Loading...
Latest news
Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική Επικαιρότητα

Αμυντική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ: Το περιεχόμενο και η σημασία της

Γράφει η Χριστιάνα Νικολοπούλου

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, κατεγράφη μία σειρά γεγονότων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο με την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο, των συζητήσεων αμυντικής βιομηχανίας και νέων στρατηγικών συμφωνιών με την τελευταία, καθώς και της θωράκισης του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο με νέα αμερικανικά ραντάρ. Με τον καινούργιο χρόνο, έρχεται να προστεθεί ακόμη μια επωφελής αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων.

Ουσιαστικά, η υφιστάμενη συμφωνία προβλέπει τη συνυπογραφή της Διεύθυνσης για τη Διεθνή Αμυντική Συνεργασία (SIBAT) στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και της διεθνούς εταιρείας ηλεκτρονικής άμυνας, Elbit Systems, με σκοπό τη δημιουργία μίας σχολής πολεμικής αεροπορίας στην Καλαμάτα. Η ισχύς της αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας  ανέρχεται στα 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια, με διάρκεια μια 20αετία. Εκτενέστερα, η Ελλάδα θα προμηθευτεί δέκα αεροσκάφη Μ-346 (Lavi), ιταλικής κατασκευής, τα οποία θεωρούνται αρκετά αποδοτικά και αξιόπιστα, θα πραγματοποιηθεί συντήρηση των ελληνικών αεροσκαφών Efroni T-6, και, τέλος, η εταιρεία «Elbit Systems» θα τροφοδοτήσει την ελληνική αεροπορία με τεχνογνωσία, εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη, όπως αναφέρεται και από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Benny Gantz.

Με έγκριση από την ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό και με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η κύρωση της συμφωνίας, ενώ ο κ. Yossi Amrani, ο Ισραηλινός πρέσβης, χαρακτήρισε τη συμφωνία για αμυντική προμήθεια ως τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, μεταξύ των δύο κρατών. Αυτή η διαπίστωση εικάζουμε πως προέρχεται από το γεγονός ότι, σε αδρές γραμμές, η εν λόγω συνεργασία βασίζεται κυρίως σε ένα πλαίσιο γενικών όρων και κατ’ επέκταση διαδικασιών, όπου θα καθορίζεται η προμήθεια του ελληνικού και του ισραηλινού εξοπλισμού άμυνας και η προσφορά πρόσθετων αμυντικών υπηρεσιών. Μάλιστα, όπως δηλώνει και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, οι προαναφερθέντες όροι και διαδικασίες δίνουν τη δυνατότητα στις δύο πλευρές για σύναψη διμερών συμβάσεων, αφού θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διακυβερνητικών συμφωνιών, GtoG.

Η συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ έχει, σαφώς, εξέχουσα θέση στην ιεραρχία της θεματικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρα μας. Η σημασία της επιβεβαιώνεται μέσα από τις κοινές προκλήσεις, καθώς και τα κοινά συμφέροντα που ενώνουν αμφότερες τις χώρες.  Η ενίσχυση οποιασδήποτε σχέσης με το Ισραήλ, και πόσο μάλλον αμυντικής φύσεως, συμβάλλει στην ενδυνάμωση ενός πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ισορροπίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν πρέπει να λησμονούμε την προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς και την ασταθή εσωτερική της κατάσταση. Επί μονίμου βάσεως απασχολεί την ελληνική πλευρά και κατά συνέπεια η εξεύρεση λύσεως εναποτίθεται σε ενέργειες, σχετιζόμενες με την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις υπόλοιπες γειτονικές της χώρες, ως αντίβαρο στην απειλητική τουρκική εξωτερική  πολιτική. Όσο, λοιπόν, πιο αναβαθμισμένα είναι τα αμυντικά της εξοπλιστικά στοιχεία, τόσο πιο οχυρωμένη και προστατευμένη θα είναι η ελληνική πλευρά απέναντι σε μια ασύμμετρη απειλή. Όσο πιο απρόσκοπτα εξασφαλίζεται η εφοδιαστική υποστήριξη αμυντικού υλικού, τόσο πιο προετοιμασμένη θα είναι η χώρα μας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Πάρα ταύτα, στο γενικότερο πλαίσιο, η προσέγγιση επιπρόσθετων εναλλακτικών οδών εξεύρεσης και βελτιστοποίησης των απαραίτητων αμυντικών εξοπλισμών και υπηρεσιών μιας χώρας, αν μη τι άλλο συντείνει στην προσπάθεια για την κάλυψη των όποιων απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την ευρύτερη αύξηση των δυνατοτήτων τους. Εντούτοις, και υπό το πρίσμα της επιχειρηματικής αξιοποίησης, η συμφωνία δίνει ώθηση στην αμυντική βιομηχανία και στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας.

Είναι σαφές ότι οι σχέσεις της Ελλάδος με το Ισραήλ έχουν αναπτυχθεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυσχιδής και έχει παρουσιάσει μια εκτενή δέσμη ενεργειών σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων, άμυνας, υψηλής τεχνολογίας,  τουρισμού και πολιτισμού. Σήμερα, πραγματοποιούνται συζητήσεις σχετικά με καίριους τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι επενδύσεις και η αγροτική ανάπτυξη, ενώ στο μέλλον, οι δύο χώρες σκοπεύουν, όπως φαίνεται, να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, σχετιζόμενες με τις Ελληνικές και Ισραηλινές σχολές πολεμικής αεροπορίας. Χωρίς αμφιβολία, Ελλάδα και Ισραήλ επιθυμούν να διευρύνουν τους ορίζοντες στρατηγικής, αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας τους και  να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων και της σταθερούς τους σύμπλευσης.

Πηγές:

Πηγή Εικόνας: Νέα Σελίδα: https://neaselida.gr/efimerida/minyma-israil-pros-ellada-mazi-eimaste-pio-dynatoi/