βιβιοθήκη, Αθήνα, 2010
UNODC, Factsheet on Human Trafficking, 2010